بهترین و جدیدترین راههای افزایش شیر مادر در کمتر از یک هفته!
مادرانی که تجربه اول مادر شدن را تجربه می کنند هنوز با روشها و خوراکی هایی که شیر آنها را زیاد می کند آشنا نیستند. به همین منظور در این پست می خواهیم بهترین و جدیدترین راههای افزایش شیر مادر در کمتر از یک هفته را به شما آموزش دهیم.
شیر مادر بهترین و مقوی ترین تغذیه برای نوزادان محسوب می شود و مادران باید به این نکته توجه داشته باشند که همانطور که شتغذیه ناکافی نوزاد باعث بروز مشکلاتی می شود، زیاد شیر خوردن نوزاد هم عواقبی را برای نوزاد و مادرش در پی دارد. پس لازم است تا مادران با تغذیه اصولی و صحیح نوزادان در دوران شیردهی آشنا شوند و آنها را بکار ببرند.
علت های اصلی کاهش شیر مادر
- بارداری مجدد
- استرس
- کم کاری تیروئید
- رژیم غذایی غیر سالم
- مصرف زیاد آویشن، نعناع و جعفری
- سیگار الکل کافئین
- داروهای ضدبارداری
فیلم آموزش راههای طبیعی افزایش شیر مادران:
از دست ندهید: بهترین و جدیدترین قرص های افزایش شیر برای مادران شیرده کدامند؟
برنامه غذایی برای افزایش شیر مادر در کمتر از یک هفته:
مادران شیرده با رعایت برنامه غذایی زیر می توانند خیلی راحت و سریع میزان شیر خود را برای تغذیه کودکشان بیشتر کنند.
- همراه صبحانه شیرعسل، شیرخرما، حلیم گندم و گوشت خورده شود؛ عصرانه و وسط روز میوۀ انگور میل شود، یک ساعت و نیم بعد از غذا یک قاچ خربزه خورده شود و داروی گیاهی فِنِلین نیز برای افزایش شیر مادر مفید است.
- وسط روز، عصرانه و شب یعنی در شبانهروز، سه استکان چای رازیانه مخلوط با عسل نوشیده شود، البته از مصرف این چای توسط زنانی که فرزند پسر دارند باید پرهیز شود.
- بههمراه غذا، سبزی ریحان و سبزی پونه خورده شود، همچنین بههمراه غذا کاهو بدون سُس میل شود (بهشرطی که کمخونی ژنتیکی, فاویسم و کمخونی داسیشکل نداشته باشند)، گرچه خوردن کاهوی پُخته بهتر است.
- هر صبح و ظهر و شب، یک قاشق مرباخوری عسل آویشن بههمراه شیر، آب یا آبجوش وِلَرم خورده شود و هر ۶ ساعت یک لیوان آبجوش وِلَرم میل شود.
- آبگوشت: آب گوشتی تهیه نموده که دارای نخود و لوبیا باشد و مقدار ۲۰۰ گرم سرکه شیره در آن مخلوط نموده میل کنند. بهتر است آبگوشت بدون نان خورده شود و آب سیرابی و کله پاچه هم شیر خانمها را زیاد و هم معده را قوی می کند. می توانید بههمراه شام، یک بشقاب سوپ که در آن هویج و سبزی جعفری باشد, مصرف شود و در شبانهروز یک قاشق چایخوری سیاهدانه خورده شود (لازم به ذکر است که سیاهدانه دارای طبیعت گرم و خشک است و مصرف بیش از حد آن موجب بیقراری و بیخوابی مادر و بچه خواهد شد).
خوراکی های مؤثر در افزایش شیر مادر:
اگر چه رطب و خرمای تازه بهترین و مؤثرترین خوراکی در افزایش شیرمادر است اما در ادامه خوراکی های دیگری را به همین منظور به شما معرفی می کنیم.
۱- رازیـانـه: رازیانه یکی از شناختهشدهترین و در دسترس ترین گیاهان در تولید و افزایش شیر مادران میباشد. رازیانه حاوی ترکیباتی میباشد که میتوانند سبب تغییرات هورمونی شوند بنابراین این ترکیبات دارویی میتوانند با تحریک تولید استروژن و پرولاکتین که در تولید شیر مؤثر هستند، سبب افزایش ترشح شیرمادر شوند. رازیانه را میتوان به صورت خام و یا پخته شده مصرف کرد. همچنین میتوان آن را بخارپز کرده و یا در کره تفت داد و مصرف نمود. رازیانه معطر خاصیت ضد نفخ نیز داشته و با ورود به شیر مادر از دل درد کودک جلوگیری میکنند.
۲- سبزیجات برگ پهن و سبز: کارشناسان توصیه میکنند سبزیجات برگ پهن مانند اسفناج، کلم، کاهو و … را استفاده کنید زیرا منبع خوبی از انواع مواد معدنی، ویتامینها، آنزیمها و فیتواستروژنها میباشند که عمل شیرآوری را تقویت میکنند. ریحان نیز جزء گیاهان معطر و دارای خاصیت ضد نفخ برای مادر و کودکان است.
۳- سیاهدانه: نیز با خاصیت ضد درد، ضد سرطان، هضمکننده غذا، کاهشدهنده پرفشاری خون باعث افزایش شیر مادران میشود و مصرف روزانه ۲ گرم سیاهدانه بلامانع است که بهتر است دانهها له تا اثر آن ها بیشتر شود. تاکنون عوارض جانبی از سیاهدانه مشاهده نشده و مصرف آن در دوران بارداری توصیه میشود.
۴- سیب زمینی: برای مادر مقوی و سالم است و مهم ترین اثر آن ضد درد، ضد میکروب، خواب آور، خلط آور و ادرارآور برای کودک است.
۵- هویج و چغندر: این سبزیجات سرشار از بتاکاروتن میباشند و از طرفی در تولید شیر، این ماده به مقدار فراوان مورد نیاز میباشد. این سبزیجات همچنین حاوی روغنهای فرار و فیتواستروژن بوده که در تولید شیر مادر موثرند. همچنین دم کردهی تخم هویج به مقدار یک قاشق قهوه خوری برای یک فنجان آب جوش، شیر را زیاد میکند.
۶- گرمک: خوردن گرمک برای ازدیاد شیر مادر بسیار مؤثر است.
۷- ماءالشعیر: ماءالشعیر در تولید و افزایش شیرمادر مؤثر است.
۸– نوشیـدنیها: برخی از نوشیدنیها مانند آب، آب هندوانه، برخی از دم کردهها (بخصوص دم کردهی شنبلیله یا گل بابونه) و چایها که حاوی لاکتوژن میباشند به تولید شیر مادر کمک میکنند. مصرف آب خود را روزانه افزایش دهید (حدود یک لیتر روزانه) تا به حد ۵/۲ تا ۳ لیتر روزانه برسد. مادران شیرده در ساعاتی از روز زمان شیردهی احساس تشنگی بیشتری دارند چون آب مصرفی آنها وارد شیر میشود. لازم به ذکر است تولید شیر مادر بستگی به مقدار مصرف مایعات ندارد به عبارت دیگر افزایش مصرف مایعات سبب افزایش تولید شیر نمیشود.
۹- شوید: مصرف شوید و تخم شوید اثر آرام بخش در ناراحتی های عصبی داشته و افزاینده شیر بانوان است. جوشانده ی تخم شوید برای زیاد شدن شیر خانم ها توصیه می شود. مقدار۳ گرم از آن را در یک فنجان آب بریزند و بجوشانند. دستور مصرف این است که در هر روز ۱ تا ۲ فنجان بیاشامند.توجه: افرادی که به امراض کلیوی مبتلا باشند نباید به هیچ وجه از شوید استفاده کنند.
۱۰- زردآلـو: زردآلو حاوی ویتامین C و سایر ویتامینها به مقدار زیاد میباشد که به افزایش تواید شیر کمک می کند و از طرفی برای نوزاد نیز مفید است.
۱۱- جـو دوسـر: جو دو سر یکی از مغذی ترین مواد غذایی میباشد که حاوی پروتئین، ویتامینها، مواد معدنی و سایر ترکیباتی است که سبب تغذیه سلولهای عصبی، و همچنین کمک به سوخت و ساز چربیها در بدن شده و روحیه افراد را نیز بالا میبرد. بنابراین مصرف جو یکی از راههای افزایش شیرمادر میباشد. کارشناسان معتقدند جو به سبب داشتن آهن به تولید شیر مادر کمک میکند و همچنین حاوی ترکیبات گالاکتوژن (شیرآور) میباشد. جو دو سر مانند سایر موادی که حاوی این ماده هستند در رفع افسردگی مؤثر است و از طرفی تعریق بدن را افزایش میدهد و ضد اسپاسم نیز میباشد.
۱۲- تخم ترب: خوردن تخم ترب به اندازه ۲ گرم در شبانه روز باعث زیاد کردن شیر می شود.
۱۳- جـوانههـا: انواع جوانهها به ویژه جوانه جو در ازدیاد شیرمادر مؤثر بوده و علاوه بر این، سبب افزایش میزان چربی شیرمادر شده و در نتیجه شیرمادر چرب تر و مغذی تر بوده و نوزاد احساس سیری بیشتری میکند.
۱۴- ســیـر: سیر نیز از جمله موادی است که حاوی ترکیبات شیرافزا میباشد.
۱۵- چربیها و روغنها: چربیهای سالم، نقش مهمی در سوخت و ساز سلولهای بدن و سلولهای عصبی دارند. نوع چربی که مادر مصرف میکند در ترکیبات چربی شیر او تأثیر میگذارد، از اینرو مادران شیرده باید سعی کنند از چربیهای سالم مانند چربیهای غیراشباع و اسیدهای چرب امگا-۳ استفاده نمایند و از مصرف چربیهای ناسالم مانند چربیهای اشباع و اسیدهای چرب ترانس و روغنهای جامد خودداری کنند.
۱۶- دانههای کنجد: دانههای کنجد سیاه و درشت در افزایش تولید شیر مؤثر میباشند و دانههای ریز و کمرنگ کنجد نیز علاوه بر شیرافزا بودن، هضم راحت تری در دستگاه گوارش دارند.
۱۷- زنـجفیل: زنجفیل برای راحت سرازیر شدن شیرمادر و روان شدن آن مؤثر است.
۱۸- غلات و حبوبات: غلات و حبوبات نیز حاوی مواد شیرافزا میباشند. از معروفترین آنها که پر مصرف نیز هست میتوان برنج، جو و ارزن را نام برد. از حبوبات نیز میتوان عدس، نخود، ماش، لوبیا را نام برد.
۱۹- گندم بوداده : گندم را بو دهند با دانه های کنجد ، خشخاش و نبات ترکیب نموده و میل کنند.
۲۰- مخـمر: این ماده علاوه بر کمک به تولید و افزایش شیر مادر، حاوی ترکیبات با ارزش مانند ویتامینهای B و پروتئین بوده که این ترکیبات وارد شیر مادر شده و آن را مغذی میکنند. مخمر آبجو همچنین حاوی پروتئین بوده و از میزان بالای فیتواستروژن برخوردار میباشد.
۲۱- شیره شیره : در همدان از انگور چیزی درست می کنند به نام “شیره شیره” که در ازدیاد شیر بسیار نافع است.
۲۲- انواع مغزها: از جمله مغزهایی که به تولید شیرمادر کمک میکنند، مغز بادام میباشد، البته مصرف انواع مغزها به صورت خام بهتر است و از تفت دادن و مصرف مغزهای شور بهتر است اجتناب شود. فندق در زیاد شدن شیر سهم زیادی دارد. مخصوصا که شیر مادر را چرب می کند و شیرخوار زودتر احساس سیری می کند.
۲۳-زردچوبه: زردچوبه حاوی ترکیبات شیرآور و شیرافزا بوده و از طرفی میتواند در پیشگیری از التهابات مؤثر باشد.
برای درمان آبکی بودن شیر مادر باید مادر در هر شبانهروز ۱۴ عدد مغز بادام شیرین درختی بدون پوست قهوهای آن بخورد.
همچنین بخوانید : آیا شیردادن کودک باعث لاغری مادر می شود یا برعکس؟
دلایل کاهش شیر مادر :
در این قسمت دلایلی را که باعش کاهش تولید شیر در بدن مادر می شوند را به شما معرفی می کنیم تا با آگاهی کامل از این موارد دوری نمایید. اما اگر مادری به علت درد نوک سینهها، بیحالی یا روش نادرست گرفتن سینۀ مادر توسط نوزاد، او را به دفعات کافی تغذیه نمیکند، تولید شیر ممکن است به طور موقت کاهش یابد. ابتلا به یک بیماری یا مصرف قرصهای ضدبارداری حاوی استروژن نیز میتواند در تولید شیر تأثیر بگذارد. برای عدۀ کمی از مادران، یک بیماری بیولوژیکی یا فیزیکی مثل یک اختلال هورمونی یا جراحی سینه باعث کم بودن تولید شیر میشود. اما مشکل واقعی برای بسیاری از مادران مشکلات تولید شیر نیست، بلکه انتقال شیر به نوزاد است، زیرا بدن آنها مقدار زیادی شیر تولید میکند، اما به دلایلی مثل روش نادرست گرفتن سینۀ مادر توسط نوزاد، شیر کافی به او نمیرسد. پس لازم است که مادران روس صحیح شیر دادن به نوزاد را یاد بگیرند.
راهکارهای زیر به تحریک تولید شیر مادر کمک می کند :
- از دادن پستانک به کودک خودداری کنید.
- روش صحیح شیردهی را یاد بگیرید.
- از هر دو سینه به نوزاد شیر بدهید.
- استراحت و تغذیه کامل و کافی مادر.
- بیدار کردن نوزاد برای شیر خوردن.
- افزایش حجم شیر مادر با شیردادن مکرر.
- خوردن غذاهایی که شیر مادر را زیاد می کند.
- نوزاد را فقط با شیر خودتان تغذیه کنید تا شیر بیشتری بخورد.
- بین وعدههای شیردهی شیر خود را بدوشید تا بدنتان به تولید شیر تحریک شود.
- از تکنیک فشردن سینه برای افزایش جریان شیر به کودک و تخلیۀ کامل سینه استفاده کنید.
- نوزاد را در طول شیردهی روز بیدار نگه دارید تا با انرژی بیشتری غذا بخورد و در نتیجه شیر بیشتری تولید شود.
- نداشتن استرس و عصبانیت زیرا مواد سمی موجود در خون بالا رفته و وارد شیر مادر می شوند و نوزاد را تحت تاثیر قرار می دهند.
امیدواریم که مطالب ما برای شما مفید و مؤثر واقع شود و توانسته باشیم در این زمینه به شما کمک کرده باشیم. پیشنهاد می کنیم ۴ علت اصلی بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن و راه حل درمان را نیز بخوانید تا در مواقع لزوم بتوانید آنها را براحتی کنترل کنید.
مخاطبان عزیز می توانید سؤالات مرتبط خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا به آنها پاسخ دهیم.