40 روش تشویق کودک برای کار خوب (40 ایده جایزه دادن به کودک)
زمانی که رفتار انسانها پیامدهای مثبتی مثل دریافت پاداش به دنبال داشته باشد، احتمال اینکه دوباره تکرار شوند زیاد است. این مساله درباره همه رفتارها صدق می کند؛ حتی رفتارهایی که شما دلتان نمی خواهد دوباره تکرار شوند. نکته کلیدی این ماجرا همان “پاداش” است مثل آموزش آشپزی به او. پاداش به دلایل زیادی روی تکرار رفتارهای فرزند ما اثر می گذارد. در این مطلب ما شما را با 40 روش تشویق کودکان برای افزایش انگیزه یا انجام کار خوب و درواقع 40 ایده عالی برای اینکه چطور در خانه به کودک جایزه بدهیم، آشنا می کنیم.
3 مزیت اصلی پاداش کودک برای تشویق او
1-پاداش دادن باعث تشویق کودک به تکرار رفتارهای خوب می شود
واکنشی که شما بلافاصله بعد از رفتارهای کودکتان نشان می دهید باعث می شود آن رفتار کم و بیش دوباره تکرار شود. اگر دوست دارید فرزندتان رفتار مثبتی را ادامه بدهد باید او را پاداش و جایزه تشویق کنید. جایزه هایی که بلافاصله بعد از یک رفتار به کودک داده می شوند بهترین تاثیر را در پی دارند.
2-پاداش دادن باعث افزایش اعتماد به نفس کودک می شود
بچه های خردسال و پیش دبستانی در طول روز کلماتی مثل “نه”، “وایسا” و “دست نزن” را می شنوند و کاملا هم طبیعی است. در واقع این اتفاق راهیست که به آنها درست و غلط بودن چیزها را یاد می دهد؛ اما وقتی بچه ها بارها و بارها این کلمات را می شنوند اعتماد به نفسشان را از دست می دهند. اگر مدام به فرزندتان بگویید “نکن”، “دست نزن”، “نرو”، کم کم این باور در او شکل می گیرد که نمی تواند کاری را درست انجام بدهد؛ اما اگر به خاطر رفتارهای مثبت و خوب کودک تشویقش کنید و به او جایزه بدهید متوجه می شود که کار خوبی کرده و شما از این کارش راضی هستید. به این ترتیب اعتماد بنفس هم بیشتر می شود.
3-پاداش دادن باعث بهتر شدن رابطه شما با فرزندتان می شود
وقتی به کودکتان جایزه می دهید هم خودتان خوشحال می شود هم او. شما برای این خوشحال می شوید که فرزندتان کاری که دوست دارید را انجام داده و او هم از اینکه توانسته به جایزه مورد علاقه اش برسد احساس خوشحالی می کند.
به کارتون میاد: 12 ترفند تربیت کودک مودب و حرف گوش کن
انواع پاداش
جایزه یا پاداش انواع مختلفی دارد. جوایز مادی شامل اسباب بازی، شکلات یا هر چیز دیگری که خریدنیست می شوند. نوع دیگر پاداش، پاداش اجتماعی است. پاداشهای اجتماعی ارزان قیمت یا حتی بی هزینه هستند و در عین حال می توانند از پاداش مادی قدرتمندتر و موثرتر باشند. علاوه بر این شما می توانید پاداش اجتماعی را بلافاصله بعد از رفتار مثبت کودکتان به او بدهید.
در ادامه به نمونه هایی از پاداش های اجتماعی اشاره می کنیم:
- محبت: رفتارهایی مثل در آغوش کشیدن، بوسیدن، بزن قدش، لبخند زدن، ضربه آرام به کمر کودک به نشانه درست بودن کارش یا دست انداختن دور شانه اش نشانه محبت کردن به او هستند.
- تعریف و تمجید: شما می توانید از جملاتی مثل “کارت عالی بود”، “خیلی خوبه” و یا “آفرین پسر/ دختر خوب” برای تشویق کودکتان استفاده کنید. اما بهتر است با برچسب زدن و مشخص کردن یک رفتار خاص به کودک بگویید که از چه رفتاری خوشتان می آید. به عنوان مثال:
- آفرین بهت که وقتی من داشتم با تلفن حرف میزدم آروم و بی سر و صدا بازی میکردی.
- امروز که اسباب بازیاتو توی کمد گذاشتی کمک خیلی بزرگی بهم کردی.
- توجه و سپری کردن وقت با کودک: گذراندن وقت با فرزندتان و یا انجام یک کار خاص با او یک جایزه خیلی خوب و موثر برای بچه های کوچک است. بعضی از کارهایی که می توانید به عنوان جایزه انجام بدهید بازی کردن با کودک، خواندن داستان، درست کردن غذای مورد علاقه اش و با هم به سینما یا باغ وحش رفتن هستند.
- نمودار پاداش: می توانید با درست کردن یک نمودار پیگیری کنید که فرزندتان چند بار یک کار خوب را انجام می دهد. مثلا می توانید نموداری درست کنید و هر وقت دختر یا پسرتان به حرفتان گوش کرد یک ستاره روی نمودار بچسبانید. وقتی ستاره ها به یک حد نصاب رسیدند به فرزندتان جایزه بدهید.
40 ایده عالی برای پاداش کودک جهت تشویق او در خانه
با انجام کارهای زیر می توانید به کودکتان در خانه جایزه بدهید:
1- تعریف و تمجید کنید: این کار هیچ هزینه ای ندارد. فقط یادتان باشد که تلاش فرزندتان را تحسین کنید نه نتیجه و دستاوردش را.
2- بزنید قدش!: با این کار ساده و جالب می توانید به کودکتان بفهمانید که چقدر از رفتارش راضی هستید.
3- کتاب بخوانید: اجازه بدهید کودکتان زمان و مکان و کتاب مورد علاقه اش را انتخاب کند تا برایش بخوانید.
4- کلیپ ویدئویی برایش پخش کنید: کلیپی که کودکتان خیلی دوستش دارد را ذخیره کنید و وقتی می خواهید به او جایزه بدهید برایش پخش کنید.
5- به او شکلات بدهید: همه می دانند بچه ها (و حتی بزرگترها) چقدر شکلات دوست دارند. چه جایزه ای بهتر از این؟
بلد باشید: چگونه کودکان را به درس خواندن تشویق کنیم؟
6- اجازه بدهید دیرتر بخوابد: می توانید بسته به کار خوبی که کودکتان کرده اجازه بدهید شب 15 دقیقه دیرتر بخوابد. البته باید شرایط و اینکه فردا مدرسه دارد یا نه را هم در نظر بگیرید.
7- برایش هات چاکلت کنید: هات چاکلت یا نوشیدنی مورد علاقه هم جایزه خیلی خوبیست.
8- با هم پازل درست کنید: دسته جمعی و با اعضای خانواده یک پازل را به اتمام برسانید.
9- شام چی دوست داری؟: از او بپرسید دلش میخواهد شام چه بخورد و همان غذا را برایش درست کنید.
10- اجازه بدهید گوشی یا تبلت دست بگیرد: این کار را خیلی طول ندهید. 15 دقیقه به عنوان جایزه یک کار خوب کافیست.
11- برایش یک جای بازی جالب بسازید: قسمتی از خانه یا حیاط را به کودکتان اختصاص بدهید و با وسایل موجود یک مسیر با مانع یا بازی جالب برایش بسازید.
12- کیک بپرید: بچه ها کیک های خانگی را دوست دارند. می توانید به عنوان جایزه برایش کیک بپزید.
13- با هم فیلم ببینید: یک فیلم خوب و مناسب انتخاب و دور هم آن را تماشا کنید.
14- یک روز فقط با او باشید: خواهر و برادرهایش را به خانه مادربزرگ و پدربزرگ بفرستید و یک روز او را در مرکز توجه و تمرکز خودتان قرار بدهید.
15- با هم آشپزی کنید: اجازه بدهید کودکتان دستور غذا را انتخاب کند و با هم آن را درست کنید. هر چه آشفته تر، بهتر!
بلد باشید: 8 روش برای تشویق کودکان به ورزش
16- از او عکس بگیرید و چاپ کنید: دوربینتان را بردارید و از کودکتان عکس بگیرید. بعد عکسها را چاپ کنید. این روش هم خلاقانه است، هم ارزان و هم سرگرم کننده.
17- جایتان را با بچه ها عوض کنید: فقط برای یک روز اجازه بدهید کودکتان نقش پدر و مادر شما را ایفا کند و انتخاب کند کجا بروید، چه کار کنید، چه غذایی بخورید، چه فیلمی ببینید و حتی کی به رختخواب بروید!
18- با هم اسباب بازیهای قدیمی را اهدا کنید: با کودکتان اسباب بازیهای قدیمی و سالمش را جمع و آنها را به بچه های دیگر اهدا کنید. به این ترتیب فرزند شما متوجه می شود که وسایل قدیمی او چه سودی برای دیگران دارد.
19- با هم دسر درست کنید: اجازه بدهید فرزندتان انتخاب کند که دسر و مواد تشکیل دهنده اش چه باشد.
20- گردش بروید: به عنوان جایزه او را به گردش ببرید و در جایی که دوست دارد چادر بزنید.
21- مجله یا بازی مورد علاقه اش را بخرید: چیزی که مدتها اصرار داشته را برایش بخرید.
22- یکی از دیوارهای اتاقش را نقاشی کنید: اجازه بدهید کودکتان خودش رنگ و طرح را انتخاب کند.
23- پول خردها را به او بدهید: هر روز به مدت یک هفته پول خردهایتان را به او بدهید، به شرطی که آنها را برای روز مبادا ذخیره کند.
24- آهنگ مورد علاقه اش را بگذارید: در خانه یا ماشین آهنگی که دوست دارد را پخش کنید.
25- اجازه بدهید دوستش یک شب آنجا بماند: از بهترین دوستش بخواهید یک شب در خانه شما بماند و شبی سرگرم کننده را کنار هم بگذرانید.
بلد باشید: ۹ روش کاهش لجبازی کودکان (کاملا موثر)
26- با هم کاردستی درست کنید: این کار هم خلاقیت کودکتان را تقویت می کند و هم بسیار سرگرم کننده است.
27- برایش بستنی بخرید: همه بچه ها و حتی بزرگترها عاشق بستنی هستند!
28- کارآگاه بازی کنید: چیزی را پنهان کنید و با دادن سرنخها از او بخواهید آن را پیدا کند. می توانید به عنوان جایزه برنده شدن هم یک غذای خوشمزه برایش درست کنید.
29- کنترل تلویزیون را به او بدهید: برای یک ساعت اجازه بدهید کنترل دست او باشد و هر چه می خواهد ببیند.
30- برایش استیکر بخرید: بچه ها عاشق استیکرهای فانتزی هستند و واقعا خوشحالشان می کند.
31- به او مسئولیت بدهید: بچه ها از اینکه کاری به آنها محول شود خیلی خوششان می آید. مثلا از او بخواهید آخر هفته مراقب خواهر کوچکش باشد و بعد به او جایزه بدهید.
32- به دیدن پدربزرگ و مادربزرگ بروید: این روش معمولا دو سر برد است. هم پدربزرگ و مادربزرگ خوشحال میشوند و هم کودکتان.
33- جست و خیز کنید: با هم یک کار پرتحرک مثل فوتبال، فریزبی یا قایم موشک انجام بدهید.
34- یک روز را برایش تعطیل کنید: اگر وظایفی به کودکتان محول کرده اید به عنوان جایزه یک روز او را از این وظایف معاف کنید.
حتما اینو بلد باشید: 10 تکنیک مثبت برای تنبیه کودکان
35- لباسهای قدیمی اش را رنگ کنید: بچه ها از چیزهای جدید و نو خوششان می آید. یکی از پیراهنهای قدیمی اش را بردارید و با هم رنگش کنید.
36- غذای آماده بخورید: بچه ها عاشق سفارش دادن هستند. اجازه بدهید برای همه اعضای خانواده غذا انتخاب کند و دور هم از خوردنش لذت ببرید.
37- با هم نقاشی کنید: این کار خلاقیت کودکتان را هم شکوفا می کند. رنگها را در هم بریزید و کثیف کاری کنید!
38- آزمایشهای علمی جالب انجام بدهید: هر چه آزمایشتان عجیب و غریب تر باشد بهتر است.
39- پول تو جیبی اش را بیشتر کنید: می توانید پول هفتگی اش را کمی افزایش بدهید.
40- با هم بازی کنید: بازی مورد علاقه اش را بپرسید و با هم بازی کنید.
سوال بسیار والدین: با کودکی که چیزی را می دزدد، چطور برخورد کنیم؟
زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!