نکات سلامتی مادران

بارداری در پنجاه سالگی (همه نکاتی که باید بدانید)

با اینکه به طور کلی احتمال باردار شدن خانمها از اواسط تا اواخر دهه 40 زندگی شان کاهش پیدا می کند، اما خیلی از خانمهایی که در این سنین هستند به دلایل مختلفی قصد دارند بچه دار شوند. بعضی از این دلایل شامل موارد زیر می شوند:

علت بارداری در سنین بالا

  • ممکن است خانم با مردی که از خودش جوانتر است ازدواج کرده باشد و همسرش دلش بخواهد بچه دار شوند.
  • ممکن است خانم یک بچه داشته باشد و دلش بخواهد فرزندش خواهر و برادر داشته باشد.
  • شاید در دهه پنجاه زندگی میل به بچه دار شدن پیدا کرده باشد.
  • برخی خانمها چندین سال برای باردار شدن تلاش می کنند و موفق نمی شوند و حتی وقتی به سن 50 سالگی می رسند باز هم به این تلاش ادامه می دهند.

برای بارداری در پنجاه سالگی فقط 3 راه وجود دارد که هر کدام از آنها هم شانس و احتمال موفقیت و شکست خودشان را دارند. این راهها عبارتند از:

  • بارداری به روش طبیعی
  • IVF با تخمک های خود فرد
  • IVF با تخمک های اهدایی

شانس باردار شدن با دو روش اول در سن 50 سالگی بسیار کم است، برای همین معمولا خانمها از گزینه آخر یعنی روش IVF با تخمک های اهدایی برای بچه دار شدن استفاده می کنند.

حتما بخوانید: بارداری بعد از 40 سالگی (10 باور اشتباه، ریسک ها و سلامت نوزاد)

ما در ادامه هر سه روش را به طور کامل بررسی می کنیم.

بارداری به شکل طبیعی در 50 سالگی

مسن ترین خانمی که به طور طبیعی باردار شد زن 59 ساله ای به نام داون بروک (Dawn Brooke) بود که در سال 1997 در گورنزی (Guernsey) نوزاد پسری به دنیا آورد. او و همسرش هر دو از اینکه بدون استفاده از هیچ گونه روش خاصی برای باروری صاحب بچه شده بودند متعجب شدند. تا قبل از این اتفاق، مسن ترین مادر دنیا یک خانم 57 ساله بود.

با اینکه چنین اتفاقاتی نشان می دهد شانس بارداری شما در دهه 50 زندگی تان صفر نیست، اما چنین مواردی بسیار نادر و بعید هستند و آنقدر جزو استثنائات به حساب می آیند که در مطبوعات و رسانه ها به عنوان اخبار عجیب و جالب منعکس می شوند.

بارداری

آنچه درباره نوزادان و اولین بچه باید بدانیم (۲۰ نکته برای والدین)

طبق اعلام سرویس سلامت همگانی بریتانیا (NHS) میانگین سنی خانمها برای رسیدن به یائسگی 51 سال است. وقتی یک زن یائسه می شود، پریود و تخمک گذاری او متوقف می شوند و بنابراین نمی تواند به طور طبیعی باردار شود. پس اگر در دهه 50 زندگی تان هستید و قصد بچه دار شدن دارید باید بدانید که شانس شما برای بارداری به شکل طبیعی و معمولی کم است و با اینکه احتمال بارداری در دوران یائسگی وجود دارد اما این احتمال خیلی کم است و شما برای باردار شدن باید پریودهای منظمی داشته باشید.

بارداری به روش IVF با استفاده از تخمک های خود فرد در سنین بالای 50 سالگی

اگر 50 سال یا بیشتر سن دارید و می خواهید به روش آی وی اف (IVF) و با تخمکهای خودتان باردار شوید باید بدانید که پیدا کردن کلینیکی برای انجام این کار سخت و مشکل است.

