سلامت کودکان

کودکان شبه اوتیسم: علائم، پیشگیری و درمانهای موثر

بزرگ کردن کودک غالباً یکی از چالش برانگیزترین و لذت بخش ترین تجربه ها در زندگی هر فرد است. با این حال والدین وقتی می بینند که کودکشان به شیوه ی متفاوتی رشد می کند، نگران می شوند. تشخیص علائم اولیه اختلالات طیف اوتیسم در کودکان بسیار خردسال، بسیار سخت است. برخی از کودکان بسیاری از این علائم هشدار دهنده اولیه را دارند، در حالی که برخی دیگر فقط تعداد معدودی دارند. اختلال اوتیسم، هر چه زودتر در کودک شناسایی و درمان شود، بهتر است. بعبارت دیگر هرچه مداخله زودتر شروع شود، شانس گرفتن نتایج مثبت بیشتر می شود.

رفتار شبیه اوتیسم چیست؟

اختلال طیف اوتیسم براساس وجود علائم متعدد تشخیص داده می شود که توانایی فرد در برقراری ارتباط، برقراری روابط عاشقانه، اکتشاف، بازی و یادگیری را مختل می کند. کودک ممکن است علائمی مانند شبه اوتیسم داشته باشد. شبه اوتیسم به حالتی گفته می شود که فرد علایم مشابه با اوتیسم را دارد در حالیکه به اوتیسم مبتلا نیست!

کودکان مبتلا به این وضعیت اغلب روز به روز کمتر در تعاملات اجتماعی درگیر می شوند. ممکن است والدین هیچ وقتی برای بازی یا صحبت با کودک نداشته باشند. همچنین استفاده مداوم از فناوری مانند تلفن های هوشمند باعث می شود امروزه بسیاری از کودکان رفتار شبه اوتیسم از خود نشان دهند.

حتما بخوانید: اوتیسم درکودکان چیست و چگونه به راحتی آن را درمان کنیم؟

اختلال اوتیسم و شبه اوتیسم

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد اوتیسم در دوران بارداری شروع می شود، اما علت شبه اوتیسم عدم ارتباط و تحریک است. شبه اوتیسم با تحریک و ارتباط مناسب با کودک قابل درمان است. اگرچه اوتیسم یک ناتوانی مادام العمر است که قابل درمان نیست، اما اگر درمان زودهنگام شروع شود، می تواند نتیجه را به شدت بهبود بخشد.

اگر فرزند شما هر یک از علائم زیر را دارد، باید با یک متخصص کودک مشورت کنید.

علایمی که نشان می دهد کودک احتمالا به اوتیسم مبتلا است:

سن علایم
۶ ماهگی نخندیدن یا عدم ابراز خوشحالی
۹ ماهگی تقلید نادر از نشانه های اجتماعی، عدم بروز احساسات از طریق چهره
۱۲ ماهگی بی توجهی به شنیدن نام خود (عدم واکنش کودک به فردی که نامش را صدا می زند)، عدم برقراری ارتباط با دیگران
۱۸ ماهگی عدم وجود حرکات ارتباطی، تقلید یا مهارت های بازی

چگونه از بروز رفتارهای شبه اوتیسم در کودک جلوگیری کنیم؟

۱-با فرزند خود زیاد صحبت کنید

صحبت با کودک می تواند به پیشرفت زبان و ارتباط آنها کمک کند. این امر به این دلیل است که والدینی که زیاد با فرزندان خردسال خود صحبت می کنند، از صداها و کلمات مختلف استفاده می کنند. هنگامی که کودک کلمات بیشتری را می شنوند، درک او از زبان بهبود پیدا می کند و تعداد و تنوع کلماتی را که می تواند درک و استفاده کند، افزایش می دهد. برقراری ارتباط دو طرفه بین بزرگسال و کودک، معلم و دانش آموز و بین دو دوست، می تواند باعث تقویت مهارت های زبان و ارتباطات شود.

۲-میزان استفاده از گوشی های هوشمند را محدود کنید

از دادن تلفن های هوشمند یا رایانه های لوحی به کودکان کمتر از ۱۸ ماه خودداری کنید. برای بچه های بزرگتر از ۱۸ ماه، مدت زمان استفاده از این وسایل را به کمتر از ۱ ساعت در روز محدود کنید. کودک خود را تشویق کنید که با بازیهای داخل و خارج از خانه سرگرم شود. بهمراه فرزندتان بازی کنید و با هم تعامل داشته باشید. فرصت های جدیدی را برای مشغول نگه داشتن کودک ایجاد کنید، مانند دعوت از دوستان برای بازی کردن در خانه، درگیر کردن کودک به کشیدن نقاشی و آموزش دوچرخه سواری و اسکیت.

تشخیص و درمان زودهنگام شبه اوتیسم، موجب بهبودی سریعتر می شود

اگر فرزند شما علائم شبیه اوتیسم دارد، وحشت نکنید. این وضعیت با درمان مناسب، طی ۶ ماه بهبود می یابد. اگر مطمئن نیستید که فرزند شما این بیماری را دارد یا نه، بهتر است با یک متخصص رشد کودک مشورت کنید. تشخیص زودهنگام بسیار مهم است، زیرا مغز کودک شما در پنج سال اول زندگی توسعه میابد.

حتما بخوانید: ۶ اپلیکیشن جهانی برای کمک به کودکان اوتیسم

موارد زیر توسط متخصص قابل ارزیابی است:

  • غربالگری رشد کودک
  • سن و مراحل غربالگری رشد
  • غربالگری و ارزیابی مهارت های کودک پیش از ورود به مدرسه

متخصص ممکن است از ابزارهای زیر برای ارزیابی کودک استفاده کند:

  • پرسشنامه سنین و مراحل ASQ (جهت غربالگری اختلالات تکاملی)
  • تست غربالگری توسعه دنور (جهت بررسی میزان تکامل حرکتی)
  • مقیاس های یادگیری اولیه ی مولن
  • پرسشنامه سنجش رفتاری کارکرد اجرایی – نسخه پیش دبستانی (BRIEF-P) (که بیشتر به عنوان تست استاندارد استفاده می شود)

اگر فکر می کنید فرزندتان به اوتیسم مبتلاست یا رفتارهای شبه اوتیسم دارد، به متخصص مراجعه کنید. پس از مراجعه به پزشک، ممکن است یک ارزیابی انجام شود. به این منظور تیمی متشکل از متخصصان در زمینه اوتیسم، شامل نورولوژیست، روانشناس، روان پزشک، گفتار درمان و متخصصان دیگر، مجموعه‌ای از تست‌ها و غربالگری ‌هایی را که در بالا به آنها اشاره شد، انجام می‌ دهند تا متوجه شوند آیا کودک شما مبتلا به اوتیسم است یا نه. فراموش نکنید که هیچ چیز جایگزین مشاوره ی تخصصی نمی شود. اگر این اختلالات سریعا تشخیص و درمان شود، بهبود و کنترل آن بسیار آسانتر خواهد شد.

حتما بخوانید: بازی های موثر برای کودکان اوتیسم (آرامبخش، آموزشی، حسی و اجتماعی)


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا