نکات سلامتی مادران

علت ضعف بدن/بی حالی در بارداری و 4 درمان موثر

خستگی و ضعف در زنان باردار، امری غیر معمول نیست چون بدن برای رشد و پرورش کودک، بیش از حد کار می کند. اما احساس ضعف در دوران بارداری در اکثر موارد، با یک چرت ساده برطرف نمی شود. کارشناسان می گویند که احساس ضعف در دوران بارداری، فراتر از عدم توانایی در حرکت و عملکرد نرمال است.

به عنوان مثال یک زن باردار ممکن است به خصوص هنگام ایستادن، احساس سرگیجه، گیجی یا ضعف داشته باشد. همچنین ممکن است دچار لرزش، تعریق، گیجی یا تحریک پذیری شود. سردرد یا تاری دید نیز از مواردی ست که برخی زنان باردار با آن مواجه می شوند. برخی زنان باردار با وجود داشتن خواب خوب هم، به شدت احساس خستگی می کنند، به گونه ای که نمی توانند به فعالیت های عادی خود برگردند. اگرچه تمام این موارد ممکن است ترسناک به نظر برسند، اما ضعف گاه به گاه در دوران بارداری کاملاً رایج است و خوشبختانه کنترل آن آسان می باشد.

با خواندن این مقاله، پاسخ سوال های زیر را خواهید یافت:

1- چرا در دوران بارداری احساس ضعف و بیحالی می کنید؟

2- برای برطرف کردن ضعف بدن در دوران بارداری، چه باید کرد؟

3- چگونه می توان از احساس ضعف در دوران بارداری جلوگیری کرد؟

4- چه موقع لازم است در مورد ضعف دوران بارداری، با پزشک تماس بگیرید؟

در این مطلب به تمامی سوالات فوق به ترتیب پاسخ داده شده است.

1- چرا در دوران بارداری احساس ضعف و بیحالی می کنید؟

شرایط و علل مختلفی می تواند باعث ضعف بدن در دوران بارداری شود. این شرایط می توانند در هر دوره از بارداری و در طی این 9 ماه اتفاق بیفتند. علل ضعف در بارداری در هر فرد متفاوت است و می تواند تغییر کند. مهمترین عواملی که موجب ضعف بدن در دوران بارداری می شود، عبارتنداز:

مهمترین عامل ضعف و بیحالی در دوران بارداری، افت قند خون است. علت این امر این است که در دوران بارداری، سوخت و ساز بدن افزایش میابد و سطح هورمون های بدن بخصوص در سه ماهه اول، تغییر می کند و اشتهای فرد کاهش میابد. نتیجه ی این امر داشتن حالت تهوع و بیزاری از برخی غذاها و بوها است که در نهایت به مصرف کالری کمتر (کمتر از حد نیاز بدن) و احساس ضعف و بیحالی، منجر می شود.

غربالگری دوران بارداری چیست؟ ۶ آزمایش ضروری

همین اتفاق می تواند در سه ماهه سوم نیز رخ دهد. در این دوره ی بارداری ممکن است تهوع صبحگاهی برطرف شود اما با فشار آوردن کودک بر روی شکم، میزان اشتها کاهش پیدا کند. نتیجه ی این امر، عدم مصرف کالری کافی و در نهایت، افت قند خون است که به نوبه خود می تواند موجب ضعف بدن یا لرزش اندام ها شود.

کمبود آب بدن هم از عوامل دیگری ست که می تواند موجب ایجاد احساس ضعف در دوران بارداری شود. نیاز بدن به آب، در دوران بارداری بیشتر می شود. اگر به اندازه ی کافی آب ننوشید، احساس ضعف و بیحالی خواهید کرد.

گرم شدن بیش از حد بدن در دوران بارداری نیز از عواملی ست که موجب احساس ضعف و خستگی می شود. اکثر زنان باردار می گویند که این احساس، غالباً با سرگیجه و حالت تهوع همراه است و می تواند احساس خستگی و میل به خوابیدن را بیشتر کند.

علاوه بر این، فشار خون در دوران بارداری کاهش پیدا می کند زیرا تغییرات هورمونی باعث آرامش سیستم قلبی عروقی و گشاد شدن رگ های خونی می شود. کاهش فشار خون، موجب ایجاد احساس گیجی و سرگیجه در زنان می شود و این امر به نوبه ی خود، باعث تشدید ضعف و بیحالی می گردد.

کمبود آهن نیز می تواند در احساس ضعف دوران بارداری، مقصر باشد. در این دوران، بدن نیاز شدیدی به این ماده ی معدنی ضروری پیدا می کند. کمبود آهن در طول مدت زمانی، می تواند منجر به آنمی (معروف به کمبود آهن) شود. این وضعیت معمولا با خستگی، سرگیجه و در نهایت احساس ضعف در اندام های بدن، همراه است.

2- برای برطرف کردن ضعف بدن در دوران بارداری، چه باید کرد؟

در مرحله ی اول باید بدانید که با توجه به موارد فوق، احساس ضعف و بیحالی در دوران بارداری کاملا طبیعی ست و جای نگرانی ندارد. در این زمان بهترین کار این است که در جایی بنشینید، به سمت پهلوی چپ خود دراز بکشید یا اگر در حال رانندگی هستید، با احتیاط به کنار جاده بروید. پس از آن، نفس عمیق بکشید و به آرامی نفس خود را بیرون دهید. اگر ممکن است، پاهایتان را به سمت بالا نگه دارید. اینکار به افزایش جریان خون در مغز کمک می کند و سرگیجه را کاهش میدهد.

در مرحله ی بعد، شروع به مصرف مایعات و غذاها کنید (یا از افراد اطراف خود کمک بخواهید). نوشیدنی های ورزشی راهی عالی برای هیدراته کردن بدن هستند. میان وعده های غنی از کربوهیدرات مانند کراکر یا میوه ها، حاوی قندهایی هستند که به آسانی هضم می شوند و می توانند انرژی مورد نیاز بدن را سریعا فراهم کنند.

نکات غذایی در بارداری+ ۲۰ غذای کاملا ضروری

فراموش نکنید که در زمان سرگیجه و ضعف، حداقل 15 یا 20 دقیقه سر جای خود بمانید. هنگامی که احساس کردید انرژی تان برگشت، به آرامی از جای خود بلند شوید. گاهی اوقات بلند شدن خیلی سریع می تواند موجب سرگیجه شما شود.

3- چگونه می توان از احساس ضعف در دوران بارداری جلوگیری کرد؟

رعایت عادات مفید زیر می تواند تا حد زیادی به شما کمک کند تا احساس قدرت، ثبات و انرژی بیشتری کنید:

  • بیشتر غذا بخورید. سعی کنید هر دو ساعت یکبار چیزی بخورید و آب بنوشید تا سطح قند خونتان ثابت بماند. همیشه میان وعده ای همراه خود داشته باشید. میان وعده های مقوی مانند یک مشت آجیل، سیب و کره بادام زمینی بسیار ایده آل هستند.
  • مقدار زیادی آب بنوشید. زنان باردار باید در طول روز، حدود 10 فنجان آب بنوشند.
  • موقعیت بدن خود را تغییر دهید و به آرامی بلند شوید. ایستادن یا نشستن بیش از حد در یک حالت می تواند باعث جمع شدن خون بیشتر در پاها شود و موجب کاهش خونرسانی به مغز شود. بنابراین سعی کنید موقعیت بدن خود را هر چند دقیقه یکبار تغییر دهید و از ایستادن های ناگهانی بپرهیزید.
  • میزان مصرف آهن خود را بالا ببرید. در طول بارداری روزانه به 27 میلی گرم آهن نیاز دارید (این میزان در زنانی که باردار نیستند، 18 میلی گرم است). گوشت قرمز، لوبیا، مرغ، سبزیجات برگ دار و غلات غنی شده همگی منابع خوبی از آهن هستند اما اگر سطح آهن بدن خیلی پایین باشد، پزشک ممکن است مصرف مکمل های آهن را توصیه کند.
  • بدن خود را خنک نگه دارید. اگر هوا گرم است، سعی کنید لباس سبک و گشاد بپوشید. در گرم ترین ساعات روزهای تابستان، در خانه بمانید و قدم زدن در بیرون از خانه را به عصر یا شب، موکول کنید.

4- چه موقع لازم است در مورد ضعف دوران بارداری، با پزشک تماس بگیرید؟

اگر بعد از خوردن غذا، نوشیدن آب و استراحت کردن، احساس ضعف و بیحالی فروکش کرد، احتمالاً جای نگرانی نیست. اما در موارد زیر، حتما با پزشک تماس بگیرید:

  • اگر احساس ضعف با مشکلات تنفسی یا تنگی نفس همراه است
  • اگر این احساس با درد قفسه سینه همراه است
  • اگر در بیشتر مواقع، احساس ضعف و بیحالی می کنید
  • اگر این بیحالی، بر کیفیت زندگی شما تأثیر منفی گذاشته است

پزشک ممکن است برای یافتن علل زمینه ای و احتمالی ضعف در دوران بارداری (مانند کمبود آهن یا دیابت بارداری)، آزمایش خون یا آزمایشات دیگری را انجام دهد و پس از آن، راه های برطرف کردن آن را به شما پیشنهاد دهد.

درمان ورم معده در بارداری و پاسخ به 8 سوال رایج

توجه داشته باشید که اگرچه ضعف بدن در دوران بارداری طبیعی ست و خانم های زیادی با آن مواجه می شوند اما اگر این ضعف بصورت ناگهانی اتفاق بیفتد و موجب تاری دید، اختلال در بینایی و علائم ذکر شده در قسمت قبل شود، حتما به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم در اسرع وقت انجام گیرد.

منبع1 منبع2


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا