14 روش ارتباط برقرار کردن با فرزند کودک در سطح خودشان
پیدا کردن بچه ها با چشمان بسته یکی از بازی هایی است که شما هم مثل بیشتر والدین علی رغم میل باطنی تان برای سرگرم کردن فرزندان تان انجام می دهید. احتمالا ترجیح می دهید به جای این بازی، کار های دیگری بکنید، اما باید بگویم که برای فرزند شما، این بهترین بازی روی کره زمین است!
شاید این بازی ها برای تان جالب نباشند، اما احتمالا بعد از هر بار بازی، متوجه اتفاق جالبی خواهید شد که برای تان ارزشمند است و آن هم بهتر شدن رفتار و طرز برخورد کودک تان است!
اما آیا دلیلش را می دانید؟
این اتفاق هیچ ربطی به خود بازی ندارد و همه چیز به نحوه ارتباط برقرار کردن شما به عنوان والدین با آن ها بر می گردد.
چگونه رفتار بد فرزندم را تغییر دهم؟
و پاسخ من همیشه با این جمله شروع می شود : همه چیز به خود شما بستگی دارد!
بله، اعمال شما به عنوان والدین با رفتار نادرستی که در فرزندان تان مشاهده می کنید، کاملا مرتبط است.
مسلما در برهه ای از زمان، هر پدر و مادری متوجه نقشی که در رفتار فرزندانش دارد، می شود و من فقط این جا هستم تا راهنمایی تان کنم!
باور کنید یا نه، یکی از راه های کلیدی که می تواند رفتار بد و نادرست را تغییر بدهد، این است که با بچههای تان در سطح خودشان ارتباط برقرار کنید. از یک کودک نباید انتظار داشت که مثل بزرگسالان فکر کند. زیرا او هنوز بچه است!
اما مطمئنا شما می توانید مثل فرزندان تان فکر کنید. اگر چارچوب فکری تان را طوری تغییر بدهید که بیشتر منعکسکننده نگرش فرزندتان باشد، معجزه رخ می دهد! در کوتاه ترین زمان از ارتباطات عمیق تر، همکاری بیشتر و رفتار بهتری که بین تان به وجود می آید، لذت خواهید برد.
اگر می خواهید به این طرز فکر برسید، به پنج استراتژی که به شما کمک می کند تا از دنیای خودتان خارج و وارد دنیای آن ها شوید، عمل کنید!
1-از کودک درون تان پیروی کنید
یکی از بهترین راه ها برای برقراری ارتباط با فرزندتان این است که نگرش تان را طوری تغییر بدهید که بیشتر شبیه ذهن او باشد.
یعنی مثل یک بچه رفتار ، بازی و فکر کنید!
همه ما زندگیمان را با آن ذهنیت زیبای کودکانه شروع می کنیم. حتما یادتان می آید وقتی به ابرها نگاه می کردید، آن ها را شبیه فیل و خرگوش و دونات می دیدید؟!
اما الان، وقتی به آسمان نگاه می کنید، تنها چیزی که می بینید ابر های پف کرده، سفید و کومولونیمبوس است. هر ابری یک شکل پنبه ای مبهم است که اصلا شبیه چیزی نیست.
شما آن تخیل کودکانه و حس عجیب را به یاد می آورید ، اما توانایی هدایت آن به مسیر بزرگسالی را از دست داده اید.
مشکل همین جا است! هدایت کودک درون برای بزرگسالان، دشوارتر است و دلیل قابل قبولی هم دارد ! هر روز کلی از وقت ما به کار کردن و انجام کار های خانه و مراقبت از فرزندانمان می گذرد و در نتیجه همه این وظایف ما را ملزم می کند که یک چارچوب فکری بالغ و بزرگسالانه داشته باشیم.
پس اگر بخواهید با فرزندتان در سطحی عمیق تر و معنا دارتری ارتباط برقرار کنید، باید چیزی به او ارائه بدهید.
شما باید وارد وضعیتی شوید که به عنوان “حالت من کودک” یا Child ego state شناخته می شود. این حالتی است که فرزندان شما بخش قابل توجهی از روزشان را درگیر آن هستند و معمولا موقعیت العاده ای است!
در حال حاضر، قرار گرفتن در چنین شرایطی مثل یک گره کور است ؛ زیرا همان طور که همه والدین می دانند، طرز فکر کودک بسیار عاطفی است که همیشه هم چیز خوبی نیست و گاهی به بهانه گیری و بد خلقی منتهی می شود!
وظیفه شما این است که خودتان را درگیر بخش سرگرم کننده و جذاب این ذهنیت کنید.
فرض کنید می خواهید با پسر 5 ساله تان ارتباط برقرار کنید. سعی کنید و به یاد بیاورید که شما در سن و سال او چگونه بودید . چه حسی داشتید؟ بازی کردن چه قدر برای تان هیجان انگیز بود؟ وقتی پدر و مادرتان با شما بازی می کردند چه چیز هایی را دوست داشتید؟
حتما بخوانید: فیلم آموزش نحوه تربیت جنسی نوجوانان
شاید از ساختن شهر های لگویی با مادرتان یا خانه داری با پدرتان در حیاط خلوت لذت برده باشید . خیلی ساده است که در لحظه زندگی کنید، هر مشکلی را در زندگی تان فراموش کنید و مثل یک بچه باشید.
پس این احساس را از پسِ ذهن تان بیرون بکشید و آن را احیا کنید. کار های خانه را می شود یک ساعت دیرتر انجام داد. به سن و سال تان فکر نکنید و خودتان را مثل فرزندتان کنید.
حتما بخوانید: چگونه به سوالات جنسی کودکان پاسخ دهیم؟
من قول می دهم اگر عادت کنید که کودک درون تان را حداقل یک بار در روز از لاکش بیرون بکشید، با گذشت زمان این تغییر ذهنی برایتان آسان تر می شود. هر چه بیشتر با کودکتان درگیر بازی کودکانه شوید، شاهد رفتار بهتری از جانب او خواهید بود.
ما وقتی با بچههای مان بازی می کنیم، بدون این که حرفی بزنیم، پیام بسیار مهمی برای شان ارسال می کنیم. ما به صورت غیر مستقیم به آن ها می گوییم که “من عاشق زمان هایی هستم که با تو می گذرانم. تو برای من خیلی استثنائی هستی.”
این کار باعث می شود تا به آن ها توجه مثبت بیشتری نشان بدهید و در مقابل رفتار خوب آن ها را دریافت کنید.
2- زمان بندی برای اوقات دو نفره
بهترین دارو برای درمان بد رفتاری فرزندتان ، وقت گذراندن با او است!
بر هیچ کس پوشیده نیست که فرزندان ما به زمان و توجه مان نیاز دارند. خوب، اگر شما والدین یک نوجوان هستید، ممکن است شنیدن این حرف برای تان عجیب باشد، اما وقت گذاشتن برای بچه واقعا مهم است!
در واقع، قدرتمند ترین ابزار والدین چیزی است که ما آن را به عنوان Mind, Body and Soul Time یا در اختیار گذاشتن ذهن، جسم و روان برای کودک می شناسیم.
زمان ذهن، جسم و روان زمانی اتفاق می افتد که ما عمدا هر روز زمانی را برای ارتباط عاطفی و توجه کردن به فرزندانمان اختصاص بدهیم . این زمان کاملا حیاتی است زیرا نه تنها به فرزندانمان می گوید که چه قدر برای آن ها ارزش قائل هستیم، بلکه به صورت عینی به آن ها نشان می دهد!
کدام کودک این را نمی خواهد؟
با این حال، برای این که این نسخه مؤثر واقع شود، باید روزانه یک مقدار زمان را به کودک تان اختصاص بدهید. اگر دو بار هم می شود، دریغ نکنید!
این مدت لازم نیست طولانی باشد، 10 تا 15 دقیقه عالی است اما باید به طور منظم اتفاق بیفتد . فرزندان شما باید بدانند که می توانند روی این مدت هر چند کوتاه برای همیشه حساب کنند . اگر شما در یک محیط کنترل شده و آرام تمام توجه تان را به آن ها معطوف نکنید، آن ها از راه های دیگری جلب توجه خواهند کرد.
این مدت بهترین زمان برای ورود به ” حالت من کودک ” است که در موردش توضیح دادیم.
با پرسیدن این سوال از فرزندتان شروع کنید که دوست دارد در این زمان خاص چه کاری انجام بدهد؟
با پرسیدن این سوال از فرزندتان شروع کنید که دوست دارد در این زمان خاص چه کاری انجام بدهد؟
شاید کودک 3 ساله شما بخواهد یک دور Candy Land بازی کند ، یا فرزند 13 ساله شما فقط تمام شوق و ذوقش برای این باشد که دور زدن کاملش در زمین اسکیت را به شما نشان دهد . سعی کنید با هر چیزی که آن ها انتخاب کرده اند؛ حتی اگر مورد علاقه شما نباشد، همراه باشید.
وقتی به قصد وقت گذراندن با فرزندتان، کاری که او میخواهد را انجام بدهید، یک هدیه فوق العاده به خودتان می دهید و آن هم دیدن دنیای فرزندتان است!
3- چرخیدن در دنیای فناوری را محدود کنید
می دانم که چقدر منتظر هستید تا یک روز کاری طولانی به پایان برسد و بعد از خوابیدن بچه ها، روی تخت دراز بکشید و در شبکه های اجتماعی بچرخید . هیچ چیز مثل گوشی و اینترنت نمی تواند حواس تان را از چالش های زندگی پرت کند.
اما واقعا لازم است هنگام استفاده از آن، محدودیت هایی را هم برای خودتان و هم برای فرزندان تان تعیین کنید. علت آن هم این است که فناوری علی رغم مزایای بی شماری که دارد، می تواند به همان اندازه مشکل ساز باشد.
مثلا خیلی بد است وقتی از فرزندتان بخواهید تا اتاقش را مرتب کند، اما او در بازی با آیپد گیر کرده باشد. از طرفی احتمالا وقتی آن ها سؤالی بپرسند و شما غرق گوشی باشید، این بار آن ها دلخور می شوند.
دانلود کنید: ۹ اپلیکیشن آموزشی برتر همراه با بازی برای کودکان
زمان گذاشتن بیش از حد برای فناوری فقط مشکل بچه ها نیست. همه ما بار ها و بار ها ناخواسته در استفاده از آن زیاده روی کنیم. اما وقتی واقعا هدف تان ارتباط برقرار کردن با فرزندتان است، باید عوامل حواس پرت کننده را کنار بگذارید و در لحظه زندگی کنید.
اما جا های دیگری هم هست که می توانید فناوری را در آن جا هم محدود کنید. به طور مثال می توانید در ماشین رادیو را خاموش کنید، از فرزندتان بخواهید بازی کردن با گوشی را کنار بگذارد و با هم حرف بزنید. می توانید از فرزندتان بپرسید که دلش چه چیزی می خواهد یا حتی چند دور بازی های کلامی انجام بدهید.
جالب است که معمولا بیشترین صمیمیت هایی والدین با فرزندشان در مسافرت های جاده ای اتفاق می افتد، یعنی جایی که خیلی خبری از تکنولوژی نیست .
یکی دیگر از مکان های عالی برای حذف تکنولوژی ، سر میز غذا است.
به نظر می رسد این سنت به خاطر مشغله خانواده های مدرن رو به نابودی است، اما وقت گذاشتن برای خوردن شام (یا یک وعده غذایی دیگر) با هم و به صورت خانوادگی و بدون دخالت فناوری ، بهترین فرصت برای گپ و گفت با فرزند و صمیمی شدن با او است.
گاهی اوقات وعده های غذایی خانوادگی تنها فرصت کل اعضای خانواده است تا یک جا دور هم جمع شوند. بنابراین این زمان گران بها را با مزاحمت فناوری هدر ندهید.
گوشی ها را در آشپزخانه بگذارید، تلویزیون را خاموش کنید و از معاشرت با یکدیگر لذت ببرید . اگر نمی دانید چه طور سر صحبت را باز کنید، از قبل چند موضوع را به ذهن تان بسپارید یا برای گرفتن ایده، در گوگل جستجو کنید. وقتی سؤالات درستی پرسیده شود، می بینید که چقدر سریع گفتگو به جریان می افتد.
بد نیست گاهی اوقات یک روز یا آخر هفته را بدون فناوری سپری کنید . البته لازم نیست همیشه یا حتی طبق یک برنامه منظم این اتفاق بیفتد. یک فعالیت سرگرم کننده انتخاب کنید تا بتوانید در آن روز جایگزین کار با گوشی یا تماشای تلویزیون کنید.
حتی فکر بدی نیست که برای پیاده روی خانوادگی به کوه بروید یا بعدازظهر را به بازی مینی گلف و کارتینگ بگذرانید . کاری که انجام می دهید مهم نیست، فقط باید زمانی که با هم می گذرانید معنادار و بدون وقفه باشد.
خیلی زود، شما و فرزندان تان به این که با هم وقت بگذرانید عادت خواهید کرد و فناوری برای تان تبدیل به یک گزینه جایگزین نخواهد شد.
4- سرعت تان را پایین بیاورید
“عجله کن و صبحانه ات را تمام کنید ، وگرنه از سرویس جا خواهید ماند!”
“کلاس پیانو از ساعت 3:45 شروع می شود، پس امروز بعد از مدرسه بازی بی بازی!”
این جملات برای تان آشنا نیست؟
طبیعی است که ما به عنوان والدین، طبق برنامه پیش رفتن برایمان مهم تر از هر چیز دیگری باشد. البته پیروی از یک روال روزانه چیز بدی نیست مخصوصا اگر خود کودک هم مشکلی نداشته باشد !
اما گاهی اوقات لازم است بایستید و لذت ببرید!
برداشت کودکان از زمان با بزرگسالان فرق دارد.
البته می دانیم که زمان همیشه یک جور است، یعنی همیشه یک دقیقه 60 ثانیه، یک ساعت 60 دقیقه و یک روز 24 ساعت است اما باز هم برای همه یکسان نیست.
در واقع، هر چه جوان تر باشید ، زمان کندتر احساس می شود.
علت آن هم این است که کودکان هر روز اطلاعات جدیدی به دست می آورند. آن ها هر کدام از آن ثانیه هایی که می گذرد را حس می کنند زیرا ذهن جوان شان لحظه به لحظه مشغول کار است و سعی می کند بفهمد که در اطرافشان چه می گذرد!
۲۶ روش سرگرمی کودکان در خانه (از زبان متخصص رشد و یادگیری)
اما اگر به جای این که از آن ها بخواهید عجله کنند، خودتان سرعت تان را کم کنید، خیلی بیشتر از ارتباطی که برقرار می کنید، سود خواهید برد.
وقتی فرزندتان را به مهد کودک می برید، ممکن است آن کفشدوزک در پیاده رو برای تان بی اهمیت به نظر برسد. اما برای او، این مهم ترین چیز در دنیای همیشه در حال گسترش او است.
بنابراین، اگر می توانید، فقط برای چند لحظه برنامه بی وقفه ای که دارید که کنار بگذارید و آن کفشدوزک را با هم تماشا کنید. با کم کردن سرعت تان، مقدار بیشتری از زمان و توجهتان یعنی همان چیزی که کودک با تمام وجود می خواهد را به او می دهید .
5- یک روز را مطیع فرزندتان باشید
هر روز چند بار به فرزندتان کلمه ” نه ” می گویید؟ مطمئنا خیلی زیاد!
“نه، تو نمی توانی قبل از شام بستنی بخوری.”
“تا زمانی که تمام تکالیفت را تمام نکرده ای ، هیچ بازی ویدیویی در کار نیست.”
نه. نه نه نه نه و همیشه نه . . .
مشکل کلمه ” نه ” این است که هم شما و هم کودک را نا امید و کلافه می کند. بچه های ما نمی توانند تحمل کنند که دائما درخواستهای شان رد شود، و خود ما هم دوست نداریم همیشه آدم بدی باشیم.
درست است که در برخی شرایط مثل وقتی بچه دست به پریز برق می زند، ” نه ” گفتن ایرادی ندارد، اما ایده بدی نیست که یک روز به جای ” نه ” گفتن، فقط ” بله ” بگویید.
یکی از راه ساده ترین راهکار ها این است که جمله منفی و نهی کننده تان را طوری بگویید که معنای “نه” نداشته باشد.
مثلا می توانید بگویید: “متاسفانه، فقط بزرگتر ها اجازه دارند به پریز دست بزنند . اما خوشحال می شوم اگر به من در شستن سیب زمینی ها کمک کنی.”
دیدید چه طور “نه” بدون این که واقعا به زبان بیاید، در جمله پنهان شد؟
البت شما باید ” بله ” گفتن واقعی را هم شروع کنید که بهتر است یک روز مشخص را به آن اختصاص بدهید.
” روز بله ” دقیقا همان چیزی است که فکر می کنید؛ یک روز کامل که تلاش می کنید تا به تمام درخواست های فرزندتان “بله” بگویید.
همیشه پدر و مادر ها می خواهند درخواست های فرزندشان منطقی و در حوزه انتظارات آن ها باشد؛ زیرا فکر می کنند در غیر این صورت، فرزندشان از موقعیت سو استفاده خواهد کرد . ” روز بله ” روزی نیست که به این چیز ها فکر کنید.
از منطقه امن تان خارج شوید و و مثلا اجازه بدهید فرزندتان به جای صبحانه ، بستنی بخورد.
فقط حواس تان باشد که “روز بله” شما یک تصمیم لحظه آخری نیست و یکی از رویداد هایی است که باید از قبل برنامه ریزی شود. علاوه بر این فرزندان تان را هم در نظر بگیرید. به آن ها اطلاع بدهید که چه زمانی این اتفاق می افتد تا بتوانند برنامه ریزی کنند که در آن روز چه چیز هایی می توانند بخواهند .
اعتیاد به اینترنت و موبایل: عوارض و روشهای ساده درمان
این کار به شما این امکان را هم می دهد تا از نظر ذهنی خودتان را برای روز آماده کنید.
شاید ” روز بله ” برای شما وحشتناک به نظر برسد، اما بعد ها که بچههای تان دوران کودکی شان را مرور می کنند، این کارتان برای شان ارزشمند خواهد بود.
9 روش تکمیلی برقراری ارتباط با فرزندان
برقراری ارتباط مؤثر با کودکان نیازمند صبر، درک و رویکردی مناسب است. در اینجا چند روش مهم برای ارتباط موثر با کودکان آورده شده است:
1- گوش دادن فعال: صرف وقت برای واقعاً گوش دادن به آنچه کودک میگوید، بسیار مهم است. این شامل توجه کامل، تماس چشمی و پرهیز از قطع کردن حرفهای کودک میشود.
2- توجه به زبان بدن: کودکان اغلب احساسات خود را از طریق زبان بدن بیان میکنند. توجه به حالات چهره، حرکات بدن و لحن صدا میتواند به شما کمک کند تا بهتر با آنها ارتباط برقرار کنید.
3- ساده و صریح بودن: استفاده از زبان ساده و روشن برای اطمینان از اینکه کودک پیام شما را میفهمد، ضروری است.
4- احترام گذاشتن به احساسات آنها: تایید احساسات کودک، حتی اگر به نظر شما بیاهمیت باشند، به آنها کمک میکند تا احساس شنیده شدن و مورد توجه قرار گرفتن کنند.
5- استفاده از بازی و خلاقیت: کودکان اغلب از طریق بازی و فعالیتهای خلاقانه ارتباط برقرار میکنند. ورود به دنیای بازی آنها میتواند راهی عالی برای ایجاد ارتباط و درک دنیای آنها باشد.
6- مثبت بودن و تشویق کردن: تشویق و تحسین پیشرفتها و تلاشهای کودک میتواند به افزایش اعتماد به نفس و انگیزه آنها کمک کند.
7- قرار دادن مرزها و قوانین روشن: کودکان به ساختار و مرزهای روشن نیاز دارند. ارتباط واضح در مورد انتظارات و قوانین میتواند به ایجاد احساس امنیت کمک کند.
8- بیان علاقه و مشارکت در فعالیتهای آنها: نشان دادن علاقه به علایق و فعالیتهای کودک و مشارکت در آنها میتواند به ایجاد رابطهای مثبت کمک کند.
9- صبر و درک: کودکان در یادگیری و بیان خود در حال توسعه هستند. صبر و درک نشان دادن در برابر خطاها و مشکلات آن
کلام آخر
اگر دوست داشتید با فرزندتان در سطح عمیق تری ارتباط برقرار کنید، پس دست دست نکنید . حالا زمان رسیدن به این هدف و بیدار کردن کودک درون است !
حقیقت این است که خیلی وقت است از زمان کودکی تان می گذرد و ممکن است لازم شود انرژی زیادی بگذارید و تمرین کنید، اما برقراری ارتباط با فرزندان تان آن طور که آن ها می خواهند، راهی مطمئن برای کاهش میزان بدرفتاری هایی است که هر روز مشاهده می کنید. (منبع)
در ادامه بخوانید: آشنایی با ۱۰ اشتباه والدین در تربیت کودکان
زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!