۴ دلیل اصلی کوبیدن سر به زمین در کودکان و راه حل ساده درمان آن
تقریباً تمام والدین با این چالش کودکان مواجه می شوند کاه ممکن است کودکشان با کوبیدن سر خود به دیوار یا به کف زمین باعث نگرانی آنها شود اما این یک امر طبیعی در کودکان می باشد. در این مطلب می خواهیم ۴ دلیل اصلی کوبیدن سر به زمین در کودکان را بیان کنیم و راه حل ساده درمان آن را به شما آموزش دهیم.
مقدمه:
آیا کودک شما هم با سرش به دیوار یا به زمین ضربه می زند؟ علت آنرا بررسی کنید!این حالت معمولاً در سن ۶ ماهگی در نوزادان ایجاد می شود و در ۲ سالگی این رفتار تشدید می شودکه بعد از سن۳ سالگی به طور کامل این رفتار را کنار می گذارند. این حالت دلایل مختلفی دارد که یکی از دلایل آن ممکن است ناشی از وجود نوعی ناراحتی و درد در بدن کودک باشد مثلاً ممکن است موقعی که یک نوزاد دندان هایش شروع به رشد می کند برای خلاص شدن از درد لثه هایش این واکنش را نشان دهد. همچنین ممکن است آنها از این فعالیت ها به عنوان برطرف کننده ی فشار روانی یا آرام بخش استفاده کنند.
مطلبی برای والدین: برای تربیت بهتر، چگونه با بچه ها بطور اصولی رفتار کنیم؟
دلایل کوباندن سر به زمین توسط کودکان:
یکی از مهم ترین دلایل می تواند این باشد که کودک نیاز به بیان خود یا موضوعی دارد ولی به دلیل زبان ضعیف نمی تواند با حرف آن را بیان کند. ضمنا کودکان و یا نوزادان به دلایل مختلفی ممکن است این کار را انجام دهند کوبیدن سر یک رفتار “خود- کنترل” است که به معنی این است که کودک سرش را آنقدر محکم به جایی نمی کوبد که آسیب جدی ببیند. او می داند آستانه درد خود را می شناسد و در صورت احساس درد با شدت کمتری به سرش ضربه می زند. در ادامه برخی از دلایل اصلی این رفتار را برای شما بیان می کنیم.
۱- رفع فشار روانی و آرامش دهی به خود:
اگر کودک شما وقتی عصبانی می شود سرش را به جایی می کوبد، احتمالا سعی می کند با این شیوه هیجانات شدید خود را بروز دهد. او هنوز یاد نگرفته است که احساساتش را به طور کامل به کمک کلمات بیان کند و به همین دلیل از حرکات بدنی استفاده می کند و باز هم با این کار خودش را در موقعیت های اضطراب آور آرام می کند. با وجود اینکه بسیار عجیب به نظر برسد اما کودکانی که عادت به کوبیدن سرشان دارند، این رفتار را برای آرام شدن انجام می دهند. این کودکان معمولا وقتی نیمه شب از خواب بیدار می شوند یا حتی وقتی در خواب هستند، سرشان را با ریتم خاصی می کوبند تا به خواب بروند. حتی بعضی از کودکان همزمان دست و پایشان را هم تکان می دهند. متخصصین رشد عقیده دارند که حرکات ریتمیک مانند تاب خوردن روی صندلی به کودک کمک می کند تا احساس آرامش کند.
۲- کاهش درد:
اصلی ترین دلیل کوبیدن سر به دیوار یا زمین در کودکان، احساس درد در آنهاست. ممکن است کودک وقتی احساس درد می کند سرش را به جایی بکوبد. این درد می تواند به علت دندان درآوردن یا عفونت گوش باشد. به نظر می رسد کوبیدن سر به کودک کمک می کند احساس بهتری داشته باشد. ممکن است این مسئله به خاطر منحرف شدن حواس کودک از درد دندان یا گوش باشد.
۳- اختلال رشدی:
انواع اختلالات رشدی می تواند باعث بروز رفتار کوباندن سر به زمین در کودکان شود. کوبیدن سر می تواند با اوتیسم یا سایر اختلالات رشدی مرتبط باشد اما در بیشتر موارد نمیتوان تنها به این نشانه اکتفا کرد و تنها می توان به عنوان یک هشدار به آن توجه نمود. در موارد بسیار نادر کوبیدن سر می تواند به تنهایی علامت مشکلات جدی باشد.
۴ – نیاز به جلب توجه:
کم توجهی به کودک ممکن است عوارض جبران ناپذیری در پی داشته باشد یکی از این پیامدها کوبیدن سر به زمین در کودکان است که توسط کودکان برای جلب توجه انجام می شود. کوبیدن مداوم سر ممکن است راهی برای جلب توجه باشد. این کاملا قابل درک است که دیدن کودک در حال انجام کاری که به نظر میرسد به او آسیب می رساند، برای شما نگران کننده است. وقتی کودک متوجه نگرانی شما می شود برای جلب توجه شما به این رفتار ادامه می دهد. پس برای رفع این حالت در کودک حود بهتر است توجه بیشتری به وی داشته باشید.
راه حلهای درمان کوبیدن سر به زمین در کودکان:
برای درمان و ترک این رفتار در کودکان آنچه که بیش از هرچیز دیگری اهمیت دارد این است که شما باید عامل اصلی یعنی دعوا کردن با کودک را حذف کنید یا وقتی چیزی می خواهد که به او آسیب نمی رساند به کودک بدهید. یعنی ما باید دلیل این رفتار کودک را از بین ببریم. والدین باید کنترل و نظارت بیشتری داشته باشند تا فرزند به درجه ای از ناراحتی و خشم نرسد تا سرش را به زمین بکوبد. چون سر کوبیدن کودک در این سن رفتاری نیست که با مشاهده از دیگران آموخته باشد. بلکه ناخودآگاه و از شدت خشم و ناراحتی این کار را انجام می دهد. البته ممکن است فرزند شما یک بار این کار را انجام داده و از شما امتیاز گرفته و به همین علت آن را تکرار می کند. بنابراین تا آنجا که می توانید نباید اجازه بدهید به آن درجه از ناراحتی برسد که این کار را انجام بدهد.
ولی از طرفی وقتی انجام داد نباید امتیاز بگیرد. یعنی نباید بخاطر انجام این کار آنچه را که می خواسته در اختیارش بگذارید یا اینکه از تنبیه اش صرف نظر کنید. سعی کنید این رفتار کودک را نادیده بگیرید. باید به این نتیجه برسد که این کار هیچ تاثیری در شما ندارد. انگار این رفتار را نمی بینید. می توانید وقتی دارد سرش را به زمین می کوبد بدون هیچ واکنشی اتاق را ترک کنید. مادر باید ویژگی های رفتاری و اخلاقی فرزند را شناسایی کند و وقتی حس می کنید انجام کاری ممکن است باعث تکرار عکس العمل یعنی کوبیدن سر به زمین بشود، آن کار را نکنید. در ادامه با ۵ تا از بهترین راهکارها برای رفع این حالت آشنا می شوید.
۱- داشتن خواب منظم و کافی:
چنانچه کودک برای رهایی از خستگی روزانه سرش را به زمین می کوبد، سعی کنید یک برنامه خواب آرام بخش برای کودک در نظر بگیرید. یک حمام گرم، ماساژ کودک در حالی که او را روی پایتان گذاشته اید و خواندن قصه و لالایی می توانند کارساز باشند. بد نیست چند دقیقه قبل از خواب پشت یا پیشانی کودک را به آرامی مالش دهید. پخش موسیقی ملایم در اتاق خواب کودک هم می تواند به آرامش کودک کمک کند.
۲- تعیین یک جایگزین برای کودک:
با عادت دادن کودک به رفتارهای جدید و شاد سعی کنید این رفتار را کنار بگذارد. اگر کودک شما به ضربات مداوم و یکنواخت علاقه دارد، بنابراین به او کمک کنید تا یک جایگزین برایش پیدا کند. متخصصین معمولا رقص، رژه و دست زدن یا ضربه زدن همراه موسیقی را پیشنهاد می کنند. ممکن است بخواهید یک مترونوم در اتاق کودک قرار دهید تا باعث آرامش او شود. بهتر است از انجام فعالیت های بدنی زیاد توسط کودک و در طول روز اطمینان کسب کنید با به سوزاندن انرژی عصبی که ممکن است عامل کوبیدن سر باشد، کمک کرده باشید.
۳- امن نگه داشتن محیط و حذف وسایل آسیب زا:
می توانید وسایل اتاق کودک و سایر اتاق ها را طوری بچینید که احتمال هرگونه آسیبی کاهش یابد.
۴- محدود کردن موقعیت ها:
محدود کردن موقعیت هایی که باعث بروز رفتارهای ناشایست در کودکان می شود، اغلب کارساز است. اگر کودکی در مواقع یا مکان های خاص سرش را به اشیا می کوبد حضور در آن شرایط را منوط به خودداری از این عادت کنید. کنترل شخصی کودک را با یک وقت اضافه برای انجام فعالیت دلخواهش پاداش دهید و همین طور کودک را در آغوش بگیرید و ببوسید.
۵- نادیده گرفتن معقولانه:
گاهی اوقات بهتر است والدین نسبت به بعضی رفتار کودکان با توجه به شرایط بی توجه باشند. توجه بیش از حد به این رفتارها از سوی والدینی که قصد غلبه بر آنها را دارند، نتیجه ای معکوس به دنبال خواهد داشت. چرا چیزی که شما را راضی می کند، ترک کنید؟ پس این رفتارها به ویژه، در طول روز نادیده بگیرید. بکوشید هیچ توجهی به آنان نشان ندهید. تا هنگامی که کودک سر کوبیدن را متوقف نساخته است با او صحبت نکنید اما پس از توقف این رفتار ها به او نزذیک شوید و عشق و علاقه خود را به او نشان دهید
نکته مهم: اگر سر کوبیدن ترک نشد یا حتی بیشتر شد از افراد متخصص کمک بگیرید. این رفتار می تواند نشانگر مشکلات جدی تری باشد.
همچنین بخوانید : علل اصلی لجبازی در کودکان ۳ و ۴ ساله و جدیدترین راه درمان آن چیست؟
لطفاً سؤال های مرتبط خود را در بخش نظرات ثبت نمایید و همچنین چنانچه اطلاعات جدیدی در این خصوص دارید با ما به اشتراک بگذارید.
زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!
سلام پسر من الان ۱ سالو ۳ ماهش هست والان چند ماهه روزی حداقل ۱۰ بار بی دلیل قهر میکنه خودشو به پشت میندازه و سرش محکم میخوره زمین حالا اگه سرش نخوره همش درحال قهر کردند گریه کردنه منو همسرم به خلطر رفتاراش نه جایی میریم نه با هم صحبت میکنیم چون همش داریم دعوا میکنیم سر بچه که چرا اینطوری میکنه منم زیاد داد میزنم سرش آخه از شیطنت رد کرده دیگه باید چیکار کنم ؟
عرض ادب. دقت کنید کودکان بعد از ۱۲ ماهگی کمی گرایش به خشونت یا صدمه زدن به خود پیدا می کنند که طبیعی ست. این کار برای رساندن علت ناراحتی اوست. باید علت این رفتار را متوجه شوید. سعی کنید بفهمید چه زمانی این کار را انجام می دهد (الگوی رفتار) سپس با حفظ خونسردی، سعی کنید حواس او را به موضوع دیگری پرت کنید. بعد از اینکه علت ناراحتی را کم کم متوجه شدید، بلافاصله که کودک شروع به قهر یا کوبیدن سر خود به زمین کرد، عواقب کارش را به او بفهمانید. این کار به صبر زیادی نیاز دارد. سعی نکنید با او مذاکره کنید. اگر بعد از ۲-۳ ماه نتیجه نگرفتید به یک متخصص مراجعه کنید
سلام وقت بخیر، من ی دختر دارم ک دوسال و نیم سن داره دخترم از هشت ماهگی تا الان وقتی خسته و کلافه هست سرشو میزنه یا به زمین یا دیوار بعدشم دردش میگیره و گریه میکنه چکارش کنم ک ترک کنه
سلام و عرض ادب خدمت شما،دختربچه ای سه ساله دارم که مدام برای درخواستهای خود ویاهرکاری که باب میلش نیست به سرخود ضربه میزند یابادست یاازطریق کوبیدن سربه دیواریازمین.هنوزقادربه جمله بندی کلمات هم نیست فقط کلمه میگه به همین خاطر ازپوشک گرفتنش نیزبرام سخت شده لطفاراهنمایی کنید که باید چکارکنم که به نتیجه برسم.
سلام خسته نباشید کودکی ۱۰ ماه دارم از ۳ماه پیش سرشه به دیوار یازمین میزد خیلی به ندرت اما الان که بزرگتر شده نزدیک ۱۰ماهشه این کار در روز چند بار تکرار میکنه چیکار کنم اصلا نه دعواش میکنم نه توجه میکنم هرگاهی صداش میکنم ومیگم نکن سرت درد میگیره
بچه من ۱۶ ماهه هستش جدیدا سرش رو خیلی محکم به زمین میکوبد جوری که پیشانی اون کبود میشه کمکم کنید
سلام. پسرم 4 سالشه. سی پی هست. دو ونیم ساله سرشو به زمین و دیوار میزنه.. مغزو اعصاب بردم میگه جاهای شلوغ نرو. تلویزیون و گوشی نگاه نکنه. یک ساله همین کارو کردیم
روانپزشک بردم داروهاشو عوض کرد. ولی بهتر نشده. خودم فک میکنم سر زدنش از بی توجهی هست. حالا باید چکار کنم؟
باسلام پسرم ۶سالشه واز ۲ونیم تا سه سالگی بعضی اوقات سرش رامین میزنه ودندان قروچه میره شنوایی وهوشش خوبه ولی زبونش هنوز درست راه نیفتاده وباز نیست اما بعضی کلمات را میگه برا مثال روزی چندین بار کلمه ((عمو علی))را تکرار میکنه یا میگه گوشی بابا اما بعضی وقتها هم به عمو میگه عنوان روان پزشک هم بردم ریسپریدون وشرکت تقویتی داده فقط نگران سر زدنش هستم لطفا راهنمایی ام کنید
من یک صحنه کوبیدن سر به دیوار رو که چهاردست و پا میرفتم خاطرم هست
یک مرحله تکاملی هست و حس غریزی هست که
یک حس ناجور توی سر و اون نقطه دیوار اینها حس میکردم که باید سرم رو میزدم اونجا
اگه نمیزدم حس بدی بود
بقیه دلایلی که گفتن چرت هست و فقط ظن و گمانهای اشتباهه