تربیت کودکان

چطور مسواک زدن را به طور اصولی به کودکان آموزش دهیم؟ با فیلم

داشتن سلامت جسمی و دندان های سالم برای هر انسانی مهم است، این امر در مورد کودکان به خاطر نداشتن خود مراقبتی و ندانستن نکات بهداشتی از اهمیت بالایی برخوردار است.

۱- مقدمه

احتمالاً فرزند شما تا سن ۷ یا ۸ سالگی برای مسواک زدن دندانها به کمک شما نیاز دارد. در این سن، آنها می توانند از مسواک با اندازه بزرگتر استفاده کنند. شما باید هر ۳ یا ۶ ماه یا وقتی موهای مسواک فرسوده به نظر می رسد، آن را تعویض کنید.

کودکان باید به مدت ۲ دقیقه دندان های خود را مسواک بزنند. نخ دندان کشیدن بخش مهم دیگری از امور روزمره مراقبت از دهان و دندان کودک است. به کودک خود بیاموزید که حداقل یک بار در روز نخ دندان بکشد. می توانید نخ های دسته دار استفاده کنید تا کودک راحتتر باشد.

کودکان باید مسواک زدن را از سنین کم آغاز کنند تا آن را جزئی از کارهای روزمره خود تلقی نمایند. کودکان برای پیشرفت در این مهارت جدید، به کمک و تشویق شما نیاز دارند.

اول

۲- چند فیلم آموزشی درباره مسواک زدن و اهمیت آن برای کودکان

فیلم شماره ۱

فیلم شماره ۲

فیلم شماره ۳

فیلم شماره ۴

 فیلم شماره ۵

۳- نکات مهم دیگر:

قبل از آموزش اصولی مسواک زدن، باید در انتخاب مسواک مناسب مطالبی را بدانید:

۱- مسواک مناسب کدام است؟

باید مسواکی را انتخاب کرد که دسته مسواک  به راحتی در دست جای گرفته و مواد تشکیل دهنده آن بی‌ضرر باشد، طول قسمت مویی آن در حدود سه سانتی‌متر و عرض آن یک سانتی‌متر باشد. موهای مسواک نیز نباید زبر و ساینده باشند و تعداد رشته‌های نایلونی یا مویی در هر کلاف در حدود ۲۰ تا ۴۰ رشته برحسب نرمی و زبری موهای مسواک ‌باشد که این تعداد رشته‌ها در مسواک‌های نرم بیشتر از مسواک‌های زبر است. مسواک حتما باید نرم یا soft باشد.

از به کار بردن مسواکهای متوسط (medium) یا سخت (hard) اجتناب کنید. زیرا مسواک زدن با مسواک‌های زبر موجب بهبود روند تمیز کردن دندان‌ها نمی‌شود. این گونه مسواکها منجر به تحلیل لثه و آسیب به بافت دندان خواهند شد.آزمایش‌های مختلف نشان داده‌اند که چنانچه قسمت مویی مسواک به شکل هشت باشد، یعنی قسمت جلوی مسواک دارای دسته‌های مویین بلندتر باشد، امکان پاک کردن پلاک میکروبی و بقایای غذا از بین دندان‌ها بیشتر است.

معرفی بهترین خمیردندانها برای کودکان

به هر حال باید توجه داشت که هنگام مسواک زدن، تمام سطوح قابل دسترس دندان‌ها به خوبی مسواک زده شوند؛ به نحوی که پس از پایان مسواک، تمام سطوح دندان‌ها از توده لعابی میکروبی پاک شده و هیچ نوع خرده و باقیمانده غذا در بین دندان‌ها و سطوح مختلف آن باقی نمانده باشد. این کار امکان پذیر نیست، مگر با روش درست مسواک زدن.

۲- در مسواک زدن اصولی باید نظافت چهار ناحیه را مد نظر قرار داد:

۱- شیار های بین لثه ها:

در تمییز کردن شیار بین لثه ای باید موهای مسواک با سطح دندان زاویه ۴۵ درجه بسازد و ضمن قرارگیری در این زاویه، حرکات رفت و برگشتی حدود ۲۰ بار انجام شود، البته نباید مسواک حرکتی داشته باشد بلکه باید موهای آن بدون خارج شدن از شیار لثه حرکت کند.

۲- سطوح داخلی و خارجی دندان ها:

حرکت مناسب برای این سطوح، یک حرکت چرخشی است که مسواک ضمن داشتن زاویه ۴۵ درجه مثل حالت بالا، در دندان های فک بالا حرکت چرخشی از بالابه پایین و در فک پایین این حرکت از پایین به بالا صورت می گیرد.

سوم

۳- سطوح جونده دندان ها:

در انجام نظافت سطوح جونده هر دو حرکت چرخشی و رفت و برگشتی با فشار دادن موها بر سطوح دندان های آسیای بزرگ انجام می شود.

۴- تمییز کردن زبان:

سطح زبان را که محل مناسبی برای تجمع میکروبها و ذرات مواد غذائی و همچنین بوی بد دهان می باشد باید تمیز نمود،برای اینکار کناره مسواک را در حالیکه موهای آن به سمت جلو قرار دارند، در نزدیکی وسط زبان گذارده سپس هر سمت زبان را به سمت جلو تمیز نمایید. اگر چه مسواک زدن به روش فوق در اوائل کمی وقت گیر است اما با اندکی تمرین مدت زمان آن کاهش می یابد.

۴- مسواک زدن صحیح کودک با تصویر:

چارم

۵- بهترین زمان شروع  مسواک زدن و چگونگی انجام آن در کودکان:

با رویش دندان‌های خلفی، آغاز استفاده از مسواک توسط والدین برای کودک توصیه می‌شود و وظیفه مسواک زدن حداقل تا زمان ۶ سالگی بر عهده والدین است. مسواک توصیه شده برای کودکان، مسواکی است استاندارد که سر آن نرم و کوچک باشد. معمولا دو بار مسواک زدن در روز برای کودک توصیه می‌شود که یک نوبت آن حتما باید هنگام شب و قبل از خواب باشد. زمان کافی برای مسواک زدن حدود ۲ تا ۳ دقیقه است. معمولاً مسواک زدن در کودک افقی است و دندان ها یاید به صورت مالشی تمیز شوند، استفاده از خمیر دندان فلورایددار از ۳-۲ سالگی توصیه می شود ولی در ابتدا باید مقدار آن اندک باشد و به مرور زمان با افزایش سن کودک افزایش یابد.

پنج

مطالب آموزشی کودکان:چگونه به کودکان کامپیوتر را به صورت اصولی آموزش دهیم 

۶- اشتباهات رایج در مسواک زدن کودکان:

۱- عجله کردن

۲- مسواک را بیش از حد روی دندان فشار دادن

۳-دقت نکردن و مسواک نکردن بخشی از دهان

۴-حرکات اشتباه، به جای انجام حرکات افقی باید از حرکات چرخشی و دورانی استفاده کرد

۵- زیاده روی در استفاده از خمیر دندان

نکات تکمیلی

مسواک زدن برای بیشتر کودکان، می تواند یک چالش باشد. برای ترغیب کودک به مسواک زدن، نکات زیر را رعایت کنید:

  • پشت فرزند خود بایستید یا بنشینید تا احساس امنیت کند. مسواک زدن در مقابل آینه نیز خوب است، زیرا به شما امکان می دهد دهان فرزندتان را ببینید.
  • مسواک زدن کودک با همکاری بزرگترها، مؤثرتر و ایمن تر است. کودک می تواند ابتدا مسواک زدن دندان هایش را خود شروع کند و والدین در انجام اینکار به او کمک کنند.
  • همچنین می توانید یک “روال مسواک زدن” ایجاد کنید و هر روز در زمان مشخصی مسواک بزنید.
  • خواندن کتابها و داستان های کودکانه در مورد بهداشت دهان و دندان نیز به مسواک زدن کودکان کمک می کند.
  • از تایمر استفاده کنید تا مطمئن شوید بچه ها به مدت ۲ دقیقه دندان های خود را مسواک می زنند.
  • به فرزندان خود بخاطر مراقبت از دهان و دندان شان پاداش دهید.
  • اگر در مسواک زدن در حمام موفق نیستید، مکان دیگری را در خانه امتحان کنید.

استفاده از مسواک مناسب،استفاده  درست و به  اندازه خمیر دندان و رعایت اصول بهداشتی در حفظ سلامت دهان و دندان، سلامتی و نشاط را به ارمغان می آورد.


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا