غذا نخوردن کودک ۱۰ تا ۱۵ ماهه: علت و بهترین روشهای درمان
غذا نخوردن کودکان و بی میلی آنها به غذا، می تواند برای والدین ناامید کننده باشد. این خصوصاً وقتی مهم است که کودک شما در طول ۱۰ ماه غذای خود را بخوبی می خورد و ناگهان در ۱۰ ماهگی بی میلی زیادی به غذا نشان می دهد.
وقت و تلاش زیادی را جهت تهیه ی غذای سالم و خانگی برای کودک خود اختصاص دهید و سپس شاهد رشد او باشید. در این مطلب همراه ما باشید تا به دلایل غذا نخوردن کودکان ۱۰ ماهه تا ۱۵ ماهه پی ببرید.
حتما بخوانید: ۵ علت اصلی بی اشتهایی و کم اشتهایی نوزاد و روش جدید درمان خانگی آن
بچه ها در۱۰-۱۵ ماهگی چه چیزی می توانند بخورند؟
غذای کودکان ۱۰ ماهه می تواند شامل میوه، سبزیجات، غلات غنی شده، ماست های شیرین نشده، پنیر و گوشت باشد. تا سن ۱۰ تا ۱۵ ماهگی، بیشتر نوزادان حداقل ۴ دندان در جلوی دهان خود دارند.
آنها می توانند گاز بگیرند، اما جویدن مناسب غذا برای آنها هنوز هم دشوار است. به همین دلیل، باید مطمئن شوید که غذای کودک به اندازه کافی نرم است تا بتواند با دندانهای جلو و لثه ها آن را بخورد.
چرا کودک من غذا نمی خورد؟
در اکثر اوقات، برخی مشکلات زمینه ای موجب بی میلی کودکان به خوردن غذا می شود. در واقع دلایل متفاوتی برای این رفتار وجود دارد و خوشبختانه، اکثر آنها چندان جدی نیستند.
در اینجا دلایل متداول غذا نخوردن کودکان را برایتان آورده ایم:
۱-کودک استفاده از قاشق را دوست ندارد.
برخی کودکان مایل به استفاده از قاشق نیستند. ممکن است که قاشق مورد استفاده خیلی سفت یا خیلی پهن باشد. برای غذا دادن به کودک، از قاشق های مخصوص کودکان (نرم و باریک) استفاده کنید.
باز هم ممکن است برخی کودکان از خوردن غذا با قاشق امتناع ورزند و استفاده از دست و انگشت را ترجیح دهند. در این موارد استفاده از فینگرفودها گزینه ی مناسبی است. کاوش و بازی کردن کودک با غذا، موجب آشنایی او با طعم ها و غذاهای مختلف می شود.
۲- محیط تغذیه ی کودک بسیار شلوغ و گیج کننده است.
اگر کودک بوسیله ی اسباب بازی ها، صدای موسیقی، تبلت یا خواهر و برادرهایش (شاید سعی در بازی با کودک داشته باشد) پریشان شود، ممکن است آزرده خاطر شود و نتواند روی غذای خود تمرکز کند. سعی کنید یک محیط سالم و عاری از حواس پرتی (ترجیحا در یک میز خانوادگی) ایجاد کنید تا کودک شما از غذاهای جامد بخورد و لذت ببرد.
حتما بخوانید: ۷ صبحانه مقوی و مفید برای کودکان ۱ تا ۵ ساله
۳- کودک راحت نیست.
استفاده از لباس های خیلی تنگ، عدم تعویض پوشک، یبوست و نفخ یا حتی درد دندان درآوردن، می تواند موجب ناراحتی و آزار کودک شود. نوزادان ممکن است در این مدت از خوردن غذا اجتناب کنند یا استفاده از غذاهایی با بافت نرم تر را ترجیح دهند.
هنگامی که کودک شما یبوست دارد، می تواند احساس سیری کند. اگر دستگاه روده پر از مدفوع باشد، معده ممکن است پر شود و این عدم تخلیه، منجر به اشتهای کمتر و در نتیجه غذا خوردن کمتر شود.
۴- کودک شما پریشان یا خسته است.
تشخیص اینکه چه زمانی کودک به دلیل پریشانی یا خستگی از خوردن غذا امتناع می ورزد، سخت خواهد بود.
گاهی اوقات کودک نمی تواند خوب بخوابد و همین امر موجب پریشانی و خستگی او می شود. در زمان خستگی، کودک اغلب بیقرار است و دایما گریه می کند بدون اینکه علت خاصی برای این امر وجود داشته باشد. شما به عنوان والدین باید محرک ها و شرایطی که باعث پریشانی فرزندتان می شود را شناسایی کنید و سعی کنید آنها را از بین ببرید.
حتما بخوانید: ۱۱ راهکار مهم برای صبحانه دادن به کودکان (با فیلم آموزشی)
به همین ترتیب، حواس پرتی با تلویزیون، تبلت یا اسباب بازی ها اغلب مقصرهای اصلی برای غذا نخوردن کودک نیستند. کودک شما در این سن به دنبال کاوش و شناخت بهتر محیط اطراف خود است و بنابراین حتی چیزهای ساده ای که فراموش می کنیم هم می توانند او را منحرف کنند.
۵- ممکن است کودک به کم خونی مبتلا باشد.
کم خونی کودک می تواند دلیلی برای بی اشتهایی او باشد. فقط بررسی تعداد هموگلوبین و دادن یک آزمایش خون ساده مطابق توصیه پزشک، می تواند به حل این مسئله کمک کند.
وقتی کودک غذا نمی خورد، چه کار کنیم؟
۱- اجازه دهید کودک خودش غذا بخورد.
از تذکرها و کنترل های بیش ازحد کودک در زمان غذا خوردن اجتناب کنید. اکثر کودکان در سنین کم، هنگام غذا خوردن ریخت و پاش می کنند و غذا را به اطراف میریزند. توصیه ما به شما این است که در مقابل این رفتارها صبور باشید و اجازه دهید کودک شما هر طور که مایل است غذا بخورد.
بگذارید کودک به مدت طولانی غذا بخورد، این در دراز مدت نیز بهتر خواهد بود. محققان در گزارشی که در سال ۲۰۱۲ منتشر شد، اظهار داشتند که نوزادانی که در حین غذا خوردن بازی می کردند و خودشان غذا می خوردند، به طور کلی عادات غذایی بهتری داشتند.
۲- به غذای کودک رنگ و تنوع بیشتری بدهید.
ممکن است کودکان از یکنواخت بودن ظاهر غذا خسته شوند و بخواهند غذاهای متنوع تر و رنگی تری داشته باشند. با استفاده از ایده های زیر، به فکر زیباتر کردن غذای فرزند خود باشید:
- به دنبال غذاهایی با رنگ روشن باشید. (مثلاً زغال اخته، توت فرنگی، سیب زمینی شیرین).
- تنوع در شکل، بافت و اندازه غذا را فراموش نکنید.
- اگر کودک شما یک غذای خاص را دوست دارد و نمی خواهد چیز جدیدی را امتحان کند، غذای جدید را با غذایی که کودک دوست دارد، مخلوط کنید.
- به جای یک وعده ی غذایی کامل و پرحجم، از وعده های بیشتر با مقدار کمتر استفاده نمایید. این می تواند مقدار غذای مصرفی کودک را افزایش دهد.
۳- در غذا دادن به کودک خلاق باشید!
سعی کنید از شخص دیگری بخواهید که به کودک غذا بدهد. همچنین در طول روز سعی کنید کودک را در زمان های مختلف تغذیه کنید. علاوه بر این از موقعیت های مختلف برای غذا دادن به او استفاده کنید مثلا ممکن است فرزند شما از غذا خوردن بر روی صندلی بلند خودداری کند اما در حالی که در بغل پدرش نشسته باشد، بسیار خوب غذا بخورد! ایجاد تغییرات کوچک مانند این موارد، باعث می شود که کودک به خوردن غذا علاقه مند شود.
حتما بخوانید: ۲۴ راه آسان برای دارو دادن به کودک و نوزاد
۴- بجای پذیرفتن کتابها، اینترنت، توصیه های مادربزرگ یا حتی پزشک متخصص اطفال، به کودک خود گوش دهید.
همه می خواهند چیزهای مختلفی راجع به غذا خوردن و نگهداری کودک، به شما بیاموزند. اما حدس میزنید که چه کسی بهترین روش را می داند؟ فرزندتان! سعی کنید تنها به نیازهای کودک خود توجه کنید و به او اعتماد داشته باشید.
فهمیدن و درک نیازهای کودک دشوار است، اما معمولاً اگر فرزندتان نمی خواهد غذا بخورد حتما دلیلی وجود دارد و بهتر است به او اعتماد کنید. آیا خودتان دوست دارید کسی شما را مجبور به غذا خوردن کند؟ در حالیکه آن غذا را دوست ندارید یا حتی اشتها ندارید! همانطور که این شرایط برای شما قابل قبول نیست، برای فرزندتان هم نیست. پس به خواسته های کودکتان احترام بگذارید.
اگر متوجه ناراحتی و بیقراری کودک هستید، آرامش را برقرار کنید و از غذا دادن اجباری به او خودداری کنید.
۵- با غذا بازی کنید.
این همان روش قدیمی و البته کاربردی است که بسیاری از والدین بارها و بارها امتحان کرده اند. می توانید قاشق را مانند هواپیما در هوا بچرخانید و از کودک بخواهید دهانش را باز کند تا هواپیما در آنجا فرود بیاید.
این معمولاً فقط ۱ یا ۲ بار موثر واقع می شود. پس از اینکه کودک از یک بازی خسته شد، از بازی های دیگر استفاده کنید.
۶- صبور باشید.
نوزادان همیشه تغییر می کنند. یک روز به یک اسباب بازی علاقه مند هستند و روز دیگر از آن خسته می شوند. به نظر می رسد همین موضوع در مورد مواد غذایی نیز صدق می کند.
تکرار روش های مختلف، صبور بودن و پایداری، چیزهایی ست که در نهایت کارساز هستند. بعضی اوقات، تنها گذشت زمان کافی است تا کودک با شرایط جدید وقف بگیرد و با آن کنار بیاید.
غذا نخوردن کودک می تواند منجر به بروز چه مشکلاتی شود؟
در بیشتر موارد، کودک در شرایط جسمی و روحی مناسب، به خوردن غذا ادامه خواهد داد. اما مواردی وجود دارد که ممکن است به بی میلی کودک به غذا خوردن منجر شود. والدین باید این شرایط را بشناسند و درصدد حل آن باشند. چون غذا نخوردن طولانی مدت کودک می تواند باعث ایجاد مشکلات زیر شود:
- کم آبی بدن
از آنجا که نوزادان وزن بسیار کمی دارند، بیشتر از بزرگسالان مستعد کم آبی بدن هستند. برخی علایم کم آبی در نوزادان شامل موارد زیر است:
- خواب بیش از حد یا خستگی زیاد
- چشم های آبکی
- گریه های بدون اشک
- کاهش میزان ادرار
- تنفس سریع
اگر کودک شما غذا نمی خورد و علائم ذکر شده در بالا را نشان می دهد، باید سریعاً او را به اورژانس ببرید. نوزادان سریعتر از بزرگسالان به کم آبی مبتلا می شوند و تحمل این وضعیت برای آنها دشوار است.
حتما بخوانید: چطور با بچه لوس برخورد کنیم؟ (دکتر محرری)
- رشد آهسته
اگر کودک شما به طور مداوم غذا نمی خورد و مایعات کافی نمی نوشد، ممکن است سرعت رشد او کندتر شود یا پیشرفتی نداشته باشد.
پزشک می تواند قد و وزن کودک را اندازه گیری کند و اطمینان حاصل کند که رشد او متناسب با نوزادان هم سن خود هست یا خیر.
زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!
باسلام
نوه ۱۵ماهه من اصلاً غذا نمیخورد،یعنی از ۷یا۸ ماهگی که دخترم غذا دادن به او را شروع کرد،به سختی غذا میخورد،اما الان چند روزی است که سرماخوردگی و اسهال دارد و با وجود اینکه بهتر شده اما غذا خوردن و اشتهایش کمتر شده و وقتی با بازی یا با سرگرمی با چیزی، با او غذا میدهیم،اکثرا با استفراغ غذا را بالا میآورد،وروز به روز وزنش کمتر میشود،بطوری که استخوان کمرش کاملا از روی لباس مشخص شده،البته تحت نظر فوق تخصص کودکان نیز میباشد و ایشان دستورالعمل هایی داده اند که زیاد موثر نیست.
در ضمن نوه ام هنوز راه نیفتاده و حتی ۴ دست و پا هم نمیرود و دیگر اینکه رفلکس معده هم دارد و همیشه اگر غذا هم خورده باشد،مقداری از آن را بالا میآورد،البته نا گفته نماند که حجم غذایی که به او میدهیم بسیار کمتر از حد معمولی است .
چکار کنیم که غذا خوردنش طبیعی شود؟
بسیار ممنون و سپاسگزار میشوم که پاسخ مرا بدهید.
زنده و پاینده باشید
سلام جناب دکتر حیدری بزگوار . من می خواستم از شما خواهش کنم یک رژیم غذایی برای نوه ام که نیوزلند هستش بدهید . مادرش می خواد از شیر بگیرش و ضمنا اینکه خیلی هم بد غذا هست . با تشکر از شما .
سلام وقت بخير. آقاي دكتر دختر ١٠ ماهه من در طول روز شايد يك قاشق غذا خوردي غذا ميخوره. غذاها رو با انگشت لمس ميكنه بعد از اون گاهى فقط طرش رو جلو مياره كه من بهش بدم و گاهى خودش ميخوره به محض خوردن اولين لقمه غذا رو از دستش پرت ميكنه و ديگه اصلا نميخوره. انگشتش رو توى دهنش ميكنه و غذا هارو از روى زبونش بيرون ميريزه. و نهايتا دستاش رو بالا نگه ميداره پاهاش رو سفت ميكنه و شروع ميكنه به گريه و ميخواد كه از اون محل خارجش كنم . مشكلش چيه اقاي دكتر؟
سلام پسر من نزدیک به یازده ماهشه از ۵ ماهگی غذارو شروع کردم براش فوق العاده خوش غذا بود و زیاد هم میخورد فقط سر دندون اولش حدود ۴ روز بی اشتها شد اما بعد از اون الان حدود ده روزه هیچ غذای جامدی نمیخوره فقط شیر و مایعات دکترشم گفت نشونه ای از دندون و انفولانزا نداره ۴ روز غذا نده بهش امتحان کردم این روش رو و غذاهاشم خوشمزه کردم اما تو روز یه بار شاید گشنه شه و دیگه همش سیره انگار و لب نمیزنه به غذا بچه ای که راحت سه پیاله پر غذا میخورد الان روزی نصف پیاله میخوره کلا اااگه بخوره.حالم خیلی بده خواهش میکنم راهنماییم کنید