سلامت کودکان

انواع کم شنوایی در کودکان، میزان آن در ایران، و عوامل ایجاد کم شنوایی

برخی از والدین در جاده هموار زندگی ممکن است گرفتار پستی و بلندی هایی شوند که آنها را آزرده و رنجور میکند. همانطور که بزرگ کردن و تربیت نوزادان و کودکان باید با دقت زیادی انجام شود اما گاهی اوقات هم مشکلاتی پیش می آید که مقصر والدین نیستند و علل و عوامل مختلفی ریشه در بوجود آمدن این قبیل مشکلات دارد. کم شنوایی کودکان یکی از این مشکلات است که والدین باید با دیدن اولین علائم کم شنوایی در فرزند خود، با مراجعه به پزشک در اولین فرصت از پیشروی این مشکل جلوگیری و آن را درمان نمایند.

مقدمه

یک مهارت مهم برای یادگیری دروس در کودکان است. به ویژه در کودکان کم شنوا که از مسیرهای شنوایی دچار محدودیت می باشند، خواندن و نوشتن به عنوان ابزاری مهم در کسب دانش و فراگیری علوم و ارتباط با جهان خارج اهمیت زیادی دارد. مهارت های کم شنوایی بر رشد زبانی و گفتاری، خواندن، نوشتن، رشد درکی و هوشی و پیشرفت تحصیلی تاثیر می گذارد و هرچه سن شروع کم شنوایی کمتر و شدت آن بیشتر باشد، اثرات سوء آن بیشتر خواهد بود.

ویدئوی معرفی انواع کم شنوایی

این مطلب مهم را از دست ندهید: بهترین زمان برای شنوایی سنجی نوزاد و اهمیت غربالگری

در گزارشی از باشگاه خبرنگاران می خوانیم که درمان ناشنوایی مادر زادی با تزریق سلولهای بنیادی با موفقیت کامل در کشورمان انجام می شود. عمل کاشت حلزون گوش امروزه به صورت بسیار روتین و پیشرفته در مراکز درمانی زیربط انجام می شود و حدود ۴۰۰۰ کودک ناشنوا مادرزاد که مورد جراحی کاشت حلزون قرار گرفتند در حال حاضر در مدارس معمولی در حال تحصیل هستند.

طبق مطالعاتی که تیم پزشکی ایرانی در اصفهان انجام دادند! اطلاعات لازم در مورد علل احتمالی کاهش شنوایی از طریق پرسش نامه جمع آوری شده و سپس انواع شایع کاهش شنوایی و عوامل خطر احتمالی آن بررسی شده است و پس از آنالیزهای آماری رگرسیون لجستیک ( Logistic regression ) و آزمون کای دو نتایج به دست آمد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع انواع و علل احتمالی کاهش شنوایی در کودکان ۵ تا ۱۵ ساله مبتلا به اختلال شنوایی در اصفهان می‌باشد.

یافته های این تیم پزشکی متخصص این بود که شایع ترین انواع کاهش شنوایی در گروه مورد مطالعه شامل کاهش شنوایی هدایتی (۸۳/۶۰%)، حسی-عصبی (Sensorineural HearingLoss -SNHL) – (89/30%) و با شیوع کمتر انواع مختلط (۲۸/۸%) بود. در کودکان مبتلا به کاهش شنوایی هدایتی علل شایع اوتیت سروز (۹/۶۹%)، پارگی پرده تیمپان با یا بدون اتوره (۷۴/۲۷%)، اسکلروز پرده تیمپان و فیکس شدن زنجیره استخوانی گوش میانی (۰۵/۱%)، ترومای سر و گوش (۰۵/۱%) و دفورمیتی گوش خارجی (۲۶/۰%) بود.

در کودکان مبتلا به SNHL علل احتمالی کاهش شنوایی شامل شرح حال بیماری‌های تب داری مانند مننژیت، سرخچه، سرخک، اریون (۶۲/۶۰%)، هایپربیلیروبینمی یا ایکتر شدید نوزادی (۴/۱۳%)، قرار گرفتن در معرض صداهای شدید (۷۹/۹%)، استفاده از جنتامایسین و سایر داروهای اتوتوکسیک (۶۷/۵%)، ترومای سر و گردن (۵۷/۲%)، بیماری های مادرزادی (۲۱/۷%)، دیسترس تنفسی نوزادی (۲۱/۷%)، شرح حال خانوادگی کاهش شنوایی (۰۶/۲%) و علل ناشناخته (۴۴/۳۱%) بود. در انواع مختلط کاهش شنوایی، علل شایع اوتیت مدیای مزمن (Chronic Otitis Media-COM) 85/78% و اوتیت مدیای سروز (۱۵/۲۱%) بود.

همچنین آنها به این نتیجه گیری رسیدند که کاهش شنوایی در مقطع سنی ۵ تا ۱۵ سال، بین ۵ تا ۸ ساله‌ها شایع‌تر است (۳۶/۶۷%). علل شایع‌تر کاهش شنوایی در این کودکان بیماری‌های التهابی گوش میانی است. این بیماری‌ها قابل پیشگیری و به راحتی قابل درمان هستند و توجه خاص به مسئله شنوایی در این کودکان ضرورت دارد.

عوامل زمینه ساز کم‌شنوایی هنگام تولد کدامند؟

  • وزن کم هنگام تولد (وزن نوزاد کمتر از ۱/۵ کیلوگرم باشد)
  • زایمان طولانی مدت
  • نارس بودن نوزاد
  • عفونت
  • کمی اکسیژن
  • یرقان یا زردی شدید دوران نوزادی که نیاز به تعویض خون پیش می‌آید. در این حالت هم بیلی‌روبین خون بالا می‌رود و هم مدت زمانی که نوزاد را درگیر می‌کند طولانی است. علتش هم این است که بیلی‌روبین روی هسته‌های مغز رسوب می‌کند و عوارض جبران‌ناپذیری را به وجود می‌آورد.

عوامل زمینه ساز کم‌شنوایی پس از تولد کدامند؟

۱- قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد یکی از علتهای خیلی مهم کم‌شنوایی است. طبق تحقیقات انجام شده، نتایج تکان‌دهنده‌ای حتی در کودکان ۱۵ ماهه پیدا کردند و مشاهده کردند بچه‌هایی که توسط والدین‌شان روی موتورسیکلت سوار شده‌اند یا بچه‌هایی که در اتومبیل‌های با صدای موزیک بلند یا در ترافیک پر سر و صدای شهر هستند. دچار کم‌شنوایی یا افت شدید شنوایی و غیرقابل برگشت شده‌اند که متاسفانه این موارد در کشور ما و به‌خصوص درشهرهای بزرگ بسیار زیاد است.

۲- والدین باید گوش ‌درد کودکان را خیلی جدی بگیرند. عفونت‌های حاد و مزمن گوش میانی یکی از عواملی است که عدم درمان ,ن باعث کم شنوایی و در نهایت ناشنوایی می گردد. طبق آماری دراین زمینه ۷۰ تا ۸۰ درصد کودکان قبل از رسیدن به سن مدرسه یک بار گوش درد را تجربه می‌کنند.

۳- عفونت با ویروس سیتومگال

۴-  بیماری‌هایی مانند اوریون، سرخچه، سرخک و… در همه جای دنیا زنان حداقل سه ماه قبل از بارداری باید واکسن سرخجه بزنند زیرا ابتلا به این بیماری در دوران بارداری عوارض بسیار وحشتناکی در جنین ایجاد می‌کند که یکی از آنها مشکلات در محدوده گوش و حلق و بینی است.

۵- مننژیت میکروبی دوران نوزادی که جزو مهم‌ترین علل کم‌شنوایی و ناشنوایی محسوب می‌شود و بر اساس آمار شایع‌ترین بیماری‌ ایست که در دوره نوزادی می‌تواند به کاهش شنوایی درکی عصبی شدید تا عمیق منجر شود.

برخی عوامل هم هستند که ایجاد زمینه مناسب برای ابتلا به یک مشکل را می‌کنند مثل کمبود ید در یک بیماری به نام منیر که سبب ایجاد کاهش شنوایی‌های درکی عصبی و حملات سرگیجه می‌شود.

در سایت بهترین کودک لیست ۲۰ تا از بهترین مراکز شنوایی سنجی نوزادان در شهرهای مختلف ایران را بخوانید.

نحوه درمان کم شنوایی:

با توجه به مطالب منتشر شده از سایت مجله خبری زیست فن هر یک از ما در حدود ۱۵۰۰ مو بر روی حلزون گوش خود داریم که کیفیت شنوایی ما به این موها وابسته است. به‌طورمعمول ما توانایی بازسازی این سلول ها را نداریم؛ بنابراین زمانی که ما تعداد زیادی از این موها را به خاطر سروصدای زیاد، داروهای سمی و یا افزایش سن از دست بدهیم،

شنوایی ما به‌طور جدی دچار مشکل خواهد شد؛ اما محققان موفق به بازسازی این موها در آزمایشگاه شدند که شانس درمان را در افراد مبتلا به کاهش شنوایی ناشی از فقدان این موها بالا می برد. برای رسیدن به یک روش درمانی کارا موها باید در حجم بالا تولید شوند. بر طبق نتایج تحقیقات، پیش‌ساز های مو به نام سلول های LGR5+ می توانند در حجم قابل‌توجهی به سلول های مو شنوایی تبدیل شوند. طی انجام این تحقیقات ۱۱۵۰۰ سلول مو فقط در یک موش بازسازی شده است.

تحریک برای بازسازی موها از طریق مسیر پیام‌رسانی Wnt به‌واسطه مهارکننده گلیکوژن سنتاز کیناز: (GSK3ß) انجام شد. همچنین تقویت رونویسی به‌واسطه مهار هیستون داستیلاسیون صورت گرفت. دانشمندان سلول های LGR5+ را از گوش داخلی موش خارج کرده و پس از تکثیر آن‌ها، با استفاده از ترکیبات خاص تمایز سلول های LGR5+ را به سلول های مو ایجاد کردند. دانشمندان بازسازی موهای شنوایی را از سلول های موش بالغ اثبات کرده و به علاوه رشد سلول های مو بر روی حلزون گوش را به صورت in situ به نمایش گذاشته اند.

به دلیل این‌که این روش درمانی تنها از یک دارو استفاده می شود دانشمندان امیدوارند که به‌آسانی در بیماران مورد استفاده قرار گیرد. آن‌ها بر این اعتقادند که دارو می‌تواند به گوش میانی تزریق شود؛ جایی که توانایی انتشار به گوش داخلی را داشته باشد. نتایج این تحقیقات منجر به معرفی دارویی برای تبدیل سلول های LGR5+ گوش داخلی به سلول های مو شنوایی شده و به دنبال آن، درهای امید را برای رسیدن به درمان کاهش شنوایی گشوده شده است.

مفتخریم که با پاسخگویی به سؤالات شما می توانیم گام کوچکی در رفع ابهامات و سؤالات شما برداریم.


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا