نکات سلامتی مادران

اقدامات قبل از بارداری دوم، تفاوت ها با اولی و نکات مهم

بارداری دوم شما اغلب با بارداری اول متفاوت است. ممکن است احساس خستگی بیشتری کنید، کمر درد های شدیدتر یا مکرر داشته باشید و زودتر متوجه انقباضات رحمی یا براکستون هیکس شوید. زایمان هم احتمالا سریع تر خواهد بود، اما بهبودی بعد از زایمان ممکن است بیشتر طول بکشد. علی ‌رغم همه تغییرات چون قبلا این مشکل را تجربه کرده ‌اید، می‌ توانید برخی از علائم را پیش‌ بینی کرده و حتی از آن ها پیشگیری کنید. و اگر اولین تجربه زایمان تان نا امید کننده بوده است، می‌ توانید این بار برنامه زایمان متفاوتی را امتحان کنید.

اگر فرزند دوم تان را باردار هستید، احتمالا می ‌دانید که باید انتظار چه چیزی را داشته باشید. اما باز هم یک سری چیز ها متفاوت خواهد بود.

ممکن است شنیده باشید که شکم تان در بارداری دوم زودتر برآمده می‌ شود، زودتر لگد ها را احساس می ‌کنید و زایمان تان در بارداری دوم بسیار سریع ‌تر پیش می‌ رود. و در واقع شواهدی وجود دارد که نشان می ‌دهد همه این موارد ممکن است درست باشد. تفاوت‌ های احساسی هم وجود دارد که می ‌توانید واکنش خواهر یا برادر بزرگ تر با نوزاد جدیدتان وقتی به خانه می ‌آورید را پیش ‌بینی کنید. (منبع نوشته)

حتما بخوانید: 8 علائم بارداری قبل از پریود شدن و موقع پریود

برآمدگی شکم در بارداری دوم چه زمانی خودش را نشان می ‌دهد؟

با این که کودک شما سریع ‌تر رشد نمی ‌کند، اما ممکن است متوجه شوید که شکم تان زودتر از بار اول برآمده می ‌شود. بیشتر زنان تا سه ماهه دوم بارداری اول شان علائم فیزیکی مشخصی ندارند، اما برجستگی ‌های نوزاد در بارداری دوم احتمالا در سه ماهه اول ظاهر می ‌شود.

چرا؟ شکم بسیاری از زنان در بارداری دوم زودتر برجسته می ‌شود زیرا اولین بارداری عضلات شکم را شل کرده است، بنابراین در بارداری دوم زودتر تغییر شکل می ‌دهند. (به همین دلیل، ممکن است این بار کودک تان کمی پایین‌ تر باشد)

علائم شایع بارداری دوم

هر بارداری منحصر به فرد است، بنابراین پیش ‌بینی چیزی که دقیقا تجربه می‌ کنید، دشوار است. اما در اینجا چند نشانه رایج وجود دارد که بارداری دوم (یا سوم یا چهارم) شما را با بارداری اول متفاوت می ‌کند.

ممکن است خستگی بارداری بیشتری را تجربه کنید

بسیاری از زنان می‌ گویند که در بارداری ‌های بعدی بیشتر از بارداری اول شان احساس خستگی می ‌کنند. تحقیقات کمی در مورد این مسئله انجام شده است که متناقض ‌اند. برخی از مطالعات نشان می ‌دهد که زنان بار دوم به طور قابل توجهی خسته‌ تر می ‌شوند، در حالی که برخی دیگر این طور نیستند.

اگر احساس خستگی می‌ کنید، تعجبی ندارد. با داشتن یک فرزند در خانه، حتی وقت کم تری برای چرت زدن یا استراحت ساده نسبت به دفعه اول خواهید داشت . از طرفی هم ممکن است از طرف همسر یا خانواده ‌تان کمتر مورد نوازش و توجه قرار بگیرید (زیرا آن ها فکر می ‌کنند شما در این بارداری تجربه کافی دارید.)

حتما بخوانید: ۱۰ نکته از کارهایی که قبل از بارداری باید انجام دهید

این کار ها را برای مقابله با خستگی بارداری امتحان کنید :

  • استراحت کنید. به این فکر کنید چه کاری می ‌توانید انجام بدهید تا از فعالیت ‌های غیرضروری تان کم شود و زمان مناسبی برای استراحت پیدا کنید .
  • همسرتان را هم درگیر کنید. به همسرتان یادآوری کنید که شما به کمک بیشتری نیاز دارید.
  • درخواست کمک کنید. از تماس با سایر اعضای خانواده و دوستان تان و گرفتن کمک دریغ نکنید.
  • خوب بخورید. مطمئن شوید که تمام مواد مغذی مورد نیازتان را دریافت می‌ کنید و برای وعده ‌های غذایی و میان ‌وعده‌ ها، غذا های مقوی و سالم بارداری تهیه کنید.

کمر درد بارداری شایع تر است

کمر درد در بارداری دوم به بعد شایع تر است، مخصوصا اگر در بارداری اول (یا قبلی) کمر درد را تجربه کرده باشید.

ممکن است عضلات شکم تان مقصر باشند، زیرا آن ها به نگهداری کمر و ستون فقرات تان کمک می ‌کنند. در دوران بارداری، رحم در حال انبساط شما این ماهیچه ‌ها را ضعیف می ‌کند و مرکز ثقل تان را به جلو می ‌برد، حالت بدنی تان تغییر می‌ کند و خطر کمر درد افزایش می ‌یابد. اگر بعد از آخرین زایمان نتوانستید عضلات شکم تان را مجددا تقویت کنید، حالا بیشتر در معرض کمر درد خواهید بود. از طرفی هم باید برای بازی با کودک بزرگ ترتان بیشتر بدوید، بلند و خم شوید که همه این ها می ‌تواند فشار بیشتری را به کمرتان وارد کند.

آیا دیابت ارثی است؟ برای پیشگیری از دیابت کودک در بزرگسالی چه کنیم؟

تقویت عضلات شکم که شروع می ‌شود ممکن است با پیشرفت بارداری از کمر درد جلوگیری کند یا آن را کاهش دهد. هر وقت که می‌ توانید عضلات مرکزی بدن تان را ورزش بدهید و کمر و باسن تان را تقویت کنید. امیدواریم همه این ها به کاهش کمر دردتان کمک کند. همیشه زانوهای تان را خم کنید و با حالت دولا بلند شوید تا فشار وارده به کمرتان به حداقل برسد. چیزی سنگین ‌تر از 9 یا 10 کیلو بلند نکنید و از یک بند شکم بارداری برای ایجاد راحتی و فشرده‌ سازی عضلات شکم استفاده کنید.

تغییرات سینه ممکن است متفاوت باشد

اگر سینه‌های تان در بارداری اول حساس و دردناک بوده‌ اند، خبر خوبی برای تان داریم! ممکن است این بار آن قدر بزرگ نشوند یا احساس ناراحتی نکنید. و اگر هنوز به فرزند اول تان شیر می ‌دهید، می ‌توانید حالا هم که دوباره باردار شده ‌اید به این کار ادامه بدهید. مطالعات نشان می ‌دهد که شیردهی در دوران بارداری برای اکثر زنان بی‌ خطر است و خطر سقط جنین یا زایمان زودرس را بالا نمی ‌برد.

ممکن است زودتر لگد ها و انقباضات رحم را احساس کنید

معمولا مادران باسابقه چند هفته زودتر از بارداری اول شان لگد ها را احساس می ‌کنند. احتمالا علتش این است که با این حس آشنا هستند. در واقع، شما ممکن است اولین تکان خوردن ها را به جای هفته ۲۰ام (یا بیشتر) که در اولین بارداری رایج است ، حدود هفته ۱۶ بارداری احساس کنید. همچنین ممکن است به همین دلیل، زودتر متوجه انقباضات رحمی شوید.

حتما بخوانید: 20 نکته که درباره نوزادان و اولین بچه باید بدانیم

پیش ‌بینی زمان زایمان آسان ‌تر نخواهد بود

کارشناسان هنوز کاملا نمی ‌دانند چه چیزی باعث شروع زایمان می ‌شود. و درست مثل آخرین بارداری تان، هیچ راهی برای پیش ‌بینی دقیق زمان شروع آن وجود ندارد. اما تحقیقات نشان می‌ دهد که افزایش هورمون‌ ها به نوعی از نوزاد به مادر سیگنال می ‌دهد که برای به دنیا آمدن آماده است و بدن مادر با آماده شدن برای زایمان پاسخ می ‌دهد. از آن جایی که شما قبلا این کار را انجام داده ‌اید، ممکن است با علائمی که نشان می ‌دهند زایمان چه موقع اتفاق می ‌افتد، آشنا باشید.

باز هم همه چیز حتمی نیست، اما هنگامی که خونریزی دارید، یعنی احتمالا زایمان قریب ‌الوقوع باشد. به همین ترتیب، اگر قبل از شروع انقباضات منظم کیسه آب شما پاره شود، به احتمال زیاد به زودی انقباضات منظم و شدیدتری را تجربه خواهید کرد. البته حتی اگر این کار را نکنید، بهتر است فورا با پزشک تان تماس بگیرید یا به بیمارستان بروید .

اگر زایمان اول شما سریع بود، زایمان دوم تان هم سریع تر اتفاق می ‌افتد!

البته ناگفته نماند که این نظریه هم حتمی نیست، اما هر مرحله از زایمان احتمالا این بار کوتاه ‌تر خواهد بود. مادرانی که برای اولین بار زایمان می‌ کنند می ‌توانند تا 20 ساعت را در مراحل اولیه زایمان یعنی وقتی دهانه رحم تا 6 سانتی متر گشاد می ‌شود، سپری کنند که این زمان برای زنانی که قبلا زایمان کرده ‌اند، 14 ساعت است. فاز فعال زایمان، زمانی که دهانه رحم از 6 تا 10 سانتی‌متر گشاد می‌ شود، در مادران بار دوم هم سریع‌ تر است.

چه چیزی نوزاد را خوشگل می کند؟ (10 غذا)

مراحل انتقال و فشار زایمان (یعنی زمانی که دهانه رحم به طور کامل گشاد می‌ شود تا زمانی که نوزاد شما به دنیا می ‌آید) معمولا برای زنانی که قبلا آن را تجربه کرده ‌اند، بسیار سریع تر پیشرفت می ‌کند و در ابتدا 3 تا 4 ساعت طول می‌ کشد. این در حالی است که در مادران بار دومی، 2 تا 3 ساعت خواهد بود . کسانی که برای اولین بار بدون اپیدورال زایمان می ‌کنند، به طور متوسط ​​17 انقباض فشاری دارند، در حالی که کسانی که قبلا زایمان طبیعی داشته ‌اند، حدود 5 انقباض فشاری دارند. همچنین احتمال پارگی پرینه یا اپیزیوتومی کمتر از مادری که اولین بارش است، خواهد بود. نیاز کم تری هم به سزارین یا فورسپس یا زایمان با خلاء احساس می ‌شود.

به علاوه ممکن است کمی زودتر از بار اول زایمان کنید. تحقیقات نشان می ‌دهد بارداری در زنانی که قبلا بچه‌دار شده‌ اند در مقایسه با زنانی که هیچ وقت زایمان نکرده ‌اند به طور متوسط ​​دو روز کم تر طول می‌ کشد.

ممکن است بعد از تولد درد های شکمی بدتری را تجربه کنید

درد های شکمی بعد از زایمان به دلیل انقباضات رحم ایجاد می ‌شود زیرا بعد از زایمان بسته به اندازه قبل از بارداری کوچک می ‌شود و مکانش تغییر می ‌کند. برای مقابله با گرفتگی عضلات بعد از زایمان، مثانه ‌تان را خالی نگه دارید، ایبوپروفن مصرف کرده و سعی کنید به آرامی قسمت پایین شکم را ماساژ بدهید . برای برخی از مادران کیسه آب گرم مفید است. اگر درد شدیدی را تجربه کردید که از بین نمی‌ رود، به پزشک تان اطلاع بدهید. این درد ها می‌تواند نشانه یک مشکل جدی ‌تر باشد.

جالبه: چگونگی صحبت با نوزاد (22 ترفند عالی)

دوران نقاهت بعد از زایمان ممکن است بیشتر طول بکشد

این بار کاهش وزن بارداری ممکن است بیشتر طول بکشد. اکثر زنان بارداری دوم شان را با وزنی بالاتر از بار اول شروع می‌ کنند، به علاوه ممکن است عضلات شکم هم ضعیف‌تر شوند. از طرفی هم دو فرزند دارید که باید مراقب شان باشید و احتمالا زمانی برای ورزش کردن نخواهید داشت .

همانند بارداری اول، ورزش بعد از زایمان برای کمک به بازیابی توان عضلانی و کمک به سلامت روان تان مهم است و حتی فقط چند دقیقه می‌ تواند تفاوت ایجاد کند. سعی کنید تا حد امکان با کودک تان به پیاده ‌روی بروید، و تمرینات تقویتی را حتی شده برای پنج یا 10 دقیقه و وقتی کودک تان خواب است در خانه انجام بدهید.

تغییرات احساسی در بارداری دوم

همان طور که احتمالا شاهد تفاوت ‌های فیزیکی در هر بارداری‌ خواهید بود، احتمالا این بار هم از نظر عاطفی متفاوت خواهید بود. به هر حال، شما از نزدیک می ‌دانید که چند سال اول زندگی یک کودک چه قدر هیجان ‌انگیز و چالش ‌برانگیز است. از آن جا که خانواده شما چهار نفره می ‌شود، ممکن است نگران این باشید که فرزند اول تان چطور این تغییرات را هضم خواهد کرد. حتی ممکن است از این که زمان کم تری برای گذراندن وقت با کودک تان صرف می‌ کنید هم احساس گناه کنید.

برخی از تغییرات احساسی که ممکن است در طول بارداری دوم تان تجربه کنید، عبارتند از:

طرز فکرتان کاملا تغییر کند

با این که ممکن است به همان اندازه بارداری قبلی فراز و فرود های احساسی داشته باشید، اما چیز هایی که شما را هیجان ‌زده و نگران می‌ کند احتمالا تا حدودی تغییر خواهند کرد.

گاهی اوقات، ممکن است از فکر داشتن یک نوزاد دیگر بسیار خوشحال شوید. گاهی هم ممکن است با خودتان بگویید چرا دوباره باردار شدید. نگرانی در مورد سالم بودن نوزاد جدیدتان و رسیدگی به خواسته‌ های دو فرزند و این که چطور از پس هزینه ‌های یک فرزند دیگر بربیایید هم احساسات دیگری است که تجربه خواهید کرد.

حتما بخوانید: تربیت فرزند از چه زمانی شروع می شود؟ (نکات)

از طرفی نگرانی در مورد این که رابطه شما با همسر و سایر فرزندان تان تحت تأثیر قرار می‌ گیرد هم وجود خواهد داشت.

ممکن است صحبت کردن با مادرانی که بیشتر از یک فرزند دارند، مفید باشد. به احتمال زیاد آن ها احساسات مشابه داشته‌ اند و دیدگاه‌های شان حالا که این برهه را پشت سر گذاشته ‌اند می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد. ملحق شدن به گروه افرادی که بارداری های دوم و یا بالاتر را تجربه می‌ کنند هم کمک تان می ‌کند تا بتوانید با آن ها هم فکری و تبادل نظر کنید.

چه زمانی به فرزندتان بگویید که باردار هستید

این که چطور فرزندتان را برای تولد خواهر یا برادر آماده می ‌کنید، یک تصمیم شخصی است. این که چه زمانی به او بگویید تا حدی به سن و واکنش او هنگام شنیده این خبر بستگی دارد. با این حال، شاید بد نباشد تا بعد از سه ماهه اول بارداری تان و زمانی که خطر سقط جنین به میزان قابل توجهی کاهش می ‌یابد ، صبر کنید.

چه کار کنید که تجربه بد زایمان اول تان تکرار نشود

اگر بار اول زایمان سخت یا حتی آسیب ‌زننده ‌ای داشته ‌اید، چند نکته هستد که باید به آن ها فکر کنید:

  • پزشک یا مامای تان را عوض کنید. نگران نباشید فرد جدید از روی سوابق پزشکی در جریان مشکلات تان قرار خواهد گرفت.
  • از قابله‌ ها برای زایمان کمک بگیرید. تحقیقات نشان می‌ دهد زنانی که با قابله زایمان می ‌کنند احتمالا سالم‌تر فارغ خواهند شد، هزینه‌ های مراقبت‌های بهداشتی کم تری پرداخت خواهند کرد، میزان اضطراب و افسردگی کم تر و نرخ سزارین پایین ‌تری نسبت به زنانی که این کار را انجام نمی‌ دهند، دارند.
  • در مورد این که در یک زایشگاه تخصصی فارغ شوید یا بیمارستان عمومی هم تصمیم بگیرید.
  • اگر قبلا سزارین شده‌ اید و علاقه ‌مند به زایمان طبیعی هستید، باید بیمارستانی را پیدا کنید که امکانات پیشرفته‌ ای برای این کار داشته باشد.
  • یک برنامه دقیق زایمان تنظیم کنید و پزشک و بیمارستان مورد نظرتان را از جزئیاتش مطلع کنید.

بلد باشید: فرزندان چه ویژگی هایی را از مادر و چه ویژگی را از پدر می گیرند؟

چگونه می ‌توان علائم بارداری دوم را پیش ‌بینی کرد و به پیشگیری از بروزشان کمک کرد؟

هر بارداری متفاوت است، اما احتمالا حداقل برخی از ناراحتی‌ هایی که در بارداری قبلی تان داشته ‌اید را خواهید داشت. شما می ‌توانید از این دانسته ‌ها برای کاهش و احتمالا پیشگیری از برخی از این علائم ناراحت کننده بارداری بهره ببرید.

  • اگر آخرین بار از یبوست بارداری یا هموروئید رنج ‌برده ‌اید، اقدامات پیشگیرانه مثل خوردن مقدار زیادی فیبر یا مصرف مکمل فیبر، نوشیدن مقدار زیادی آب و ورزش منظم را در همان مراحل اولیه انجام بدهید. استفاده از ملین اسمزی هم ممکن است مفید باشد .
  • برای پیشگیری از بی ‌اختیاری ادرار، تمرینات کگل را هر روز انجام بدهید.
  • اگر آخرین باری که باردار بوده‌ اید دچار ترک ‌های پوستی شده ‌اید، احتمالا با این بارداری ترک های جدیدی خواهید داشت. با این که برای جلوگیری از آن ها کار زیادی نمی‌ توان انجام داد، اما مراقب باشید که بیش از حد وزن اضافه نکنید زیرا ممکن است این ترک ها را تشدید کند.
  • اگر در آخرین بارداری تان ورید های واریسی داشته ‌اید، از جوراب ‌های مخصوص واریس استفاده کنید و تا حد امکان پاهای تان را بالا و به دیوار تکیه بدهید. ورزش روزانه مثل پیاده ‌روی سریع هم برای بهبود گردش خون مفید است.
  • اگر در آخرین بارداری تان تهوع صبحگاهی داشته‌اید، میان وعده‌های سالم تهیه کنید تا بتوانید هنگام بیدار شدن از خواب (حتی زمانی که هنوز در رختخواب هستید) و اغلب در طول روز غذا بخورید.

آیا بارداری دوم عوارض احتمالی دارد؟

اگر سالم هستید و در بارداری قبلی هیچ مشکلی نداشتید، خطر عوارض الان هم کم خواهد بود. اما اگر قبلا عارضه بارداری مثل زایمان زودرس ، فشار خون بارداری یا جداشدگی جفت را تجربه کرده ‌اید، در بارداری دوم تان هم در معرض خطر این عارضه‌ ها قرار خواهید گرفت. همچنین اگر از آخرین بارداری تان به یکی از بیماری های مزمن مثل فشار خون بالا، چاقی یا دیابت مبتلا شده‌ اید، این بار هم در معرض خطر عوارض خاصی قرار خواهید گرفت.

البته اگر قبلا به فشار خون بالا مبتلا نشده‌ اید (و از آخرین بارداریتان به فشار خون مبتلا نشده‌ اید)، احتمال ابتلا به آن در این بارداری کم تر از بار اول خواهد بود.

حتما بخوانید: ۷ کاری برای داشتن زایمان طبیعی راحت

بنابراین حتما پزشک تان را از هرگونه عوارض بارداری یا بعد از آن، مشکلات سلامتی برای نوزاد یا هر گونه مشکل پزشکی که به وجود آمده ، آگاه کنید. در این صورت آن ها می ‌توانند بهترین تصمیم را برای مدیریت بارداری تان بگیرند.

آیا معاینه ‌ها و آزمایش ‌های قبل از زایمان بارداری دوم مثل اولی است؟

 

اگر در آخرین بارداری تان هیچ عارضه‌ ای نداشته ‌اید و در این مدت هیچ عارضه پزشکی برای تان به وجود نیامده، احتمالا معاینه ‌ها و آزمایش‌ های قبل از زایمان تان همان روال بارداری اول را خواهد داشت . (اگر در بارداری قبلی مشکلاتی داشته‌ اید، ممکن است معاینات و آزمایش های بیشتری لازم شود .)

پزشک تان ممکن است تست ‌های غربالگری متفاوتی را برای بررسی اختلالات ژنتیکی مثل سندرم داون توصیه کند. این غربالگری ها شامل آزمایش خون برای یافتن بخش هایی از DNA جفت ( که با DNA جنین تان مطابقت دارد) به منظور ارزیابی خطر ابتلا به چندین اختلال کروموزومی است . (یادتان باشد که فقط CVS و آمنیوسنتز می ‌تواند برای تشخیص قطعی استفاده شود.)

حتما بخوانید: بارداری هفته به هفته با تصویر (بهمراه نکات بسیار مهم)

بسیاری از آزمایش های خون که ممکن است در اولین بارداری تان انجام داده باشید، نیاز به تکرار دارند، البته نه همه آن ها. مثلا اگر شما یا پدر کودک تان قبلا برای اختلالات ژنتیکی (مثل ویژگی سلول داسی شکل، فیبروز کیستیک یا تای ساکس) غربالگری شده باشید ، این آزمایشات نیازی به تکرار ندارند زیرا نتایج یکسان خواهند بود.


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا