راهکار برای شیر خشک خوردن نوزاد (آموزش دادن شیشه شیر به نوزاد)
تغذیه کودک با شیر مادر ، همیشه به هر شیرخشک یا ماده مصنوعی دیگری ترجیح داده می شود. در این مطلب با ما همراه باشید تا روش های دادن شیشه به نوزاد را یاد بگیرید.
آماده سازی کودک برای شیشه گرفتن
چند نکته درباره ی آماده سازی کودک برای شیشه گرفتن:
- بهداشت را رعایت کنید: قبل از اولین تغذیه، بطری ها را طبق دستور بسته بندی بشویید یا استریل کنید.
- شیر را گرم کنید: برای گرم کردن شیر مادر یا شیرخشک از یک بطری گرم یا آب گرم استفاده کنید. (از ماکروفر استفاده نکنید). قبل از تغذیه کودک، کمی از شیر را روی قسمت داخلی مچ دست امتحان کنید.
- به علاقه ی کودک خود اهمیت دهید: اگر کودک شما شیر گرم دوست ندارد ، می توانید آن را کمی سرد کنید یا دمای آن را به دمای اتاق برسانید.
- کودک را در یک مکان راحت قرار دهید: یک مکان راحت برای نشستن با کودک خود انتخاب کنید و یک دستمال پارچه ای در دست تان بگیرید.
- از کودک خود حمایت کنید: بطری را با یک دست نگه دارید و با دست دیگر یا با استفاده از یک بالش، سر کودک را کمی به سمت بالا بیاورید.
- پس از اتمام شیردهی ، آروغ کودک را بگیرید: اگر کودک تان در طول تغذیه دچار دل درد شد، دست نگه دارید و آروغ او را بگیرید. ایراد گیری و بیقراری کودک، میتواند نشانه ی دل درد او باشد.
عادت دادن کودک به استفاده از بطری
اگر کودک شما به شیر خودتان عادت دارد، ممکن است در ابتدا بطری گرفتن برایش مشکل باشد. او را مجبور نکنید، اما سعی کنید هر روز تلاش کنید. ۲ نکته زیر را برای عادت دادن کودک به بطری مدنظر بگیرید:
۱-موقعیت های مختلف را امتحان کنید
- کودک را به حالت ایستاده و نیمه ایستاده تر قرار دهید.
- سعی کنید کودک را شبیه به موقعیت خوردن شیر مادر نگه دارید و نوازش کنید.
- سعی کنید در زمان دادن بطری شیر به کودک، قدم بزنید و او را سرگرم کنید.
- هرگز او را مجبور نکنید!
۲- کودک را سرگرم کنید
- کودک را در آغوش بگیرید و حرکت کنید. در حین تغذیه دور خانه بگردید و با او صحبت کنید.
- در صورت امکان، کودک را به بیرون خانه یا فضای باز ببرید تا به درخت ها، پرندگان و ابرها نگاه کند.
- ابتدا سینه ی خود را در دهان کودک قرار دهید و هنگامی که کودک خوابید، پستان خود را برداشته و بطری را در دهان او قرار دهید.
- از پستانک استفاده کنید. پس از آرام شدن کودک، پستانک را برداشته و بطری را جایگزین کنید.
- هنگام تغذیه با بطری، آواز خواندن و حرکت را امتحان کنید. بعضی از مادران هنگام شیر دادن، آواز می خوانند. هنگام دادن بطری هم سعی کنید از همان آواز استفاده کنید.
- در حین بطری دادن به نوزاد، او را به آرامی تکان دهید و آرام کنید.
- یکی از راهها استفاده از یک پتو نرم و راحت در زمان شیر دادن به کودک است. به این ترتیب زمانیکه پدر می خواهد به کودک بطری بدهد ، می تواند از همان پتو استفاده کند.
نکات مفید
- برخی از مادران می گویند که شیر یخ زده یا سرد شده ی آنها طعم صابون می دهد. این به دلیل وجود بیش از حد آنزیم لیپاز است. بسیاری از نوزادان از طعم آن اذیت نمی شوند، اما برخی از آنها از گرفتن بطری امتناع می کنند. گرم کردن شیر قبل از خنک کردن آن می تواند آنزیم را غیرفعال کند.
- بطری را یک یا دو بار در روز در حالی که کودک آرام و خوشحال است، پیشنهاد دهید. به مدت ۵-۱۰ دقیقه اینکار را انجام دهید.
- اجازه دهید کودک با بطری شیر بازی کند.
- ابتدا از مقادیر کم شروع کنید. چند جرعه در ابتدای کار کافی است. به این ترتیب از به هدر رفتن شیر جلوگیری می شود.
- سر بطری را گرم کنید یا آن را با شیر گرم شده ی مادر آغشته کنید.
- از شیر مادر تازه (نه یخ زده) استفاده کنید. برخی از نوزادان شیر تازه را ترجیح می دهند و برخی دیگر ممکن است شیر سرد دوست داشته باشند.
- شیر را با جریان آرام در دهان کودک قرار دهید. بعضی کودکان جریان متوسط را ترجیح می دهند.
- کودک شما باید بتواند ۸۵ تا ۱۱۵ گرم شیر مصرف کند. این می تواند حدود ۱۵-۲۰ دقیقه زمان ببرد. اگر شیر خیلی زود تمام شود ممکن است کودک احساس سیری نکند و به دنبال شیر بیشتری باشد در حالیکه واقعا به آن نیازی نیست.
حتما بخوانید: راه حل درمان خانگی درد سینه بعد از شیر گرفتن کودک
توصیه هایی برای کودکانی که بطری نمی گیرند
بطری نگرفتن کودک می تواند ناامید کننده باشد اما چیزی که به آن نیاز دارید، کمی صبر و پشتکار است.
دل کندن کودک از شیر مادر می تواند برای او هم دشوار باشد. بخصوص در مواقعی که مدت زمان زیادی با شیر مادر تغذیه شده باشد. بعد از این مدت، استفاده از بطری توسط کودک می تواند او را مضطرب کند. در زیر توصیه هایی برای بطری دادن به کودک آورده شده است:
- بطری دادن را زودتر شروع کنید: اگر قصد دادن بطری به کودک دارید ، اینکار را زودتر شروع کنید. اگر کودک زمان زیادی با شیرمادر تغذیه شده باشد، گرفتن بطری سختتر می شود.
- کودک را مجبور نکنید: کمی به کودک فرصت دهید تا به بطری عادت کند. در ابتدا این می تواند سخت باشد اما بتدریج و با صبر و حوصله مشکل حل خواهد شد.
- از مارک های بطری باکیفیت استفاده کنید: از بطری هایی استفاده کنید که شکل و فرم سر آن ها شبیه به نوک سینه باشد. به این ترتیب پذیرش بطری توسط کودک راحتتر خواهد شد.
- از بطری های مختلف استفاده کنید: اگر هیچ یک از موارد بالا کارساز نبود، سعی کنید از بطری های مختلف استفاده کنید تا ببینید کودک به کدام یک از آنها علاقه ی بیشتری نشان می دهد. این میتواند هزینه بر باشد ولی ارزشش را دارد. به این ترتیب بطری مورد علاقه ی فرزندتان را انتخاب خواهید کرد.
حتما بخوانید: چگونه کودک را به شیشه شیر عادت دهیم و با نوزادی که شیشه نمی گیرد چه کنیم؟
یادآوری های مهم
- یک نگرش مثبت داشته باشید و اجازه ندهید که با لجبازی و به زور کارتان پیش رود. این تنها موجب اضطراب کودک و ناامیدی شما می شود.
- هنگامی که کودک کمی گرسنه است، بطری را پیشنهاد دهید. تا زمان گرسنگی شدید ، منتظر نمانید.
- برخی افراد تصور می کنند باید دفعات شیر دادن کاهش یابد تا کودک پس از گرسنگی شدید، مجبور به گرفتن بطری شود اما این درست نیست. نگرفتن بطری بخاطر لجاجت کودک نیست. کودکان تنها نمی دانند با بطری چه کنند.
- شیر نخوردن کودک می تواند استرس زیادی به کودک و والدین ایجاد کند و همچنین منجر به کم آبی بدن کودک شود. به فرزندتان فرصت دهید تا مهارت جدید را بیاموزد. صبر، تمرین و پشتکار در این زمان، بیش از هر چیز دیگری توصیه می شود.
- از پدر کودک یا فرد مورد علاقه ی او بخواهید در انجام اینکار به شما کمک کند.
- پس از شروع تغذیه با بطری لازم نیست که مصرف شیر مادر بطور کامل متوقف شود. می توانید از هر دو همزمان با هم استفاده کنید.
زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!