مصرف پماد تتراسایکلین در بارداری (نکات مهم)
تتراسایکلین ها گروهی از آنتی بیوتیک ها هستند که برای درمان انواع مختلف عفونت های باکتریایی استفاده می شوند. تتراسایکلین هایی که در انگلیس تجویز می شوند شامل تتراسایکلین، دمکلوسیکلین، داکسی سایکلین، لنزسایکلین، ماینوسیکلین، اکسی تتراسایکلین و تیگسیکلین هستند. داکسی سایکلین نیز ممکن است برای جلوگیری از مالاریا تجویز شود.
آیا مصرف تتراسایکلین در دوران بارداری بی خطر است؟
از تتراسایکلین ها اغلب در دوران بارداری به خصوص در سه ماهه دوم یا سوم استفاده نمی شود، زیرا استفاده از این دارو در دوران بارداری باعث می شود که دندان های شیری کودک برای همیشه لکه دار شوند و پس از تولد تغییر رنگ پیدا کنند. با اینحال گاهی اوقات ممکن است لازم باشد که از تتراسایکلین برای درمان عفونت استفاده شود (به عنوان مثال اگر هیچ آنتی بیوتیک دیگری احتمال پاک سازی کامل عفونت را نداشته باشد). درمان موثر عفونت ها در دوران بارداری برای سلامتی مادر و کودک بسیار مهم است.
هنگام تصمیم گیری در مورد مصرف یا عدم مصرف تتراسایکلین در دوران بارداری، باید تمام مزایا و معایب دارو ارزیابی شود و بعبارت دیگر باید فواید مصرف دارو از مضرات آن بیشتر باشد. البته در این زمان باید سن بارداری نیز در نظر گرفته شود. پزشک بهترین فردی است که به شما کمک می کند که تصمیم بگیرید چه چیزی برای شما و کودک تان مناسبتر است.
اگر قبلاً در دوران بارداری تتراسایکلین مصرف باشید، چه می شود؟
اگر دارویی مصرف کرده اید، همیشه بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید که باردار هستید تا بتوانید با هم تصمیم بگیرید که آیا هنوز به داروهای مصرفی خود احتیاج دارید یا خیر و از کمترین دوز مصرفی استفاده نمایید.
این مطلب خلاصه ای از مطالعات علمی انجام شده در مورد تأثیر تتراسایکلین ها بر روی جنین است.
آیا مصرف تتراسایکلین در بارداری می تواند باعث نقص مادرزادی شود؟
برای پاسخ به این سوال، تحقیقات بیشتری لازم است و نمی توان گفت مصرف تتراسایکلین باعث بروز نقایص مادرزادی می شود. بدن و اکثر اعضای داخلی کودک در ۱۲ هفته اول بارداری تشکیل می شود. عمدتا در این زمان است که برخی از داروها باعث نقایص مادرزادی می شوند.
تعداد کمی از مطالعات، ارتباط احتمالی بین مصرف تتراسایکلین، داکسی سایکلین و اکسی تتراسایکلین در سه ماهه اول و بروز نقایص خاص مادرزادی را بررسی کرده اند.
اما نمی توان به طور قطع گفت که نقایص مادرزادی ایجاد شده، ناشی از استفاده از تتراسایکلین ها در بارداری است. چون فقط تعداد کمی از زنان مورد مطالعه قرار گرفتند و همچنین نتایج همه ی مطالعات یکسان نیستند و برخی از مطالعات مدتها پیش انجام شده است، به این معنی که آنها از جدیدترین تکنیک های تجزیه و تحلیل استفاده نکرده اند.
علاوه بر این هیچ اطلاعات قطعی در مورد احتمال بروز نقایص مادرزادی در نوزادان پس از استفاده از سایر آنتی بیوتیک های تتراسایکلین وجود ندارد. بنابراین تحقیقات بیشتری لازم است و نمی توان گفت مصرف تتراسایکلین باعث بروز نقایص مادرزادی می شود.
مصرف تتراسایکلین در سه ماهه دوم یا سوم چه مشکلاتی می تواند برای کودک ایجاد کند؟
تغییر رنگ دندان ها
کاملاً مشهور است که استفاده از تتراسایکلین در سه ماهه دوم یا سوم بارداری می تواند باعث تغییر رنگ دندانهای شیری نوزاد متولد نشده و جلوگیری از تشکیل صحیح مینای دندان شود. این بدان معنی است که وقتی دندان های شیری کودک بیرون می آیند، ممکن است خاکستری، قهوه ای یا زرد رنگ شوند. اما مجموعه دوم دندان ها یا “دندان های دائمی” کودک تحت تأثیر قرار نمی گیرد.
اثر بر رشد استخوان ها
تتراسایکلین های مصرف شده در بارداری در استخوان های کودک در حال رشد جمع می شوند و این ممکن است بر رشد استخوان های کودک تأثیر منفی بگذارد. اگرچه یک یا دو گزارش وجود دارد که نشان می دهد نوزادان مادرانی که در دوران بارداری تتراسایکلین مصرف کردند، با بیماری های استخوانی متولد شدند اما مشخص نیست که آیا تتراسایکلین به طور قطع باعث ایجاد این وضعیت شده است یا خیر. تحقیقات نشان داده است که دادن تتراسایکلین به نوزادان تازه متولد شده به طور موقت رشد استخوان آنها را تغییر می دهد، اما با متوقف شدن مصرف این دارو، وضعیت به حالت طبیعی برمی گردد. تا زمانی که بیشتر زنان بارداری که از تتراسایکلین استفاده می کنند مورد مطالعه قرار نگیرند، نمی توانیم بگوییم که آیا استفاده از آن در دوران بارداری احتمالاً اثرات طولانی مدتی بر رشد استخوان کودک دارد یا نه.
آیا مصرف تتراسایکلین در بارداری می تواند باعث سقط جنین شود؟
تحقیقات بیشتری برای دادن پاسخ قطعی به این سوال لازم است. یک مطالعه نشان داد که زنان بارداری که از داکسی سایکلین یا ماینوسایکلین استفاده می کنند در مقایسه با زنانی که انواع دیگر آنتی بیوتیک استفاده می کنند، بیشتر در معرض سقط جنین قرار دارند. اما این مطالعه نمی تواند نشان دهد که سقط جنین ناشی از نوع عفونتی ست که مادر به آن مبتلا شده یا به دلیل استفاده از تتراسایکلین است. بنابراین تحقیقات بیشتری برای تأیید این یافته ها لازم است و مطالعات جدیدتری در مورد اثرات احتمالی سایر تتراسایکلین ها نیز مورد نیاز است.
آیا مصرف تتراسایکلین در بارداری می تواند باعث مرده زایی شود؟
هیچ مطالعه ای تاکنون اثر تتراسایکلین بر مرده زایی را بررسی نکرده است. بنابراین تحقیقات بیشتری در مورد این موضوع لازم است.
۸ تا از رایج ترین مشکلات شایع دوران بارداری که حتما باید بدانید
آیا مصرف تتراسایکلین در بارداری می تواند باعث زایمان زودرس یا تولد نوزاد کم وزن (وزن کم هنگام تولد) شود؟
خیر. دو مطالعه نشان داده است که مادرانی که از داکسی سایکلین استفاده می کنند، با خطر زایمان زودرس (زایمان قبل از هفته ۳۷ بارداری) مواجه نمی شوند. علاوه بر این شواهدی مبنی بر کم وزنی نوزادانی که در دوران جنینی در تماس با تتراسایکلین قرار گرفته اند وجود ندارد. برای تأیید این یافته ها تحقیقات بیشتری لازم است و مطالعات بیشتر در مورد اثرات بالقوه سایر تتراسایکلین ها نیز مورد نیاز است.
آیا مصرف تتراسایکلین در بارداری می تواند باعث مشکلات یادگیری یا رفتاری در کودک شود؟
تاکنون هیچ مطالعه ای اثر تتراسایکلین ها بر یادگیری و رفتار کودکان را مورد مطالعه قرار نداده است. اما رشد مغز کودک درست تا پایان بارداری ادامه دارد. بنابراین ممکن است که مصرف برخی از داروها در هر مرحله از بارداری، تأثیر ماندگاری در یادگیری یا رفتار کودک داشته باشد.
آیا کودک من در دوران بارداری به نظارت بیشتری نیاز دارد؟
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد مصرف تتراسایکلین در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد می کند که نیاز به نظارت بیشتری بر کودک داشته باشد. به عنوان بخشی از مراقبت های معمول قبل از زایمان، در حدود هفته ی ۲۰ بارداری، برای همه زنان به منظور تشخیص نقایص مادرزادی و بررسی رشد کودک، اسکن (سونوگرافی آنومالی) ارائه می شود.
آیا مصرف تتراسایکلین توسط پدر، موجب بروز خطر برای کودک می شود؟
خیر، مصرف تتراسایکلین توسط پدر (در دوران قبل یا بعد از بارداری مادر)، خطری بر سلامت یا رشد جنین نخواهد داشت.
اطلاعات کلی
از هر ۵ بارداری حداکثر ۱ مورد منجر به سقط می شود و از هر ۴۰ نوزاد، ۱ نوزاد با نقص مادرزادی متولد می شود. این خطرات قابل پیش بینی دقیق نیستند اما عواملی مانند سلامتی مادر در دوران بارداری، سبک زندگی مادر، داروهایی که مصرف می کند و ساختار ژنتیکی مادر و پدر، احتمال وقوع این حوادث در هر بارداری را بالا می برد.
مصرف دارو در بارداری چه خطراتی بهمراه دارد؟
بیشتر داروهایی که مادر استفاده می کند از جفت عبور می کنند و به کودک می رسند. گاهی اوقات این ممکن است اثرات مفیدی برای کودک داشته باشد. با این حال، برخی از داروها می توانند به رشد طبیعی کودک آسیب برسانند. چگونگی تأثیر دارو بر کودک ممکن است به مرحله بارداری و زمان مصرف دارو بستگی داشته باشد. اگر از داروی خاصی استفاده می کنید، باید قبل از باردار شدن، در مورد تأثیرات دارو با پزشک یا متخصص صحبت کنید.
هنگام مراجعه به پزشک یا شروع مصرف داروهای جدید، حتما پزشک را از بارداری خود مطلع کنید.
هنگام تصمیم گیری در مورد استفاده یا عدم استفاده از دارو در بارداری، باید خطرات و فواید مصرف دارو را بسنجید و تنها در صورتی از دارو استفاده کنید که فواید آن از مضراتش بیشتر باشد.
هر بارداری با بارداری های دیگر متفاوت است. تصمیم برای شروع، توقف، ادامه یا تغییر داروی تجویز شده قبل یا حین بارداری، باید با مشورت پزشک یا متخصص انجام شود. اگر بتوانید تمام داروهای مصرفی در دوران بارداری را در پرونده های مربوط به زایمان ثبت کنید، بسیار مفید است.
نکته: این اطلاعات جایگزین مشورت با پزشک یا مراجعه به متخصص نیستند. این مطلب تنها جهت افزایش اطلاعات و آگاهی شما در مورد مصرف تتراسایکلین در بارداری است. قبل از استفاده از هر نوع دارو یا تغییر نوع داروهای مصرفی، ابتدا با پزشک مشورت کنید. سعی کنید بدون مشورت با پزشک میزان یا نوع داروهایتان را تغییر ندهید و از داروهای جدید استفاده نکنید.
زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!