سلامت نوزاد

۸ علت خروپف نوزادان، علائم خطرناک و 9 درمان خانگی موثر

خروپف نوزادان امری شایع در بین نوزادان است که گاهی ناشی از عدم تکامل سیستم تنفسی نوزاد است. فضای بینی نوزاد کم است به همین دلیل مخاط های اضافی و یا خشکی بینی موجب ایجاد خر و پف در نوزاد میشود. در برخی موارد نیز ماهیچه‌های کودک از جمله عضلات گردن او در هنگام خواب آرام می‌شوند، بنابراین این ماهیچه‌ها به دیواره خلفی مجاری هوایی فشار وارد کرده و باعث خروپف نوزاد می‌شوند. به طور کلی از هر ۱۰ نوزاد یکی هنگام خروپف میکند و به همین دلیل امری شایع محسوب میشود. در این مقاله به بررسی علل خروپف و شویه های درمان آن خواهیم پرداخت.

دلایل خروپف نوزاد

۱- انسداد سوراخ بینی

از آنجایی که نوزادان توانایی بیرون ریختن مخاط بینی را ندارند، سوراخ بینی آن ها مسدود میشود، که گاهی موجب بروز عارضه هایی مانند شکاف غضروفی بینی میشود. این عارضه موجب انسداد سوراخ بینی با یک غضروف و یا استخوان میشود که در نهایت موجب صدای خروپف میشود.

۲- بیماری سپتوم بینی انحرافی

در این بیماری یک گذر بینی نوزاد، مستقیم است؛ در حالی که دیگری کج می‌باشد. این امر یکی از سوراخ‌های بینی نوزاد را تنگ کرده و ممکن است منجر به خروپف کردن و خرناس کشیدن او شود.

۳ دعای عالی برای رفع بی خوابی یا کم خوابی کودک

۳- لوزه‌ ها بزرگ شده

عفونت آدنوئیدها و لوزه‌ها وظیفه محافظت از سیستم تنفسی در مقابل عفونت ها را دارند گاهی خود آسیب پذیرتر میشوند و می‌تواند باعث فشار بر مجاری هوایی نوزادان شود. آدنوئید یا لوزه آلوده بزرگ شده باعث انسداد راه‌های هوایی نوزادان می‌شود. این روند نیز موجب خروپف کردن و خرناس کشیدن نوزاد میشود.

۴- اختلالات ژنتیکی و عصبی-عضلانی

ضعف در عضله و علائم ناشی از اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون،موجب ایجاد خروپف در نوزادان میشود. این وضعیت باعث بزرگ شدن زبان، مسطح شدن بینی مسطح و کاهش سایز فک نوزاد می‌شود؛ همه این موارد ممکن است مجاری هوایی فرزند شما را دچار اختلال کنند که موجب ایجاد خروپف در نوزاد میشود.

۵-آسم و آلرژی

آسم، اغلب ارتباط مستقیمی با آلرژی تنفسی دارد؛ در واقع آسم ناشی از آلرژی ممکن است منجر به خروپف کردن نوزادان شود.

همه چیز در مورد خواب نوزاد سالم و معمولی

۶-سرماخوردگی

سرماخوردگی نیز ممکن است به دلیل تجمع مخاط در سوراخ بینی نوزاد، باعث خروپف کردن او شود. این شرایط منجر به احتقان بینی کودک شده و می‌تواند باعث انسداد راه‌های هوایی او شود؛ بنابراین، سرماخوردگی یکی از عوامل شایعی است که باعث می‌شود کودک در هنگام خواب خروپف کند.

۷- دندان در آوردن

نوزادی که در مرحله دندان در آوردن است بزاق زیادی در دهان خود دارد که معمولا هنگام دراز کشیدن این بزاق به بینی بازگشته و راه تنفسی را انسداد کرده و موجب ایجاد خروپف میشود.

۸- وقفه تنفسی در خواب

این اختلال، یکی از دلایل عمده خروپف کردن و خرناس کشیدن در بین نوزادان است. وقفه تنفسی در خواب وقتی اتفاق می‌افتد که مجاری هوایی کودک به دلیل انسداد قسمت قدامی راه هوایی در قسمت خلفی، بسته شود. در این شرایط، هوایی که از مجاری هوایی نوزاد عبور می‌کند، باعث ارتعاش بافت‌های گردن شده و خروپف کردن او را به دنبال خواهد داشت. که این اختلال ناشی از تجمع مخاط ها در سیستم تنفسی نوزاد به وجود می آید.

علائم خطرناک خروپف

تربیت نوزاد | خواب کودک و نوزاد | سلامت نوزاد

درمان خروپف نوزاد

۱- اصلاح وضعیت خواب نوزاد

بهترین موقعیت برای خوابیدن کودک روی پشت بدن است. هنگامی که نوزادی روی پشت بدن دراز کشیده است، می‌توانید سر او را در یک جهت کج کنید تا احتمال گرفتگی مجاری هوایی را کاهش دهید. بهترین حالت خوابیدن نوزاد به چه صورت است؟ بهمراه فیلم آموزشی

۲- پاکسازی فضا از آلرژن ها

تمیز نگه داشتن محیط خواب نوزاد باعث جلوگیری از قرار گرفتن او در معرض آلرژن‌های احتمالی که ممکن است باعث سرماخوردگی، آلرژی و بروز سایر مشکلات تنفسی در او شود، خواهد شد. همچنین، شما باید اتاق خوابی را برای نوزاد خود انتخاب کنید که تهویه مناسبی داشته باشد.

علت کم خوابی نوزاد و کارهای ساده که والدین باید انجام دهند

۳- استفاده از مرطوب کننده های هوا

هوای خشک می‌تواند راه هوایی کودک را تحریک کند؛ اگر هوای محیط زندگی شما خیلی خشک است، می‌توانید از دستگاه مرطوب‌کننده استفاده کنید. این روند، بیماری‌هایی را که باعث خروپف کردن و خرناس کشیدن نوزادان می‌شوند، درمان نمی‌کند؛ اما می‌تواند به راحتی تنفس کودک کمک شایانی کند.

4- استفاده از آب نمک

برای تمیز کردن بینی می توانید از قطره های آب نمک در داروخانه ها استفاده کنید و همچنین می توانید سرنگ های باز کننده راه بینی که مخصوص نوزادان هستند را برای خارج کردن مخاط به کار بگیرید و در نتیجه راه بینی نوزاد تان باز می شود و احتمالاً خر و پفش نیز بهبود پیدا خواهد کرد.

استفاده از قطره‌های سالین، برای نوزادان مبتلا به انسداد بینی، به منظور شل کردن ترشحات بینی بسیار مفید خواهد بود. با این حال، در بسیاری از موارد استفاده از درمان‌های دارویی تأثیر چندانی در برطرف کردن علائم خروپف و آپنه خواب شدید نخواهد داشت.

5- بینی کودکتان را خالی کنید

بهترین راه برای تخلیه مجاری بینی کوچک نوزاد، اسپری آب نمک است. این کار به تنفس بهتر نوزاد کمک میکند. اسپری های آب نمک بینی در تمامی داروخانه ها در دسترس هستند. شما میتوانید در خانه هم این محلول را درست کرده و در بینی کودکتان اسپری کرده یا بچکانید. یک چهارم قاشق غذاخوری نمک را در 30 میلی لیتر آب حل کنید. حداقل یکبار در روز فقط چند قطره از محلول آب نمک را در بینی نوزادتان بریزید. این کار به پاکسازی تمام گرفتگی ها کمک کرده و تنفس کودک را آسانتر میکند. بیشتر از 4 روز پیاپی از این محلول استفاده نکنید چرا که ممکن است دیواره داخلی بینی را خشک کند.

همچنین میتوانید ترشحات را با یک فین گیر از بینی کودک خارج کنید. انجام این عمل به کاهش صدای خرخر و سختی تنفس هنگام خواب کمک میکند.

میتوانید قبل از استفاده از محلول آب نمک از متخصص اطفال نیز مشاوره بگیرید.

6- از یک فین گیر بینی استفاده کنید

ساکشن بینی یک سرنگ حباب دار است که به عنوان فین گیر نیز شناخته میشود. این وسیله به پاکسازی مجاری مسدود شده بینی کمک کرده و خلط را خارج میکند. این کار به کاهش صدای خرخر و بهتر خوابیدن کودک کمک میکند.

  • آیا حتما باید از فین گیرهای بینی استفاده کرد؟ اگر نوزادتان با صدای بلند خرخر میکند، این وسیله برای جلوگیری از خروپف کردن مفید و کارآمد است. اگر شک دارید با تجویز پزشک میتوانید با خیال راحت و مطمئن از آن استفاه کنید. بیشتر از دو یا سه بار در روز از آن استفاده نکنید چرا که ممکن است دیواره داخلی بینی را اذیت کند. اگر کودک مشکل جمع شدن خلط در بینی کودکتان همچنان به قوت خود باقی است، از محلول آب نمک استفاده کنید..
  • چطور باید از فین گیر بینی استفاده کنم؟ حباب را فشار دهید تا هوا را تخلیه کند و سپس به آرامی نوک آن را وارد سوراخ بینی کودک کنید. حال میتوانید حباب را رها کرده تا خلطها را به داخل سرنگ بکشد. حالا سرنگ را پاک و تمیز کرده و همین کار را برای سوراخ دیگر انجام دهید.

7- چیزهای حساسیت زا را دور کنید

باید از این که اتاق کودکتان تمیز و عاری از هر گونه گرد و غبار است اطمینان حاصل کنید. همیشه اتاق کودک را مرتب نگه دارید و هر گونه گرد و غبار، مو و پرز حیوان خانگی و سایر عوامل آلرژی زا را از بین ببرید. بررسی این که کودک سرما خورده یا نه، وجود خلط در بینی و سایر مشکلات تنفسی کمک کننده است. همچنین میبایست اتاق نوزادتان را با تهویه مناسب و بدون گرد و غبار تجهیز کنید. از به کارگیری پرده و فرش های سنگین در اتاق کودک خودداری کنید چرا که بافت آنها معمولا پرز بیشتری دارند. پیشگیری از این عادات به کاهش عوامل حساسیت زا و بروز مشکلات تنفسی کمک میکند.

8- جراحی (در موارد غیر قابل درمان)

جراحی می تواند با از بین بردن ساختار استخوانی که مانع انسداد سوراخ بینی شده است، این بیماری سپتوم را اصلاح کند. اگر استخوان از کناره جدا نشود، سوراخی درون استخوان حفر می شود و استنتی برای جلوگیری از رشد مجدد در آن تعبیه می شود.

نتیجه و زمان مراجعه به پزشک

توصیه ما به شما این است به هیچ وجه از داروهای مسکن یا داروهای بدون نسخه پزشک متخصص اطفال، برای تسکین علائم خروپف در بدن فرزند خود استفاده نکنید، گاهی این داروها دارای ترکیباتی است که برای نوزادان مناسب نیست. همچنین در صورت تشدید علائم خروپف به متخصص مراجعه کنید تا علت اصلی آن مشخص شود.

صداهای بلند خرخر نیز نشانه آن است که لوزه ها یا آدنوئیدها بزرگ شده اند یا کودک دچار وقفه تنفسی است. زمانی که کودک با صدای بلند خرخر میکند یا تنفس برایش سنگین است، موضوع نگران کننده است و باید بررسی شود.

فورا به پزشک مراجعه کنید اگر متوجه علائم زیر شدید:

  • تنفس نامنظم یا وقفه تنفسی هنگام خواب
  • اگر کودک به خاطر خرخر هنگام خواب معذب و ناراحت است.
  • اگر خرخر و خرناس کشیدن به مدت چندین روز یا هفته ادامه پیدا کند.
  • صدای بسیار بلند خرناس یا خرخر

شیر دادن بچه در خواب چه مشکلاتی دارد؟ و راه حل درمان


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا