دلیل استفاده از آمپول روگام در بارداری+ عوارض روگام در بارداری
فاکتور Rh پروتئینی است که بر روی سلولهای قرمز خون قرار دارد. اگر این پروتئین را داشته باشید ، Rhمثبت هستید. اگر آن را نداشته باشید ، Rh منفی هستید. تنها ۱۸ درصد از جمعیت دارای گروه خونی Rh منفی میباشند. در دوران بارداری ، زمانی که احتمال مخلوط شدن خون منفی و مثبت وجود داشته باشد ، نگرانی هایی ایجاد می شوند.
هنگامی که Rh شما منفی است و پدر بیولوژیکی کودک شما Rh مثبت دارد ، چنانچه کودک فاکتور Rh مثبت پدر را به ارث ببرد ، ممکن است زندگی شما به خطر بیفتد، در این مقاله شما را با آمپول روگام و کاربرد آن آشنا خواهیم کرد.
دلیل استفاده از آمپول روگام در بارداری
علت اصلی استفاده از آمپول روگام، ناسازگاری Rh زمانی اتفاق می افتد که یک زن Rh منفی ، کودکی را باردار باشد که دارای Rh مثبت میباشد ( به دلیل اینکه پدر دارای Rh مثبت میباشد.سازگاری در این زمینه هیچ خطری ندارد، یعنی کودک و مادر هر دو RH منفی دارند. میزان شانس مثبت یا منفی بودن این فاکتور از هرکدام از والدین به یک اندازه است. زمانی که RH پدر مثبت باشد و کودک نیز آن را به ارث ببرد، ناسازگاری رخ میدهد.
مکانیسم عمل آمپول روگام
آمپول روگام تقریبا مانند یک واکسن عمل می کند. یک واکسن دوزی از یک ویروس که برای ایجاد بیماری بسیار کوچک است، را به بدن معرفی می کند که بدن را قادر می سازد تا به طور موثر برای مبارزه با ویروس ها عمل کند تا از بیماری جدی در آینده جلوگیری کند. تزریق آمپول رگام حاوی آنتی بادی برای خون Rh مثبت است، اما به اندازه کافی باعث آسیب به جریان خون جنین نمی شود. بدن مادر این آنتی بادی ها را تشخیص می دهد و واکنش نشان می دهد؛ همانطور که سیستم ایمنی بدن در برابر سلول های قرمز “Rh-positive” “خارجی” اقدام می کند. از آنجا که سیستم ایمنی مادر هرگز به خون جنین واکنش نشان نمی دهد، هرگز به آن حساسیت نشان نمی دهد.
زمان تزریق آمپول روگام
اگرچه شانس ترکیب خون شما و نوزادتان در زمان تولد بالا است و این امر به ندرت اتفاق میفتد این اتفاق در طول ۳ ماهه آخر بارداری نیز می تواند رخ دهد. درست در زمانی که جفت در حال رشد است و غشایی که خون شما و جنین را از هم جدا می کند بسیار نازک است. به همین دلیل، روگام درهفته ۲۸ بارداری برای محافظت از شما در باقی ماههای بارداری تجویز می شود. این دارو تا ۱۳ هفته کارکرد دارد. زمانیکه وضع حمل کردید خون نوزادتان برای داشتن RH تست خواهد شد. اگر نوزاد RH+ داشته باشد در طول ۷۲ ساعت پس از وضع حمل نیاز به تزریق مجدد روگام خواهید داشت. اگر نوزادتان دارای RH- باشد نیاز به تزریق مجدد نخواهید داشت.
شرایط پزشکی تزریق آمپول روگام
عوارض احتمالی آمپول رگام
قرمزی و درد خفیف در محل تزریق | تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو | درد عضلات |
تب خفیف | تورم در دستها، کف یا مچ پا | تهوع و استفراغ |
دشواری تنفس | کمردرد | کوفتگی |
کهیر | سردرد | سرگیجه |
عدم تزریق آمپول روگام و سقط جنین
جالب است بدانید آمپول روگام از پادتنهای مادری که حساس شده تهیه میشود. در صورتی که مادرانی با این شرایط برای زدن آمپول روگام مراجعه نکنند، جنینشان سقط میشود و یا بسته به شدت حساسیت پادتنهای بدن مادر، جنین دچار آنمی شدید، ورم شدید کبد و پوست و بزرگ شدن قلب میشود و پس از تولد جان خود را از دست میدهد.
نکات تکمیلی
۱- اگر بیماری همولیتیک و یا آلرژی به تزریق ایمیوگلوبین دارید و یا حساسیت نسبت به RH دارید نباید این تزریق را انجام دهید.
۲- بهتر است تا ۳ ماه پس از تزریق روگام از برخی واکسیناسیونها خودداری کنید. این موضوع به طور معمول مشکلی ایجاد نمیکند زیرا واکسنهایی که پس از تزریق روگام بدرستی عمل نمیکنند اصولاً برای زنان باردار تجویز نمیشوند.
۳- در حدود یک زن از هر ۵ نفر زن باردار که داروی روگام را تزریق نمی کنند در شرف حساسیت RH قرار می گیرند که فوراً هم درمان نمی شود.
۴- اگر داروی روگام را در طول بارداری تزریق نکنید باید خون خود را به طور مرتب در سه ماهه آخر بارداری چک کنید تا در صورت داشتن حساسیت RH متوجه آن شوید. اگر دچار حساسیت شوید حتماً آزمایشی انجام دهید تا ببینید جنین چطور با این مشکل رفتار می کند. اگر جنین مشکلی جدی دارد ممکن است مجبور شوید زایمان زود هنگام داشته باشید.
زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!