شانس برداشت تخمکهای سالم از یک خانم در دهه 50 زندگی اش بسیار کم است. به همین خاطر کلینیک های بسیار کمی وجود دارند که به خانمه در این سن توصیه کنند یا حتی اجازه بدهند که با تخمکهای خودشان تحت درمان IVF قرار بگیرند.

حتما بخوانید: لباسهای مورد نیاز نوزاد کدامند؟ چطور انتخاب خوبی داشته باشیم؟

در واقع اکثر کلینیک ها به دلیل درصد موفقیت بسیار پایین، این کار را برای خانمهای بالای 45 سال انجام نمی دهند؛ بنابراین شانس کمی برای پیدا کردن محلی برای انجام این روش خواهید داشت. فقط یک استثنا وجود دارد که از طریق آن می توانید با تخمک های خودتان به روش IVF باردار شوید و آن هم این است که قبلا و در جوانی تخمکهایتان را فریز کرده باشید تا از آنها برای بارداری در سنین بالاتر به روش IVF استفاده کنید.

بارداری به روش IVF با استفاده از تخمک های اهدایی

تقریبا تنها گزینه مناسب برای خانمهای 50 ساله و بالاتر که قصد بچه دار شدن دارند، روش IVF با استفاده از تخمک های اهدایی است که شانس موفقیتش نسبت به دو روش قبلی بیشتر است. البته حتی اگر بتوانید تخمک اهدایی پیدا کنید باز هم باید دنبال کلینیکی باشید که خدمات IVF با استفاده از تخمک های اهدایی به خانمهای 50 ساله و بالاتر ارائه می کنند، چون اکثر مراکز آی وی اف این کار را برای خانمهای جوانتر انجام می دهند. علاوه بر این باید از نظر جسمی و روحی نیز در وضعیت سلامتی خوبی باشید تا خطرات بارداری در این سن را به حداقل برسانید و شانس تولد نوزاد را بالا ببرید.

انجمن پزشکی باروری آمریکا در این خصوص اعلام کرده که به خاطر ماهیت پر خطر بارداری و مسائل مربوط به طول عمر، به طور کلی برای خانمهای بالای 55 سال روش آی وی اف با تخمک اهدایی انجام نمی شود. در کشور بریتانیا هم خانمها فقط تا سن 50 سالگی می توانند از این روش درمانی استفاده کنند. اما ممکن است در برخی کلینیکهای خصوصی این روش به خانمهای بالای 50 سال هم ارائه شود. به طور کلی توصیه می شود که خانمهای 50 سال به بالا برای مادر شدن از راههای دیگری مثل فرزندخواندگی استفاده کنند، چون ریسک بارداری در این سن بسیار بالاست.

بارداری

از آنجایی که افراد اهدا کننده تخمک باید زیر 35 سال سن داشته باشند و اغلب آنها در دهه 20 زندگی هستند، کیفیت تخمک ها معمولا بسیار بالاست. این تخمکهای اهدایی در صورت امکان با اسپرم همسر بارور و به رحم خانم منتقل می شوند. در غیر این صورت از جنین اهدایی یا اسپرم اهدایی استفاده می کنند.

احتمال بارداری با استفاده از روش آی وی اف و تخمک اهدایی به خصوص در مقایسه با استفاده از تخمک های خود فرد بسیار بالاست. گزارشها نشان می دهند که به طور متوسط میزان بارداری در بیماران زیر 45 سال که از تخمک اهدایی استفاده کرده اند 69 درصد است. این در حالیست که احتمال بارداری برای گیرندگان تخمک که بین 45 تا 50 سال سن دارند 63 درصد می باشد.

چگونگی صحبت با نوزاد (22 ترفند عالی)

هر چه سن بالاتر می رود احتمال بارداری به هر روشی از جمله IVF با تخمک اهدایی هم کمتر می شود. معمولا شانس بارداری شما در دهه 50 زندگی تان به روش IVF با تخمک اهدایی کم است، چون کلینیک های زیادی برای انجام این کار وجود ندارند. به طور کلی به خاطر پر خطر بودن بارداری در این سن و همینطور طول عمر فرد، برای خانمهای بالای 55 سال خدمات باروری ارائه نمی شود.

 

بارداری به روش IVF با تخمک اهدایی چگونه است؟

این روش در مقایسه با IVF با تخمک خود فرد روش کم تهاجمی تری محسوب می شود. بعد از انجام پروسه درمان، شما همچنان باید به مصرف داروهای هورمونی ادامه بدهید و مراحل پیوند جنین به رحم را بگذرانید؛ اما عوارض این روش زیاد نیستند. احتمالا به مصرف چند قرص در روز و یک تزریق نیاز خواهید داشت. بدیهی است هر چه سلامت جسم و روان شما بیشتر باشد و آزمایشات قبل از درمان را انجام داده باشید، پروسه درمان برایتان راحتتر خواهد بود.

چه چیزی نوزاد را خوشگل می کند؟ (10 غذا)

شانس بارداری در هر سن چقدر است؟

  • بین 20 تا 24 سالگی: این دوره، دوره طلایی بچه ‌دار شدن است. در سن 21 سالگی، 90 درصد احتمال دارد که کروموزوم ‌های تخمک شما سالم باشند، که شانس شما برای داشتن یک نوزاد سالم را افزایش می‌ دهد. باروری شما در سن 24 سالگی به اوج خودش می ‌رسد.
  • بین 25 تا 29 سالگی: از اواسط 20 سالگی، به ویژه از 25 سالگی تا حدود 34 سالگی، شانس لقاح به 86 درصد کاهش می ‌یابد. همچنین احتمال سقط جنین کمی بیشتر از زمانی است که در اوایل دهه 20 زندگی تان هستید.
  • بین 30 تا 34 سالگی : شما هنوز شانس بالایی برای باردار شدن دارید، اما احتمال سقط جنین تان هم بیشتر است. تا زمانی که بیش از یک سال برای بارداری تلاش نکرده باشید، نیازی به امتحان کردن درمان ‌های باروری ندارید.
  • بین 35 تا 39 سالگی: شانس تان در این دوره هنوز خوب است، به خصوص قبل از رسیدن به 37 سالگی. با این حال به نظر می رسد که 35 سالگی برای اکثر زنان سنی است که در آن باروری کاهش می ‌یابد. دلیل اصلی این امر کاهش کیفیت تخمک است. با این که ممکن است هنوز تعداد زیادی تخمک تولید کنید، آن ها احتمالا نقص های کروموزومی دارند که زنده ماندن شان را کاهش می ‌دهد. این مسئله شما را در معرض خطر بارداری غیر طبیعی‌، باردار شدن نوزاد مبتلا به سندرم داون یا سقط جنین قرار می ‌دهد.
  • بین 40 تا 44 سالگی : کیفیت و کمیت تخمک شما هم چنان با افزایش سن کاهش می ‌یابد. در این سن، شما با چالش ‌هایی روبرو هستید که باردار شدن و ماندن را سخت ‌تر می‌ کند .
  • 45 و بالاتر : احتمال باردار شدن شما در این سن بیشتر از 3 یا 4٪ نیست . با این حال باردار شدن به لطف وجود فناوری های کمک باروری در هیچ سنی غیر ممکن نیست.

اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. عرض ادب و تبریک سال نو.
    من یک خانم 53 ساله هستم که سه ساله یائسه شدم.
    همسرم 57 ساله و حدودا 22 سال پیش عمل وازکتومی انجام داده.
    5 ماه پیش پسرمان که 32 ساله بود از دست دادیم.
    در حال حاضر دچار تألمات روحی هستیم.
    آیا به کمک روش IVF امکان بچه دار شدن داریم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا