آموزش های درسی و دینی

آموزش کامل نماز خواندن به کودکان (تصویری + کتاب)

bestkid b

نگران این هستید که چطور به فرزندتان نماز خواندن با دقت و توجه کامل را یاد بدهید؟ پس جای کاملا درستی آمده اید. همه مسلمانان باید روزی 5 بار نماز بخوانند و همانطور که می دانید نماز خواندن انسان را اعمال نادرست و غیر اخلاقی دور نگه می دارد. علاوه بر این، نماز خواندن عبادتیست که به مسلمانان کمک می کند به هدف نهایی زندگی یعنی عبادت و بندگی خدا دست پیدا کنند.

ما به عنوان پدر و مادر وظیفه داریم نحوه صحیح نماز خواندن را به فرزندانمان بیاموزیم و به آنها کمک کنیم تا در مسیر بندگی خداوند به بهترین شکل ممکن قدم بگذارند. رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: “پسرانتان را در 7 سالگی به نماز خواندن امر کنید و اگر 10 ساله شدند و در نماز خواندن کوتاهی کردند آنها را تنبیه کنید”. برای اینکه بتوانیم کودکی پرورش بدهیم که از ابتدا با نماز خواندن مأنوس شده باشد باید از همان اوایل کودکی آموزش نماز به کودک را شروع کنیم.

6 روش برای آموزش نماز به کودکان

1- عشق به نماز را در کودکتان پرورش بدهید

خیلی مهم است که حتی قبل از اینکه احکام صحیح نماز را به بچه ها بیاموزید، عشق و علاقه به نماز خواندن را در وجودشان پرورش بدهید. ما باید به کودکانمان یاد بدهیم که نماز ما را به خدا نزدیک می کند و وسیله ای برای ارتباط با خداوند است که نه تنها برایمان آرامش درونی به ارمغان می آورد، بلکه به ما کمک می کند با بدیها مبارزه کنیم و دری به سوی نعمتهای بی پایان الهی به رویمان می گشاید.


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

این یادآوریهای کوچک اما در عین حال قدرتمند و موثر هم اهمیت نماز را به بچه ها متذکر می شود و هم باعث می شود آنها عاشق نماز خواندن شوند.

2- کودکتان را از لحاظ روحی و جسمی برای نماز خواندن آماده کنید

خیلی مهم است که موقع نماز خواندن کاملا تمرکز و توجه داشته باشیم، اما دستیابی به این دو ویژگی برای بچه ها خیلی سخت است. برای تقویت تمرکز و توجه کودکتان می توانید از بازیهای مدیتیشن کمک بگیرید؛ مثلا فرزندتان را یک جا بنشانید و از او بخواهید یکی دو دقیقه ذکر کوتاهی را زمزمه کند.

قانون بازی این است که او نباید بجز یک نقطه خاص به جای دیگری نگاه کند، نباید حواسش پرت شود و نباید با کسی صحبت کند. کم کم زمان این بازی و اندازه ذکرها را افزایش بدهید. این کار به کودک کمک می کند تا روی حرکات بدن و حواس پرتی اش کنترل پیدا کند. بازی دیگر بازی سکوت است که در آن شما زمان می گیرید و از کودک می خواهید که مثلا یک دقیقه بی صدا بنشیند یا بایستد تا وقتی که زمان بازی به پایان برسد.

3- الگوی بصری کودکتان باشید

اجازه بدهید فرزندتان نماز خواندن شما و دیگران را ببیند. بچه ها همیشه دوست دارند رفتار و گفتار بزرگترهایشان را تقلید کنند و مدام از محیط اطرافشان چیزهای مختلف را جذب می کنند. پس از این مساله استفاده کنید. اگر می خواهید کودکتان به طور منظم و با حداکثر تمرکز و توجه نماز بخواند اجازه بدهید هر روز نماز خواندن شما و همسرتان را ببیند. بردن بچه ها به مسجد هم روش بسیار خوب دیگریست. با این کار بچه ها نماز خواندن دیگران را می بینند و خودشان هم به آن علاقمند می شوند.

4- محیط را آماده کنید

برای تشویق کودکتان به نماز خواندن می توانید فضای مخصوصی برای این کار درست کنید یا اینکه سجاده نماز مخصوصی برای فرزندتان بخرید. علاوه بر این می توانید برای پسر یا دخترتان کلاه نماز یا چادر نماز بخرید تا احساس کنند نماز خواندن کار خاص و ویژه ای است.

5- نماز خواندن را جالب نشان بدهید

برای علاقمند کردن بچه ها به نماز خواندن می توانید کارهای زیر را انجام بدهید:

  • موقع وضو گرفتن یا نزدیک شدن وقت نماز یک کار رنگ آمیزی کوچک با کودکتان انجام بدهید.
  • تقویم مخصوص نماز درست کنید.
  • کارتهای تشویقی جذاب و بامزه بسازید تا به کودکتان بگویید از تلاشهایش برای یادگیری نماز باخبرید.
  • داستان و شعرهای زیبا درباره نماز برای کودک بخوانید.
  • در مجالس و مهمانیها نماز جماعت برپا کنید. بچه ها عاشق تکرار کارها با همسن و سالان خودشان هستند.
  • درباره نماز نقاشی بکشید و با هم رنگ آمیزی کنید.

6- قسمتهای مختلف نماز را به کودکتان یاد بدهید

برای آسان شدن نماز خواندن، آموزشتان را زودتر شروع کنید و قسمتهای مختلف نماز را به کودکتان یاد بدهید. رکوع، سجده و ذکرهای کوتاه را به او یاد بدهید تا حفظشان کند.

نکات مهم در آموزش نماز به کودک

  • آهسته و کم کم جلو بروید: یاد گرفتن نماز خواندن با نهایت تمرکز و نظم به زمان و تلاش نیاز دارد. ما به عنوان پدر و مادر کودک باید در این مسیر فرزندمان را حمایت کنیم و به او امکان بدهیم سر فرصت به نماز خواندن عادت کند. یادتان باشد که هر کودکی با سرعت خودش جلو می رود و هیچ وقت نباید او را با بچه های دیگر مقایسه کنید.
  • آرام و ملایم باشید: اکثر ما پدر و مادرها مضطرب و نگرانیم و دلمان نمی خواهد کودکمان حتی یک فرصت خوب را از دست بدهد. گاهی اوقات هم به خاطر این نگرانی بیش از حد کارهایی می کنیم که به ضرر فرزندمان تمام می شود. با خشونت رفتار کردن یا داد زدن سر بچه ها فقط و فقط باعث می شود آنها نسبت به نماز خواندن احساس منفی و بدی پیدا کنند. شما باید با لحن و رفتاری آرام و ملایم کودکتان را به سمت نماز ترغیب و تشویق کنید.
  • تلاش فرزندتان را تحسین کنید: حتما باید تلاشی که کودک برای یادگیری نماز خواندن به کار می گیرد را تشویق کنید تا به او انگیزه بدهید.
  • برای کودکتان دعا کنید: در نهایت اینکه در دعاهایتان فرزندتان را هم از یاد نبرید و از خداوند بخواهید به بهترین نحو ممکن به او کمک کند تا نماز خواندن را یاد بگیرد و به آن پایبند باشد.
کتاب تصویری نماز کودکان
کتاب تصویری نماز کودکان

ابتدا کتابچه تصویری آموزش نحوه خواندن نماز برای کودکان را اینجا دانلود کنید

اصول آموزش نماز به کودکان و نوجوانان

روش‌ها و شیوه‌های آموزش نماز در کودکان و نوجوانان بر اصولی استوار است، که به ذکر مهمترین آنها در این نوشتار پرداخته شده است:
۱ـ اصل فطری بودن مسائل دینی؛
۲ـ اصل اختیاری بودن مسائل دینی؛
۳ـ اصل تدریجی بودن آموزش مسائل دینی؛
۴ـ اصل اعتدال و میانه روی در آموزش مسائل دینی؛
۵ـ اصل تکرار و مداومت در آموزش مسائل دینی؛
۶ـ اصل آسانگیری در آموزش مسائل دینی؛
۷ـ اصل هماهنگی خانه، مدرسه و جامعه (مسجد، رسانه‌ها و…) در آموزش مسائل دینی.

تحقیقات جدید درباره رشد مذهبی کودکان نشان می‌دهد که آنان قادر به درک مفاهیم انتزاعی دینی مانند خدا و پیامبر و معاد هستند. ولی آنچه مانع درک و فهم صحیح این مفاهیم توسط کودکان می‌شود استفاده از زبان و واژگان و مفاهیمی است که برای کودکان ناآشنا هستند. به عبارت دیگر، کودکان در این دوره به زبان و مفاهیم و واژگان بزرگسالان آشنا نیستند.

هنگامی که بزرگسالان با زبان خود با کودک سخن می‌گویند و با همین زبان می‌خواهند مفاهیم و معارف دینی را به آنان بیاموزند، کودکان معانی و مطالب را درک نمی‌کنند و آموزش عقیم می‌ماند. اما اگر بزرگسالان با استفاده از زبان و واژگان مأنوس و مفهوم برای کودک با وی سخن بگویند و مطالب دینی را در قالب این زبان به وی بیاموزند، به­ خوبی آنها را درک می‌کند و می‌فهمد. بنابراین، در این دوره می‌توان آموزه‌های دینی حتی آموزه‌های انتزاعی را به کودک آموزش داد. البته باید توجه داشت که “بزرگ­ترین خطر برای خردسالان…، این است که در طول آموزش به مجموعه لغات مذهبی دست یابند که اساساً هیچ مفهومی برای آنها ندارند”.

کودک در این سن برخی مفاهیم از قبیل عدالت و پاداش و جزا را می­تواند به صورت عینی و تجربی بیاموزد؛ این از آن جهت بسیار مهم و اثرگذار است که کودک در دوره عملیات عینی است.

پاورپوینت نماز
پاورپوینت نماز

اینجا هم پاورپوینت کامل آموزش خواندن نماز برای کودکان را دانلود نمایید

چند نکته

نکته اول. دعوت کودک به مشاهده نعمت­های خداوند مانند آسمان، زمین، باران، رویش گیاهان و غیره به همراه بیان ظرافت­ها و عظمت­های این نعمت­ها با زبان کودکان برای آموزش صفات الهی بسیار مناسب است.

دوم. قصه­گویی و خاطره­گویی نیز از قالب­های مناسب آموزش در این سنین است. مثلاً بیان داستان­های انبیا و امامانb هم می­تواند جنبه خدا­شناسی داشته باشد و هم راهنما­شناسی. در این میان قصه­های قرآنی اثرگذارتر است؛ چون در ضمن آن، کودک با قرآن نیز آشنا می­شود. مثلا داستان موسیj و فرعون بیانگر قدرت و عظمت خدا، معرفی ویژگی­های پیامبر او و معرفی ویژگی­ها و خواری و سرانجام دشمنان خداست.

سوم. استفاده از شعر و مثال­های ساده مؤثر است.

آموزش اقامه نماز، احکام، آداب و فلسفه نماز

در این دوره، آموزش نماز به فرزند شروع می‌شود؛ در روایات نیز بر این مطلب تأکید شده است.

https://bestkid.ir/wp-content/uploads/2017/09/%D8%B4%D8%A7%D9%BE%D8%B1%DA%A9-1.jpg

اینجا حتما ببینید: انیمیشن ها و کارتون های آموزش قرآن و نماز به کودکان با بازی و سرگرمی

در این دوره اهدافی که باید محقق شود عبارتند از:

یکم. آموزش احکام نماز

او در این دوره باید با احکام ضروری نماز مانند رو به قبله بودن، با وضو بودن، طهارت لباس و بدن و مانند آن آشنا شده باشد.

دوم. آموزش قرائت و اذکار نماز

در این دوره باید مقدمات ضروری برای اقامه نماز مانند حمد و سوره، اذکار رکوع و سجود، تشهد و سلام را آموخته باشد.

سوم. آشنایی با برخی آداب ظاهری و فلسفه نماز

باید برخی از مهم­ترین آداب نماز و مسجد را آموخته باشد.

نیز باید مقداری با فلسفه و حکمت نماز در حد توان خود آشنا شده باشد.

چهارم. تمرین نماز و در نهایت ملکه شدن و درونی شدن اقامه نماز.

برای تحقق این اهداف از شیوه‌هایی باید بهره جست. در ادامه مهم­ترین آنها را بیان می‌کنیم:

این روش برای آموزش احکام و فلسفه نماز بسیار مناسب است.

با توجه به ویژه‌گی‌های دوران کودکی و از طرفی لزوم ارتباط و انس کودک و زده نشدن از نماز، لازم است در این آموزش‌ها توجه شود به ظرفیت او، همراهی آموزش با جذابیت‌ها دیگرهمچون شعر و قصه و بیان آنها در قالب‌های جذاب همچون مسابقه.

آموزش نماز خواندن برای کودکان با انیمیشن (شماره یک)

آموزش نماز خواندن برای کودکان با انیمیشن (شماره دو)

مطلب امروزمان را با آیه ای از قرآن کریم به پایان می رسانیم که می توانید به عنوان دعا آن را زمزمه کنید:

“رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ”( سوره ابراهیم، آیه 40)

“پروردگارا مرا برپا كننده نماز قرار ده و از فرزندان من نيز چنين كن. پروردگارا دعاي (ما را) بپذیر”.

charbzaban

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا