سلامت کودکان

ایبوپروفن برای دندان درد کودکان: روش استفاده و نکات مهم

دندان درد برای کودکان خردسال رایج است. اما ما به عنوان والدین، ​​هر زمان نگران هستیم که مبادا کودک مان دچار درد شود. دندان درد کودک می تواند دلایل زیادی داشته باشد ازجمله: پوسیدگی دندان، ایجاد پلاک، در آمدن دندان جدید، پوسیدگی ها، شکسته شدن دندان ها یا گیر کردن مواد غذایی در بین دندان ها. همچنین گاهی اوقات آنچه که بعنوان دندان درد احساس می شود، ناشی از چیز دیگری است و مربوط به دندان ها نیست!

در این موارد مراجعه به پزشک توصیه می شود. اما اگر در زمان یا مکانی هستید که به پزشک دسترسی ندارید و اگر به نظر می رسد کودک از درد دندان ناراحتی زیادی احساس می کند و بسیار بیقرار است، سعی کنید که داروهای بدون نسخه کودک مانند ایبوپروفن به او بدهید.

حتما بخوانید: شربت ایبوپروفن برای کودکان چیست و چرا تجویز می شود؟

ایبوپروفن برای کودکان در دوزها و شدت های مختلفی موجود است: برای نوزادان، کودکان خردسال و کودکان بزرگتر هر کدام از دوز مشخصی استفاده می شود. ایبوپروفن همچنین توسط بسیاری از شرکت های مختلف تولید و فروخته می شود و مارک های مختلف ممکن است نام های متفاوتی داشته باشند.

ایبوپروفن چگونه کار می کند؟

ایبوپروفن یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) است. این دارو با کاهش هورمون هایی که باعث ایجاد التهاب و درد در بدن می شوند کار می کند. به همین دلیل برای تب و همچنین گوش درد و دندان درد توصیه می شود.

معمولاً استفاده صحیح از آن در نوزادان و کودکان بسیار ایمن و بیخطر است. عوارض جانبی ایبوپروفن معمولاً خفیف است، و ناراحتی یا درد معده شایعترین عارضه جانبی آن است. مصرف ایبوپروفن با غذا ممکن است به کاهش این عارضه ی جانبی کمک کند. اگر این دارو در دوزهای مناسب مصرف شود، می توانید بمدت چند روز در ساعات مشخصی از آن استفاده کنید.

اگر در مورد دادن ایبوپروفن به فرزند خود سؤال دارید، از پزشک یا داروساز بپرسید. هرگز این دارو (یا هر نوع دارو دیگر) را بدون تایید پزشک به کودکان کوچکتر از ۲ سال ندهید.

دوز مناسب ایبوپروفن برای کودکان

دوز مناسب ایبوپروفن هم مانند سایر داروها برای کودکان مهم است. مصرف ایبوپروفن هنگامی که زیر نظر پزشک باشد، بی خطر است. اما مصرف زیاد این دارو می تواند مضر باشد.

ایبوپروفن را می توان به صورت قرص های جویدنی یا شربت مصرف کرد. برای دادن دوز صحیح، باید وزن فرزند خود را بدانید. بعبارت دیگر دوز مورد نیاز مصرفی با توجه به وزن کودک مشخص می شود.

حتما بخوانید: بهترین روش درمان دندان درد کودکان در منزل (کاملا موثر)

همچنین باید بدانید که میزان ایبوپروفن در یک قرص یا یک قاشق چای خوری (در فرم شربت) چقدر است. این مقدار معمولا از ۱٫۲۵ میلی لیتر (mL) تا ۵ میلی لیتر بسته به نوع داروی مصرفی متفاوت است. برای فهمیدن مقدار دارو، می توانید برچسب محصول را بخوانید.

ایپوبروفن | دندان | سلامتی کودک

برچسب دارو مشخص می کند که در هر قرص جویدنی ، چند میلی گرم (mg) ایبوپروفن موجود است. به عنوان مثال در هر قرص، ۵۰ میلی گرم ایبوپروفن وجود دارد.

برای فرم مایع یا شربت، برچسب به شما می گوید چند میلی گرم ایبوپروفن در ۱ قاشق غذاخوری، ۱٫۲۵ میلی لیتر یا ۵ میلی لیتر شربت وجود دارد. به عنوان مثال، برچسب دارو ممکن است نشان دهد که در ۱ قاشق غذاخوری، ۱۰۰ میلی گرم دارو موجود است یا ۵۰ میلی گرم در ۱٫۲۵ میلی لیتر وجود دارد یا اینکه ۱۰۰ میلی گرم ایبوپروفن در ۵ میلی لیتر شربت وجود دارد. میزان دارو بسته به نوع شرکت سازنده متفاوت است.

حتما بخوانید: عصب کشی دندان شیری: همه نکات مهم که باید بدانید!

برای دادن شربت به کودک، به سرنگ اندازه گیری دوز نیاز دارید. این سرنگ ممکن است با دارو همراه باشد، یا می توانید از پزشک درمورد آن سؤال کنید. پس از هر بار استفاده، آن را تمیز کنید.

دوز ایبوپروفن مورد نیاز براساس وزن کودک

همانطور که گفته شد، میزان ایبوپروفن مورد نیاز براساس وزن کودک مشخص می شود. میزان داروی مورد نیاز برای هر محدوده ی وزنی در جدول زیر آورده شده است:

وزن کودک بر حسب کیلوگرم دوز ایبوپروفن برحسب میلی گرم
کمتر از ۶ کیلوگرم از پزشک سوال کنید
۷ تا ۸ کیلوگرم ۵۰ میلی گرم
۹ تا ۱۰ کیلوگرم ۷۵ میلی گرم
۱۱ تا ۱۶ کیلوگرم ۱۰۰ میلی گرم
۱۷ تا ۲۱ کیلوگرم ۱۵۰ میلی گرم
۲۲ تا ۲۷ کیلوگرم ۲۰۰ میلی گرم
۲۸ تا ۳۲ کیلوگرم ۲۵۰ میلی گرم
۳۳ تا ۴۲ کیلوگرم ۳۰۰ میلی گرم
۴۴ کیلوگرم و بالاتر دوز مصرفی بزرگسالان

کودک باید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پس از مصرف ایبوپروفن احساس درد کمتری داشته باشد اما وقتی چند روز مرتباً از دارو استفاده می کند، در برابر درد و التهاب حساسیت بیشتری پیدا خواهد کرد.

چه موقع و چند مرتبه در روز باید از ایبوپروفن استفاده کنیم؟

ایبوپروفن معمولاً سه یا چهار بار در روز تجویز می شود. پزشک به شما خواهد گفت که چند بار آن را مصرف کنید.

  • سه بار در روز: این باید یک بار در صبح، یک بار در اوایل ظهر و یک بار در عصر باشد. در حالت ایده آل، این زمان ها حداقل ۶ ساعت با هم فاصله دارند ، به عنوان مثال ۸ صبح، ۲ بعداز ظهر و ۸ شب.
  • چهار بار در روز: برای خوردن چهار قرص در روز، احتمالا زمان مصرف به این صورت خواهد بود: صبح، در حدود ظهر، بعد از ظهر و قبل از خواب. در حالت ایده آل، این زمان ها حداقل ۴ ساعت با هم فاصله دارند، به عنوان مثال ۸ صبح، ۱۲ ظهر، ۴ عصر و ۸ شب.

اگر ایبوپروفن به مدت طولانی به کودک داده شود ممکن است برخی عوارض جانبی نادر اما جدی دیده شود. اگر فرزند به بیش از ۴۸ ساعت به ایبوپروفن نیاز دارد، باید آنها را برای مراجعه نزد پزشک ببرید.

حتما بخوانید: دندان درد کودکان: علت، بهترین درمانهای خانگی و نکات مهم

عوارض جانبی ایبوپروفن در کودکان

ایبوپروفن می تواند تعدادی عوارض جانبی ایجاد کند. برای کنترل علائم بیماری و کاهش احتمال بروز عوارض جانبی، در کمترین زمان، کمترین مقدار دارو را به کودک خود بدهید.

عوارض جانبی رایج ایبوپروفن، که در بیش از ۱ کودک در ۱۰۰ کودک رخ می دهد عبارتند از:

  • سوء هاضمه، سوزش سر دل یا احساس بیماری یا بیمار بودن (حالت تهوع یا استفراغ) از عوارض جانبی متداول این دارو است. می توانید با دادن ایبوپروفن به همراه غذا، این علایم را کاهش دهید.
  • اگر علائم ادامه یابد یا بدتر شود، ممکن است نشاندهنده ی تحریک روده یا معده باشد. اگر این عوارض جانبی فرزند شما را آزار می دهد یا از بین نمی رود، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

حتما بخوانید: مراحل دندان درآوردن کودک، علائم، روشهای ساده تسکین درد و نکات مهم

اگر فرزند شما علایم زیر را نشان داد، فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • داشتن دردهای شدید در معده، استفراغ خونی یا تیره و سیاه شدن پوست. این ممکن است نشانه هایی از زخم معده باشد.
  • متوقف شدن ادرار یا وجود خون در ادرار. این ممکن است نشاندهنده ی وجود مشکل در کلیه ها باشد.
  • شنیدن صدای زنگ در گوش.
  • ایبوپروفن ممکن است علایم آسم را در بعضی از کودکان بدتر کند، اما این یک عارضه ی جانبی غیر معمول است. اگر نگران هستید با پزشک خود صحبت کنید.
  • در موارد نادر، ممکن است کودک شما یک واکنش آلرژیک جدی (آنافیلاکسی) به ایبوپروفن داشته باشد.

برای اطمینان بیشتر و پیشگیری از بروز هر گونه عارضه ی جانبی بهتر است قبل از مصرف طولانی مدت دارو، ابتدا با پزشک مشورت کنید. در مورد عوارض جانبی دارو از پزشک سوال کنید و در صورت بروز هر کدام از آنها، به پزشک مراجعه نمایید. دارو را طبق نسخه ی پزشک مصرف کنید و آنها را دور از دید و دسترس اطفال نگهداری نمایید.


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا