تربیت کودکان

9 ویژگی نوزاد 4 ماهه، از تغذیه تا قد و وزن چهارماهگی

bestkid b

کودک در این سن به کشف محیط اطراف خود کنجکاو است. سعی کنید به او اشیائی با صداها و بافتهای مختلف بدهید چون او لمس و صدای این اشیاء را دوست دارد. حواس کودک بدلیل این حس کنجکاوی یه محیط اطرافش پرت میشود، بنابراین تغذیه او ممکن است کمی سخت تر شود. با پیشرفت بینایی، کودک می تواند بین رنگ هایی مانند قرمز و نارنجی تمایز قایل شود. او از نگاه کردن به رنگهای درخشان متحرک و بازی کردن لذت میبرد.

حتما بخوانید: ۹ برنامه غذایی فوق العاده برای کودکان ۱ تا ۹ ماهه به تفکیک

چرا کودک من به اندازه غذا نمیخورد؟

طی چند ماه گذشته ، معده ی کودک بزرگتر شده است. این بدان معنی است که او می تواند شیر بیشتری را در طول یک وعده بخورد ، بنابراین نیازی به تغذیه ی مکرر ندارد. او ممکن است فقط چهار یا پنج وعده در روز غذا بخورد ، اما هنوز هم وزن اضافه میکند.

ممکن است در جریان تغذیه متوجه پرت شدن حواس کودک خود شوید زیرا او از آنچه در اطرافش می گذرد کنجکاو است. اگرچه این تجربه ی هیجان انگیزی است اما تغذیه با شیر مادر یا بطری می تواند مشکل شود. اگر شما هم با این وضعیت مشکل دارید، سعی کنید یک محیط آرام را برای شیردهی به نوزاد انتخاب کنید.


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

چه زمانی کودک برای غذاهای جامد آماده میشود؟

کارشناسان معتقدند کودک باید تا ۶ ماهگی منحصرا از شیرمادر یا شیرخشک تغذیه کند. در شش ماه اول ، کودک شما تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت می کند. همچنین صبر کردن تا اتمام ۶ ماهگی موجب ایمنی بیشتر و کمتر بودن احتمالات زیر میشود:

  • ابتلا به عفونت غذایی ، زیرا دستگاه گوارش بالغ تر است.
  • واکنش بد به غذا ، زیرا سیستم ایمنی بدن قوی تر است.

صبر کردن تا شش ماهگی کودک به این دلیل است که وی از نظر جسمی آماده بلع و هضم مواد غذایی جامد است. در سن شش ماهگی ، او قادر به نشستن ، کنترل سر و جابجایی غذا در اطراف دهان است، که باعث می شود خوردن غذاهای جامد برای او بیخطر شود.

حتما بخوانید: قد و وزن کودکان زیر ۴ سال به تفکیک سن و جنس چقدر باید باشد؟

اگر کودک شما گرسنه به نظر می رسد ، سعی کنید به او شیر خود یا شیرخشک بدهید. با بزرگ شدن کودک لازم نیست نوع شیر مصرفی او را تغییر دهید چون همین شیر(شیر مادر یا شیرخشک)، تمام نیازهای تغذیه ای او را برطرف میکند.

اگر تصمیم دارید قبل از شش ماهگی به کودک خود غذای جامد بدهید ، ابتدا با پزشک صحبت کنید. بعضی از غذاهایی نباید تا شش ماهگی یا بیشتر به کودک داده شود.

چگونه می توانم کودکم را به فعالیت بیشتر تشویق کنم؟

با قرار دادن کودک برروی شکمش، میتوان او را به استفاده از بازوها و پاها تشویق کرد. او ممکن است سر و شانه های خود را بالا ببرد و از بازوهای خود برای پشتیبانی استفاده کند. این فشارهای کوچک به او کمک می کند تا عضلات خود را تقویت کند و دید بهتری از آنچه در اطراف او می گذرد ، داشته باشد.

بسیاری از کودکان در ابتدا به این موقعیت عادت ندارند و ممکن است با قرار گرفتن روی شکم گریه کنند. اما پس از مدتی یاد میگیرند که از این وضعیت لذت ببرند.

کودک حتی میتواند خودش را به جلو و عقب بچرخاند. سعی کنید با قرار دادن اسباب بازیها و سایل جذاب در اطرافش، او را به حرکت تشویق کنید.

چه بازیهایی در چهارماهگی کودک میتوان انجام داد؟

کودک شما اکنون بازیگوش تر است ، بنابراین او را تشویق کنید تا با انواع اشیاء و بازی ها بازی کند. از اسباب بازیهای موزیکال و چراغ دار استفاده کنید چون در این سن به آنها علاقه ی زیادی نشان میدهد.

کودک همچنین دوست دارد تصاویر و صداها را کشف کند. بازی با اسباب بازی ها در حال حاضر برای کودک راحت تر است ، زیرا او می تواند با هر دو دست به وسایل برسد و آنها را نگه دارد. در این سن باید مواظب کودکتان باشید چون با گرفتن اشیاء، آنها را در دهان خود قرار میدهد. سعی کنید اشیاء ریز و خطرناک را از دسترس او خارج کنید.

همچنین ممکن است کودک به طور همزمان چند دقیقه با دست و پاهایش بازی کند. ممکن است متوجه شوید کودک در این سن میتواند خود را سرگرم بازی کند.

چگونه می توانم به کودکم در درک و استفاده از کلمات کمک کنم؟

کودک به حالت چهره و صداهایتان توجه زیادی خواهد کرد و به تن های مختلفی که استفاده می کنید پاسخ خواهد داد. بنابراین اگر یک صدای خنده دار ایجاد کنید ، او احتمالاً می خندد و یا به شما لبخند می زند.

اولین مهارتهای مکالمه ی کودک، پاسخ به صداهای اطراف است. در این زمان کودک صداهایی مانند “ماما” یا “دا دا” تولید میکند. او همچنین ممکن است بتواند صداهایی که می سازید را تقلید کند ، بنابراین اگر بگویید “بو” یا “هیا” ، ممکن است سعی کند این را تکرار کند.

حتما بخوانید: خصوصیات و توانایی انجام کارها در کودکان ۱ تا ۴ ساله به تفکیک

می توانید کودک خود را تشویق کنید تا با تقلید چهره او و صداهایی که ایجاد می کند ، به شما پاسخ دهد. واکنش به صداهای کودک، به او کمک می کند تا اهمیت زبان را بیاموزد و علت و معلول را بفهمد. او با اینکار به درک مکالمات و اهمیت آن پی میبرد.

ویژگی های نوزاد ۴ ماهه

۱-فهم نوزاد ۴ ماهه:

در این زمان نوزاد درباره دنیای پیرامونش نتیجه گیری و به هر چیزی با کنجکاوی نگاه می‌کند، حتی به بازتاب‌های خودش. هنگامی که او در موقعیت تغذیه قرار می گیرد، دهان خود را برای غذا باز می کند. او همچنین با دیدن اسباب بازی شادی میکند و می داند زمان بازی فرا رسیده است. نوزادان ارتباطات پایه ای بین اشیاء، افراد و موقعیت ها را یاد می گیرند. وقتی به افراد می رسد، حافظه نقش مهمی ایفا می کند.

۲-حافظه نوزاد ۴ ماهه:

هر کودکی در سن ۴ ماهگی افراد نزدیکش را به رسمیت می شناسد و احتمالا حتی آخرین جلسه دیدار افراد درجه یک فامیل مانند پدربزرگ و مادربزرگ را به یاد می آورد. کودک شما در حال حاضر واکنش قطعی نسبت به اشخاص و افراد دارد. این بدان معناست که او می تواند در برابر افراد خاصی که او دوست ندارد، مقاومت کند.

۳-نگاه های نوزاد ۴ ماهه:

معمولا همه نوزادان نگاه های کنجکاوانه ای درند. قوای حسی نوزادتان دراین سن تقریباً به اندزهٔ یک بزرگسال رشد کرده است. قوهٔ بینایی او پیوسته در حال پیشرفت است. علاوه بر بینایی، می‌تواند درک بهتری از عمق داشته باشد، حرکات را از فاصلهٔ ۶۰ متری دنبال می‌کند و دنیا را با تمام رنگ‌های آن می‌بیند. هنگامی که نوزاد بین سنین ۸ تا ۲۴ هفتگی به دور تا دور خانه نگاه می‌اندازد، چشم‌هایش به شدت از چپ به راست می‌چرخند و سرش را کمتر و چشم‌هایش را بیشتر حرکت می‌دهد.

مطالعات نشان می‌دهند که نوزادان در ردیابی نسبتاً ناکام می‌مانند. نوزادان زیر دو ماه، اگر شیئی به آرامی حرکت کند، برای مدت زمان کوتاهی با چشمانشان آن را دنبال می‌کنند، اما در حدود ۶ تا ۱۰ هفتگی در این کار مهارت یافته و نسبتاً به سرعت آن‌ها را ردیابی می‌کند. جالب اینکه نوزادان همانطور که حرکت شیء را دنبال می‌کنند، یاد می‌گیرند که شکل، اندازه و رنگ شیء حتی با تغییر فاصله و زاویهٔ دید ثابت می‌ماند.

۴-غلت خوردن نوزاد ۴ ماهه:

بسیاری از نوزادان بین ۴ تا ۶ ماهگی یاد می‌گیرند که از روی شکم به پشت غلت بخورند. از طرف دیگر غلت خوردن از پشت به شکم، معمولاً نزدیک ۶ ماهگی رخ می‌دهد، زیرا این نوع غلت خوردن نیاز به ماهیچه‌های شکمی و گردن قوی تری دارد. ممکن است نیمه شب با غلت خوردن نوزاد روی شکم که در‌‌ همان حالت مانده و نمی‌تواند برگردد، از خواب بیدار شوید. اگر شروع به نق زدن کرد، او را به پشت برگردانید و امیدوار باشید که به زودی خودش این کار را یاد بگیرد.

علاوه بر این نوزاد در این سن می‌تواند سر و شانه‌اش را بلند کرده و با دست‌هایش از خود مواظبت کند. این کار به تقویت ماهیچه‌های او کمک کرده و دید بهتری از آنچه که در اطرافش می‌گذرد، در اختیار او قرار می‌دهد. حتی ممکن است سعی کند از پشت به جلو غلت بخورد و یا بر عکس. برای تشویق او به انجام این کار برایش دست بزنید و بخندید و به او قوت قلب بدهید، چراکه برخی از نوزادان از انجام دادن این کار می‌ترسند.

۵-واکنش ها و عکس العمل های نوزاد ۴ ماهه:

همچنین سرش را به سمت صداهای جالب مانند صدای لالایی که از ضبط صوت پخش می‌شود، بر می‌گرداند. با ارائهٔ رایحه‌های جدید به او کمک کنید تا حواس خود را کشف کند، مانند گلی که از باغچه چیده‌اید و یا یک هلوی تازه. با دادن بافت‌ها و جنس‌های مختلف به نوزاد، به کشف قوهٔ لامسه او کمک کنید.

این روز‌ها توجه نوزادتان به طور روز افزونی به دست‌هایش جلب می‌شود و هر یک از انگشتان کوچکش را بررسی می‌کند. بخشی از این شیفتگی به این دلیل است که او اکنون می‌فهمد که دست‌هایش عضوی از او هستند که دارای توانایی‌های بی‌نظیری از قبیل گرفتن، چنگ زدن و کشیدن می‌باشند. همین طور که هماهنگی دست‌ها، چشم‌ها و مهارت‌های حرکتی او بهتر می‌شود، شروع می‌کند به کوبیدن روی اشیاء و چنگ زدن به موهای شما. نوزادان عاشق لمس کردن هستند. در واقع رشد آن‌ها به این مسأله بستگی دارد.

نوزاد-۴-ماهه

۶-حواس شش گانه نوزاد ۴ ماهه:

لمس کردن، یک بخش حیاتی رشد و شکوفایی نوزاد است. تماس‌های پوستی نه تنها به ایجاد رابطه شما و نوزادتان کمک می‌کند، بلکه هنگام ناراحتی و تند مزاجی، به او آرامش می‌بخشد. اما برای آموزش مهارت لامسه می توانید از پارچه هایی با جنس های مختلف او را در شناخت بیشتر این حس کمک کنید. و می تواند حواسی چون بویایی و شنوایی اش را بهتر بکار بگیرد حتی می تواند بهتر از قبل و واضح تر اشیا را ببیند و از هم تشخیص دهد.

۷-صداهای نامفهوم نوزاد ۴ ماهه:

نوزاد شما همواره صداهای نامفهوم کودکانه ایجاد می‌کند، جیغ می‌کشد، می‌خندد و کشف می‌کند که تولید چنین صداهایی بهترین راه برای جلب توجه است. بنابراین وقتی می‌خواهد که همین الان نزد او باشید، جیغ می‌کشد و با خنده‌های شما، می‌خندد. حتی وقتی کسی کنار او نیست با خودش حرف می‌زند. ممکن است اول صبح او را در حال حرف زدن با خودش ببینید که راهی زیبا برای شروع یک روز خوب است. شما متوجه خواهید شد که او تلاش می کند اولین کلمات خود را بیان کند. او اکنون توانایی جدید خود را کشف کرده است و شما متوجه خواهید شد که او صدای ریتمیک ساده را می شکند. نوزادان در این سن کلمات شروع شده با د، م ، ب را آسان تر بیان میکنند.

۸-واکنش نوزاد ۴ ماهه هنگام دیدن کودک دیگر:

به هنگام دیدن نوزاد دیگری، با خوشحالی و ایجاد صداهای کودکانهٔ بیشتری از او استقبال می‌کند تا دیدن عکس یک کودک در آلبوم. همچنین درک او از خودش نیز در حال تکامل است و از نگاه کردن به آینه لذت می‌برد، هر چند در این سن ممکن است نداند که تصویر روی آینه، تصویر خودش است؛ او فقط از این لذت می‌برد که آن نوزاد خوش قیافه درون آینه به سرعت جواب خنده‌های او را می‌دهد.

حتماً بخوانید: ۱۰ نکته مهم مراقبت نوزاد تازه متولد شده تا ۴ ماهگی که حتما باید بدانید!

۹-نشستن نوزاد ۴ ماهه:

اگر کودک شما هم به سن ۴ ماهگی پا گذاشته! بهتر است او نیز در کنار شما یاد بگیرد بنشیند که می توانید با گذاشتن چند متکا و بالشتک های کوچک و نرم دور و بر کودکتان او را کمک کنید تا به نشستن عادت کند و ماهیچه هایش قوی تر شوند.

۱۰-تغذیه نوزاد۴ ماهه:

آیا کودک شما با رسیدن به سن ۴ ماهگی تغذیه بهتری دارد؟ ممکن است متوجه شوید که کودک شما طولانی تر تغذیه می کند. معده نوزاد از ماه سوم افزایش یافته و به طور قابل توجهی بزرگتر از ماه اول اوست. این، به این معنی است که می تواند شیر بیشتری را نگه دارد، به همین دلیل کمتر گرسنه میشود و در نتیجه نیاز به تغذیه کم است. همچنین بسیاری از متخصصان، تغذیه غیر شیر مادر را تا شش ماهگی توصیه نمی کنند. اما بسته به اندازه کودک ممکن است این نظر تغییر کند مثلا نوزادان بزرگتر ممکن است تنها با شیر مادر سیر نشوند و آمادگی برای دریافت مواد غذایی به جز شیر مادر را داشته باشند, در این صورت احتمال دارد متخصص اجازه ی شروع غذای کمکی به نوزاد را بدهد. در اینصورت بهتر است غذای نوزادان مخلوطی از شیر و برنج غنی شده از آهن باشد. همچنین غذای نوزاد را باید رقیق درست کرد تا کودک قادر به خوردن آن باشد.

۱۱-خواب نوزاد ۴ ماهه:

چه تغییری را در چهار ماهگی برای خواب نوزادتان پیش بینی می کنید؟ اگر حدستان بر این است که او در این سن خواب بهتری خواهد داشت کاملا درست است! برخی مادران دوست دارند نوزادشان مدت بیشتری بخوابد تا بتوانند در این مدت به کارهای منزل برسند. خب وقتش رسیده! نوزاد شما اکنون عمیق تر میخوابد، این به این معنی است که احتمالا او شبها به مدت هشت ساعت مداوم مبخوابد. ممکن است زمانی که گرسنه است و یا پوشک خود را خیس کرده از خواب بیدار شود.

۱۲-رشد دندان نوزاد ۴ ماهه:

طبیعی است که دندان های کودک عموما از ماه ششم ظاهر میشوند، اما می توانند در اوایل ماه چهارم نیز رشد کنند. ظهور دندان های اول ممکن است متفاوت باشد بنابراین، اگر دیر دندان کودک رشد کرد نگران نشوید.

۱۳-تغییرات ظاهری نوزاد ۴ ماهه:

همه نزادان در ابتدای تولد دارای رنگ چشم و موهای روشنی هستند که به مرور دچار تغییراتی می گردند.  ممکن است در سن ۴ ماهگی دچار تغییرات در رنگ چشم شوند و چشمان با رنگ روشن ممکن است به رنگ تیره تری تبدیل شود. این تغییر رنگ تا حدود شش ماهگی طبیعی است.

همچنین بخوانید: معرفی واکسن های ضروری نوزادان ۱ تا ۹ ماهه به تفکیک هر ماه

۱۴-جدول وزن نوزادان در ماه چهارم نوزادی بر حسب کیلو گرم:

وزن دختران در ماه چهارم تولد

وزن پسران در ماه چهارم تولد

حداکثر

حدمتوسط

حداقل

حداکثر

حدمتوسط

حداقل

۸

۶

۴/۵۰

۴۰۰/۸

۴۵۰/۶

۵۰۰/۴

۱۵-جدول قد نوزادان در ماه چهارم نوزادی بر حسب سانتی متر:

قد دختران در ماه چهارم تولد

قد پسران در ماه چهارم تولد

حداکثر

حدمتوسط

حداقل

حداکثر

حدمتوسط

حداقل

۴/۶۷

۹/۶۴

۴۶/۵

۰/۶۱

۲/۶۲

۵۵

۱۶-واکسن نوزاد چهار ماهه:

کودک در این ماه باید دو واکسن مهم دریافت کند تا سالم بماند. واکسن هایی که کودک در این ماه می زند عبارتند از:

  1. واکسن فلج اطفال ۲
  2. واکسن سه گانه ۲

توجه!

به یاد داشته باشید که هیچگاه اسباب بازی‌هایی را که دارای قطعات کوچک جدا شدنی هستند، به دست او ندهید. دقت کنید هر چیزی که در دستان او جا شود، می‌تواند درون دهانش نیز جا شود. بنابراین اجازه ندهید که با عروسک‌های پارچه‌ای یا عروسک‌هایی که چشم و سایر اعضای آن‌ها قابل جدا شدن است، بازی کند. همچنین وسایل خطرآفرین مثل چاقوهای میوه خوری و چنگال و کبریت و … را در اطراف و نزدیکی کودک قرار ندهید.

ویدیوی کاربردی

charbzaban

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا