روانشناسی کودک با بهترین روش های روز

معرفی تصویری انواع اختلالات در کودکان دختر و پسر زیر ۹ سال +درمان

bestkid b

دوران کودکی حساس ترین دوران زندگی یک فرد محسوب می شود و به مراقبت زیادی نیاز دارد. در این پست قصد داریم به معرفی تصویری انواع اختلالات در کودکان دختر و پسر زیر ۹ سال به همراه روش درمان آنها بپردازیم.

محیط خانه و شخصیت افراد خانواده همواره از مهم ترین عوامل تأثیرگذار در رفتار کودکان می باشد. والدین با رفتارهای خود موقعیت هایی ایجاد می کنند که باعث شکل گیری رفتارهای خاص در فرزندان می شودد و یا سرمشق هایی را برای الگوسازی در اختیار آنها قرار داده و یا به تشویق دسته­ خاصی از رفتارها می پردازند. در ادامه مطلب با برخی از مهم ترین اختلالات شایع در کودکان آشنا می شوید.

حتماً بخوانید: دانلود ۳ تا از بهترین کتاب های رایگان روانشناسی کودک (pdf)

فیلم معرفی اختلالات دوران کودکی:

۱- بیماری اوتیسم:

اوتیسم

با اینکه خیلی از والدین با این واژه آشنا نیستند اما والدین زیادی هم هستند که با این عارضه در کودکان خود درگیرند و برای رفع آن تلاش زیادی می کنند. اوتیسم یا درخودماندگی یکی از بیماری های اختلال رشدی است که در دوران کودکی قبل از سه سالگی بروز می کند. علائم اوتیسم معمولا از نه ماهگی قابل تشخیص است اما در دو، سه سالگی کاملا مشخص می شود. این بیماری با تاثیر بر روی مغز افراد مبتلا، باعث می شود این کودکان در سه حوزه تعاملات اجتماعی، ارتباط با دیگران و نداشتن ابزارهای لازم برای تعاملات از جمله تماس چشمی مشکل داشته باشند.


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

برای درمان این مورد حتما بخوانید: اوتیسم درکودکان چیست و چگونه به راحتی آن را درمان کنیم؟

۲- ترس در کودکان:

ترس-در-کودکان

دراغلب کودکان، در سنین ۶ تا ۸ ماهگی، ترس از افراد بیگانه دیده می شود و ممکن است تا ۱۸ ماهگی نیز ادامه یابد، ولی با بالا رفتن سن کودک، نوع ترس ها نیز تغییر می کند. ترس از تاریکی و تنهایی و ترس از حیوانات، بین ۲ تا ۵ سالگی در کودکان ظاهر می گردد. ترس از مدرسه به ویژه با آغاز دوره دبستان در برخی از دانش آموزان دیده می شود. احساس ترس در کودکان ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد مثلاً:

  1. ترسهای اکتسابی: این نوع ترس ممکن است از مادر به کودک سرایت کند و کودک ترس را از مادر خود کسب کند.
  2. ترسهای عاطفی: ترس ممکن است به علت هیجانات عاطفی و فشارهای روحی کودک باشد. تنشهای عصبی و عاطفی ابتدا به صورت اضطراب و سرانجام به صورت ترس دائمی در کودک ظاهر می شود. مانند : اضطراب ناشی از دوری پدر و مادر ، احساس گناه ، کشمکش پدر و مادر و …
  3. ترسهای عمدی: علت ترس ممکن است عمدی باشد؛ یعنی، کودک را از چیزی ترسانده باشیم؛ مثل ترساندن کودک از چیزهای خطرناک، نظیر آب جوش، برق،و …
  4. ترسهای تصادفی: علت ترس ممکن است تصادفی باشد. یعنی بدون آن که شما بخواهید کودکتان تصادفا” در شرایط ترسناکی قرار بگیرد و بترسد، مثل تجربه تلخ حمله سگ که سبب پیدایش ترس از حیوانات می شود.

ترس همواره مضر ومخرب نیست، بلکه برخی از ترسها مفید و لازم نیست. این گونه ترسها را باید در کودکان برای اجتناب کردن آنها از خطر به وجود آورد، زیرا نباید کودکان را در مقابل خطرها بی دفاع گذاشت. برای رفع احساس ترس در کودکان، ابتدا باید علت را شناسایی کنید. سپس اقدام به برطرف ساختن آن نمایید. گاهی اوقات کودک برای مدت کوتاهی دچار این وضع می شود، سپس به حالت عادی باز می گردد. وظیفه والدین است که در این مدت با کودک رفتار مناسبی داشته باشند و برای برطرف شدن این حالت او را تحت فشار نگذارند.

۳- اختلال بیش فعالی:

کودک-پیش-فعال

اختلال بیش فعالی بیماری پیچیده ای است و اغلب تشخیص داده نمی شود. درباره کودکی که با چنین اختلالی تشخیص داده می شود ۳ علامت را نباید از یاد ببرید که شامل پرتحرکی، کمبود توجه و تمرکز و در نهایت اعمال تکانه ای (کارهای ناگهانی و غیرقابل پیش بینی) است. بیشتر مطالعات نشان می دهد اختلال بیش فعالی موروثی است و از دلایل دیگر می توان به ژنتیک، آسیب کوچک مغزی در زمان تولد یا حتی استرس و نگرانی دوران بارداری اشاره کرد و همچنین عواملی مانند عصبانیت، اختلال یادگیری، افسردگی، طلاق یا بیماری یکی از اعضای خانواده را هم در نظر بگیرند. از ۳-۲ سالگی می توان این اختلال را در کودکان تشخیص داد پسران سه برابر دختران در معرض این اختلال هستند و به طور معمول دختران، ۵ سال بعد از پسران تشخیص داده می شوند. وجود نشانه های زیر مربوط به بیش فعالی و اختلال توجه و تمرکز در کودکان است و والدین باید این علائم را جدی بگیرند:

  1. کودک غالباً با دست هایش بازی می کند و در جایش می لولد.
  2. کودک معمولاً کلاس را ترک می کند.
  3. غالباً می دود یا می پرد.
  4. اغلب بازی یا فعالیت هایش پر سر و صداست.
  5. به نظر می رسد کودک همیشه در حال حرکت است.
  6. زیاد صحبت می کند.
  7. از توجه به جزئیات ناتوان است.
  8. اغلب قادر به پیگیری دستوران یا اتمام کارها نیست.
  9. اغلب وسایل خود را گم می کند.

۴- اختلالات ناشی از بازی های کامپیوتری:

بازی-با-کامپیوتر

انجام بیش از حد و مداوم بازی های کامپیوتری برای کودکان مشکلاتی را در پی دارند از جمله آنها مشکلات جسمانی شامل چاقی، مشکلات ناشی از کم تحرکی و آسیب‌های بینایی و مشکلات روانی مانند کاهش مهارت های بین فردی، پرخاشگری، بی توجهی و حواس پرتی را می توان نام برد. والدین باید در عین حال که به کودک خود اجازه بازی کردن می‌دهند زمان مشخصی را برای آنان تعیین کنند و مجموعه‌ای از بازیهای رده سنی مناسب را در اختیار وی قرار دهند. رفتار والدین با کودک باید قاطعانه باشد به صورتی که کودک محدودیت زمانی برای بازی کردن داشته باشد. والدین باید کودکان را به سمت ایجاد روابط بین فردی واقعی و بازی‌های حقیقی تشویق کنند و با ارتباطی دوطرفه کودک را در مورد بازی‌های بین فردی و فواید آن آگاه کنند.

برای درمان این مورد حتما بخوانید: چطور اثرات منفی استفاده از موبایل و تبلت برای کودکان را به مثبت تبدیل کنیم؟

۵- مشکل بی اختیاری ادراری:

بی-اختیاری-ادراری

اکثر والدین با این مشکل در کودکانشان روبرو می شوند. بی اختیاری ادرار کودکان (شب ادراری) به دفع غیر ارادی ادرار گفته می‌شود که دو بار یا بیشتر در هر ماه رخ می‌دهد. بی اختیاری ادرار ممکن است ناشی از بیماری‌های سیستم عصبی مرکزی و اختلالاتی که دستگاه ادراری را تحت تأثیر قرار می‌دهند. مثل فلج مغزی، صرع، بیماری ام اس و بیماری‌های دیگر مغز یا نخاع که سبب ایجاد اختلال در مثانه یا عملکرد اسفنکتر ادراری شود را می توان از علت های دیگر این بیماری نام برد. تکرر ادرار و یا نیاز سریع به تخلیه‌، تأخیر در خروج ادرار، قطره‌قطره ادرار کردن، قطع متناوب جریان ادرار و زور زدن در هنگام ادرار کردن، درد پشت، پهلو و یا شکم،عفونت‌های مکرر دستگاه ادراری و وجود خون در ادرار هم از جمله موارد و نشانه های بیماری اختلال در دفع ادرار در کودکان است.

درمان بی اختیاری ادراری کودک بستگی به علت آن دارد. به عنوان مثال بی اختیاری ناشی از عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می‌شود. در مواردی نیز از قرص یا اسپری مینیرین یا دسموپرسین برای کاهش تولید ادرار شبانه در کلیه استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که مصرف این دارو سبب درمان قطعی نشده و معمولاً با قطع دارو شب‌ادراری بیمار مجدداً شروع می‌شود.کودکان مبتلا به نقص هنگام تولد و یا ناهنجاری‌های آناتومیک ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند. پزشک برحسب اینکه بی اختیاری ادراری کودک شبانه و یا روزانه است، اقدامات درمانی را در نظر می‌گیرد. رفتار درمانی یکی از این موارد است . در این روش با استفاده از ابزار و تکنیک، به افزایش توان کودک و والدین برای فائق آمدن به این بیماری کمک می‌شود. به‌طور مثال برای شب‌ادراری از دستگاهی با سنسورهای حساس به خیسی ادرار استفاده می‌شود. گیرنده‌های این دستگاه به لباس‌زیر کودک وصل شده که به‌محض مواجهه با ادرار و انتقال پیام به دستگاه، زنگ آن به صدا درآمده و باعث بیداری کودک یا والدین می‌شود. با این شیوه، بچه نسبت به این صدا شرطی شده و برای تخلیه‌ی ارادی ادرار به دستشویی می‌رود.

۶- اختلال یادگیری:

عدم-یادگیری

برخی ازکودکان برخلاف ظاهر مناسب و زیبا و همچنین بازی گوشی های بجا که در خانه و بیرون با دوستانشان انجام می دهند اما در مدرسه با مشکل عدم یادگیری یا اختلال یادگیری مواجه می شوند. در واقع این کودکان توانایی لازم برای به جریان اندازی اطلاعات برای بیان کردن و به ویژه نوشتن را ندارند. عوامل متعددی در بروز این اختلال مؤثرند مانند عوامل فیزیولوژیکی، عوامل محیطی ، عوامل ژنتیکی، عوامل بیوشیمیایی ، عوامل آموزشی، تأخیر رشد، داشتن زردی هنگام به دنیا آمدن نوزاد و … . مبتلایان به ناتوانی های یادگیری در تمام سطوح و در تمام پایه های کلاسی از آمادگی تا دانشگاه دیده می شوند.

حتما بخوانید: دانلود رایگان ۴ بازی عالی هوشی در خانه برای کودکان زیر ۵ سال

تشخیص بهنگام، روند بهبودی را سرعت خواهد بخشید؛ بنابراین توجه به دوره ابتدایی به ویژه پایه های اول و دوم در این زمینه از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این شرایط والدین افزون بر اینکه با مسائل تحصیلی کودک دست و پنجه نرم می کنند، با رفتارهای پرخطر، بی نظمی، پرخاشگری، مقاومت در برابر پذیرش قانون و رفتارهای افراطی توجه طلبی رو به رو هستند و در واقع مشکل یادگیری کودک در درجه دوم اهمیت قرار گرفته و پدر و مادر از این رفتارها خسته نگران می باشند. با اینکه تشخیص اختلال یادگیری ممکن است دشوار باشد اما علائم زیر نشان دهنده اختلال یادگیری در کودکان می باشد:

  1. داشتن مشکل در فهمیدن و پیروی کردن از دستورالعمل‌ها
  2. عدم توانایی در به یاد آوردن چیزی که به او گفته شده است
  3. ضعف هماهنگی در راه رفتن، ورزش کردن یا مهارت هایی از قبیل نگه داشتن یک مداد
  4. گم کردن وسایل مورد نیاز برای انجام تکالیف مثل کتاب‌ و …
  5. عدم درک مفهوم زمان
  6. روخوانی دشوار، کند و نادرست کلمات
  7. اشکال در درک معنی آنچه که خوانده می‌شود
  8. مشکلات هجی کردن
  9. اشکالات بیان نوشتاری
  10. اشکال در یادگیری مفاهیم و معانی اعداد یا محاسبات

حتی وجود یکی از علایم بالا می‌تواند نشانگر اختلالات یادگیری باشد. از همین رو، اگر علامتی را مشاهده کردید، در اولین فرصت به متخصص مراجعه نمایید.

۷- افسردگی

افسردگی کودکان

این مورد جزو شایع ترین اختلالات بخصوص در سالهای اخیر بوده است. بدلایل مختلف سن شروع افسردگی به زیر ۱۰ سال رسیده است و چون درمان آن کمی وقت گیر و زمان بر است ممکن است کار درمان برای والدین دشوار باشد.

برای درمان این مورد حتما بخوانید: معرفی ۴ راهکار آسان و عملی برای درمان افسردگی در کودکان +فیلم

چنانچه سؤال و یا اطلاعات جدیدی در مورد انواع اختلالات کودکان، دارید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

charbzaban

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا