آموزش کودکان

۱۰ تا از نکات بارداری دوقلو (به همراه خطرات و مزایا)

بسیاری از خانم ها، آرزوی داشتن فرزند دوقلو دارند. خبر دوقلو بودن بارداری موجب شادی و هیجان در برخی افراد می شود. بین اینهمه هیجان و شوک، احتمالاً سوالاتی از این قبیل خواهید داشت: “آیا نوزادان سالم خواهند بود؟ چقدر وزن اضافه خواهم کرد؟ آیا قادر به حمل آنها به مدت طولانی خواهم بود؟ آیا زایمان برای من دو برابر سخت تر خواهد بود؟ و…”.

باید بگوییم که هیچ جای نگرانی نیست. بارداری های دوقلو یا چند قلو هم مانند بارداری های دیگر می توانند سرانجام خوب و خوشی داشته باشند. اگر دوقلو باردار هستید یا قصد بارداری دو قلو دارید، با ما همراه باشید چون در این مطلب نکات ارزشمندی ست که باید از آنها اطلاع کامل داشته باشید.

۹ تا از نکات بارداری (قبل، حین و بعد از بارداری)

بارداری های دوقلو چگونه اتفاق می افتند؟

گاهی اوقات بارداری دوقلو بصورت تصادفی ایجاد می شود و گاهی دیگر نتیجه ی ژنتیک است یعنی سابقه ی دوقلویی زایی در خانواده زن یا مرد وجود داشته است. همچنین گاهی اوقات بارداری دوقلو نتیجه تکنولوژی های کمک باروری است.

سن هم می تواند عاملی تاثیرگذاری در این مورد باشد. مادران بالای ۳۵ سال به دلیل تغییرات هورمونی، احتمال تخمک گذاری های چندتایی دارند و این احتمال دوقلوزایی را در آنها افزایش می دهد.

تشخیص بارداری دوقلویی در چه زمان امکانپذیر است؟

با استفاده از فن آوری های مدرن گسترده، می توان بارداری را در همان اوایل تشخیص داد. بهترین و مطمئن ترین راه برای تشخیص این امر، سونوگرافی است.

توجه: گاهی اوقات سونوگرافی در سه ماهه اول، هر دو نوزاد را نشان نمی دهد، بنابراین حتماً حدود هفته ی دوازدهم بارداری، سونوگرافی دیگری انجام دهید.

تشخیص دوقلوهای همسان و غیرهمسان با سونوگرافی

با سونوگرافی خواهید فهمید که دوقلوهای شما همسان هستند یا غیرهمسان. دوقلوهای غیرهمسان یا دی زیگوت (که بیشتر متداول هستند) حاصل لقاح دو تخمک جدا می باشند، اما دوقلوهای همسان یا مونوزیگوت از یک تخمک بارور شده که به دو قسمت تقسیم شده است، حاصل می گردند.

همانطور که گفته شد دوقلوهای همسان از یک تخمک بارور شده که به دو قسمت تقسیم شده است حاصل می شوند بنابراین ممکن است جفت مشترک داشته باشند یا بسته به زمان تقسیم تخمک، هرکدام جفت خاص خود را داشته باشند.

بهترین سن بارداری و داشتن بچه سالم

دوقلوهای همسان بسیار شبیه یکدیگر بوده و همیشه از یک جنس هستند، در حالی که دوقلوهای غیرهمسان به طور دقیق شبیه یکدیگر نیستند و می توانند از دو جنس مختلف باشند.

علائم بارداری دوقلو چیست؟

در هر بارداری (دوقلو یا تک قلو) علایمی مانند حالت تهوع، خستگی، حساسیت پستان و افزایش وزن وجود دارد. اما با بارداری دوقلو ممکن است بسیاری از این علائم افزایش یابند:

  • حالت تهوع: به خاطر سطح بالاتر هورمون ها در بارداری دوقلو، ممکن است علایمی مانند حالت تهوع و استفراغ تشدید شود.
  • ناراحتی های معده: سوزش معده، سوء هاضمه و یبوست نیز در بارداری های دوقلو بیشتر است. بدلیل فشار بیشتر بر معده، این ناراحتی های گوارشی در بارداری دوقلو شایعتر هستند.
  • خستگی: در بارداری دوقلو، بدن شما دو برابر بیشتر کار می کند و بعبارت دیگر دو کودک در رحم تان رشد می کند، بنابراین انرژی شما تحلیل می رود و بیشتر احساس خستگی می کنید.
  • بدن درد: حمل همزمان دو جنین در رحم کار آسانی نیست. بنابراین انتظار کمردرد، گرفتگی و ورم مچ پا را داشته باشید.

در بارداری دوقلو انتظار چه چیزهایی را داشته باشیم؟

خودمراقبتی، بهترین راه برای مراقبت از نوزادان است! در بارداری دوقلو، انتظار مراجعه مکرر به پزشک، افزایش وزن بیشتر و احتمالاً زایمان زودرس را داشته باشید.

۱-مراجعه مکرر پزشک

از آنجا که شما چندقلو حمل می کنید، پزشک مراقب سلامتی شما خواهد بود تا اطمینان حاصل کند که بارداری خوبی دارید و بعلاوه علائم زایمان زودرس را تحت نظر قرار می دهد.

انجام سونوگرافی در بارداری های دوقلو، بیشتر از بارداری های تک قلو انجام میشود.

۸ تا از رایج ترین مشکلات شایع دوران بارداری

۲-اضافه وزن بیشتر

اجازه ندهید کلمه ی “افزایش وزن” شما را بترسانند چون هیچ جای نگرانی نیست! در بارداری های دوقلو، دو جنین در رحم شما خواهد بود و بنابراین اضافه وزن شما نسبت به کسانیکه تک قلو دارند، بیشتر خواهد بود. با این حال، حفظ سلامتی و افزایش وزن مناسب در طول بارداری همچنان مهم است!

خانم هایی که وزن طبیعی قبل از بارداری دارند، ممکن است ۲۴ تا ۱۶ کیلوگرم وزن اضافه کنند. این امر بیشتر توسط نوزادان در حال رشد حاصل می شود، اما با خوردن ۶۰۰ کالری اضافی در روز نیز اتفاق می افتد.

با پزشک خود مشورت کنید تا میزان افزایش وزن نرمال را برای شما تعیین کند.

۳-تغذیه ی بیشتر

شاید باور این موضوع سخت باشد اما شما الان به اندازه ی سه نفر غذا می خورید! آن ۶۰۰ کالری اضافی را بشمارید. کیفیت چیزی که می خورید هم به همان اندازه مهم است.

برای تغذیه ی بهتر در بارداری دوقلو، نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • وعده های غذایی کم حجم را در دفعات بیشتر بخورید (پنج تا شش وعده غذایی کوچک در روز باید مصرف شود)
  • مواد مغذی بیشتری مصرف کنید (یک وعده پروتئین اضافی، یک وعده اضافی کلسیم و یک وعده اضافی غلات کامل در روز را در برنامه ی غذایی خود بگنجانید)
  • مصرف آهن خود را افزایش دهید (گوشت قرمز بدون چربی، میوه های خشک، دانه کدو تنبل و اسفناج بخورید) (توجه: در صورت نیاز به مصرف مکمل آهن، حتما آنها را طبق تجویز پزشک مصرف نمایید).
  • هیدراته بمانید (حداقل هشت لیوان آب در روز بنوشید)

برنامه غذایی روزانه برای زنان باردار

خطرات بارداری دوقلو

بیشتر بارداری های دوقلو (اما نه همه) به عنوان بارداری “پرخطر” طبقه بندی می شوند. اطلاع از خطرات و عوارض احتمالی از همان ابتدا می تواند به شما کمک کند تا در صورت بروز هر مشکل، آمادگی بیشتری داشته باشید.

خطرات بارداری دوقلو برای نوزادان عبارتند از:

  • زایمان زودرس
  • وزن کم هنگام تولد
  • سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو (یک بیماری نادر در بارداری های دوقلو است که در سونوگرافی تشخیص داده می شود و بر دوقلوهای همسانی تأثیر می گذارد که رگ های خونی در جفت مشترک آنها قرار دارد. نتیجه این است که یک نوزاد خون زیاد و نوزاد دیگر خون کمی خواهد داشت)

خطرات بارداری دوقلو برای مادران عبارتند از:

  • پره اکلامپسی
  • دیابت بارداری
  • عوارض و مشکلات جفت

زایمان دوقلوها به چه صورت خواهد بود؟

زایمان زودرس نگرانی هر مادر بارداری است اما در تولد چند قلوها بیشتر دیده می شود. ما اصول اولیه زایمان زودرس و روش های مختلف زایمان دوقلوها را به شما ارائه خواهیم داد.

زایمان زودرس

هرچه تعداد نوزادانی که حمل میکنید بیشتر باشد، احتمال زایمان زودرس بیشتر است. در طول سه ماهه ی سوم باداری، فضای رحم برای جنین کم می شود و احتمال زایمان زودرس وجود دارد.

اگر علائم زایمان زودرس را نشان دهید، پزشک ممکن است تزریق استروئید را به شما توصیه کند تا ریه ی جنین ها سریعتر رشد پیدا کند. به این ترتیب نوزادان حتی در صورت زایمان زودرس هم مشکلی برای تنفس نخواهد داشت. اگر زایمان به طور طبیعی شروع نشود، ممکن است متخصص زنان و زایمان برای کاهش خطر عوارض، انجام سزارین را پیشنهاد کند.

چند روز بعد از تخمک گذاری احتمال بارداری وجود دارد؟

خبر خوب این است که تعداد تولد دوقلوها به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این بدان معناست که امروزه پزشکان و پرستاران در زایمان های چندقلویی از تجهیزات و تجربه ی بیشتری برخوردار هستند.

زایمان طبیعی

ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که آیا می توانید دوقلوهای خود را از طریق واژن یا با زایمان طبیعی به دنیا آورید؟ بله!

بعد از اینکه کودک اول را زایمان کردید، کودک دوم نیز معمولاً در عرض ۱۰ تا ۳۰ دقیقه می آید. بیشتر مادران می گویند که زایمان کودک دوم در مقایسه با کودک اول، سریعتر انجام می گیرد (البته این به موقعیت هر دو نوزاد بستگی دارد).

برای زایمان دوم، در صورت نیاز به کمک، پزشک می تواند موقعیت کودک شما را تنظیم کرده و آنها را به کانال زایمان منتقل کند.

زایمان طبیعی و سزارین

این روش این روزها بسیار نادر است اما گاهی اوقات پس از زایمان واژینال کودک اول، تولد کودک دوم باید از طریق سزارین انجام شود.

این روش برای بدن مشکل و سخت خواهد بود (زیرا شما هم زایمان طبیعی و هم سزارین را تجربه خواهید کرد) اما تنها در صورتی انجام می شود که پزشک بعد از تولد کودک اول، متوجه خطر بالقوه ای برای نوزاد دوم شود.

۱۰ تاثیر خوردن موز در دوران بارداری بر جنین

سزارین از پیش تعیین شده

در موارد بارداری های دوقلو، پزشک ممکن است در مورد سزارین برنامه ریزی شده با شما صحبت کند. دلایل سزارین برنامه ریزی شده عبارتند از:

  • انجام عمل سزارین در زایمان های پیشین
  • جفت سرراهی (قرار گیری جفت در بخش تحتانی رحم)
  • سایر مسائل پزشکی و زایمان
  • موقعیت جنین بصورتیکه زایمان طبیعی برای او مشکل باشد

اگر از عمل سزارین از پیش تعیین شده برای زایمان استفاده می کنید، احتمالا از بیحسی موضعی استفاده می شود و می توانید کودک خود را در اتاق عمل در آغوش بگیرید. در این عمل شما ممکن است از سرعت سریع زایمان متعجب شوید. کودک دوم فقط یک یا دو دقیقه بعد از کودک اول بدنیا خواهد آمد.

سزارین بدون برنامه ریزی قبلی

در سه ماهه آخر بارداری خود اطمینان حاصل کنید که کیف بیمارستان شما بسته و آماده است. در این زمان شما ممکن است به پزشک مراجعه کنید و بفهمید که باید زودتر زایمان کنید!

افزایش ناگهانی فشار خون (پره اکلامپسی) یکی از دلایلی است که پزشک را قانع می کند باید سریعتر سزارین انجام شود. دلایل دیگری که منجر به سزارین غیر برنامه ریزی شده می گردد عبارتند از:

  • رشد بیش از حد کودکان در رحم و نبود فضای کافی برای آنها
  • عدم موفقیت در زایمان طبیعی پس از چند ساعت

نوزاد بیشتر به معنای عشق بیشتر است! اما نگرانی در مورد بارداری دوقلو کاملاً طبیعی است. تنها آرامش خود را حفظ کنید و بطور مرتب به پزشک مراجعه نمایید. اگرچه ممکن است بارداری دوقلو نسبت به بارداری تک قلو چالش برانگیزتر باشد، اما اگر به خوبی طی شود، هیچ خطر و عوارضی بدنبال نخواهد داشت.

زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟ عوارض هر کدام چیست؟


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا