نکات سلامتی مادران

مسمومیت حاملگی: انواع، ضررهای آن و روشهای درمان خانگی

bestkid b

فرقی نمی کند مسمومیت غذای چه زمانی رخ بدهد؛ به هر حال اتفاق ناراحت کننده ای است. حالا اگر این اتفاق در بارداری بیفتد ترس و ناراحتی اش دو برابر هم می شود. اولین و مهمترین چیز این است که هر وقت احساس کسالت و بیماری می کنید باید به پزشک مراجعه کنید. به این ترتیب اگر مشخص شد که این فقط یکی از علائم بارداری است و مسمومیت غذایی در کار نیست، خیالتان راحت می شود.

مسمومیت غذایی بر اثر مصرف غذای آلوده به ویروس ها، باکتری ها، انگل ها یا مواد شیمیایی رخ می دهد و برای خانمهای باردار و جنین آنها خطرناک است. حالا سوال اینجاست که تغذیه یک خانم باردار باید چطور باشد که هم تمام مواد مغذی مورد نیاز و هوسهای بارداری اش را برطرف کند و هم خودش و کودکش را در امان نگه دارد. این همان چیزیست که ما در این مطلب به طور مفصل بررسی می کنیم.

مسمومیت غذایی در دوران بارداری

در دوران بارداری خطر ابتلا به مسمومیت غذایی بیشتر می شود، چون سیستم ایمنی بدن شما از حد معمول ضعیفتر است. این یعنی سیستم ایمنی نمی تواند به طور کامل با عفونت هایی که وارد بدن شما می شود مقابله کند. به عنوان مثال، خطر ابتلا به عفونت لیستریا (نوعی مسمومیت غذایی باکتریایی) در دوران بارداری 10 برابر بیشتر از زمانهای دیگر است.

حتما بخوانید: غذاهایی که در بارداری حتما باید بخورید

آیا مسمومیت غذایی می تواند باعث سقط جنین شود؟

متاسفانه بله. انواع خاصی از مسمومیت غذایی باعث بروز عوارض مختلفی می شوند که بدترین آنها سقط جنین یا مرده زایی است. اگر خدای نکرده چنین اتفاقی برایتان افتاد خودتان را سرزنش نکنید، چون شما مقصر نیستید. به خودتان زمان بدهید و احساس غم و اندوهتان را تخلیه کنید. لازم نیست طوری رفتار کنید که انگار هیچ اتفاقی نیفتاده؛ اما این را هم به خاطر داشته باشید که شما باز هم می توانید مادر شوید.

 

اگر در دوران بارداری دچار مسمومیت غذایی شوم چه اتفاقی می افتد؟

همه چیز به نوع مسمومیت غذایی بستگی دارد. انواع رایج مسمومیت های غذایی عبارتند از:

1- لیستریوز (Listeriosis)

احتمالا قبلا درباره خطر باکتری لیستریا در دوران بارداری چیزهایی شنیده اید. لیستریا (Listeria) باکتری ایجاد کننده نوعی بیماری به نام لیستریوز است و از این جهت خیلی به آن توجه می کنیم که این باکتری می تواند از شما به جنینتان منتقل شود. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) هشدار می دهد که لیستریوز در تمام مراحل بارداری خطرناک است و باعث سقط جنین، مرده زایی، وزن کم نوزاد هنگام تولد و طیف وسیعی از عوارض دیگر می شود.

برای جلوگیری از ابتلا به این عفونت باید از خوردن گوشت های سرد اغذیه فروشی، هات داگ، لبنیات خام، ماهی خام و دودی و برخی میوه ها و سبزیجات خام خودداری کنید.

2- سالمونلا (Salmonella)

سالمونلا هم نام نوعی باکتری است که از طریق غذای آلوده و معمولا خام و همینطور بر اثر تماس با حیوانات یا مدفوع آنها منتقل می شود. پس اگر باردار هستید و در خانه آکواریوم دارید تمیز کردن آن را به عهده فرد دیگری بگذارید.

باکتری سالمونلا باعث ایجاد نوعی بیماری به نام سالمونلوز (salmonellosis) می شود که از شما به جنین در حال رشدتان منتقل می گردد. اگر کودک شما با عفونت سالمونلوز متولد شود، احتمال ابتلای او به مننژیت بیشتر می شود.

حتما بخوانید: بارداری هفته به هفته با تصویر (بهمراه نکات مهم)

3- ای کولی (E Coli)

باکتری ای کولی در روده زندگی می کند، اما همه انواع آن با هم یکی نیستند. برخی از گونه های خاص این باکتری بیماری زا هستند و باعث اسهال می شوند. به این ترتیب بدن شما در معرض بی آبی قرار می گیرد.

E coli شایع ترین دلیل ابتلای خانمهای باردار به عفونت ادراری هم محسوب می شود؛ اما این نوع باکتری معمولا از طریق ناحیه تناسلی وارد بدن می شود نه از طریق غذا. عفونت های دستگاه ادراری برای مادر و جنین خطرناکند. پس اگر به این موضوع مشکوک هستید حتما پزشکتان را در جریان بگذارید.

4- توکسوپلاسموز (Toxoplasmosis)

عامل این بیماری، انگلی به نام توکسوپلاسما گوندی است. توکسوپلاسموز از مادر به جنین منتقل می شود و می تواند باعث سقط جنین و مرده زایی شود. برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری از مصرف گوشت های خام یا خشک شده خودداری کنید و آب آشامیدنی تصفیه نشده ننوشید. علاوه بر این به طور مرتب باید دستهایتان را بشویید، موقع باغبانی دستکش بپوشید، از دست زدن به مدفوع گربه خودداری کنید و به سطل زباله دست نزنید.

5- نورو ویروس (Norovirus)

عامل اصلی بیشتر بیماری های منتقله از طریق غذا نوروویروسها هستند. این نوع ویروسها بسیار مسری هستند و از طریق مصرف مواد غذایی آلوده، تماس با افراد آلوده یا لمس سطوح آلوده منتقل می شوند.

خبر خوب اینجاست که بیماری های منتقل شده توسط نورو ویروسها سریع بهبود پیدا می کنند و به طور کلی خطر طولانی مدتی برای شما و جنین ندارند. اما حتما باید به اندازه کافی آب بنوشید و زیر نظر پزشک باشید تا بهبود پیدا کنید.

چگونه مسمومیت غذایی را از سایر مشکلات گوارشی تشخیص بدهیم؟

با اینکه تشخیص این موضوع بدون نظر پزشک سخت است، اما علائمی وجود دارد که هشداری برای مسمومیت غذا هستند. در ادامه به بررسی این علائم می پردازیم.

حتما بخوانید: ۱۰ نکته از کارهایی که قبل از بارداری باید حتما انجام دهید!

علائم مسمومیت غذایی در دوران بارداری

علائم و نشانه های مسمومیت غذایی بسته به نوع آن متفاوت هستند. از آنجایی که علائم خیلی از بیماریهای گوارشی شبیه همند، در صورت بروز هر نوع علامتی باید به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید مسمومیت غذایی نیست.

علائم رایج مسمومیت غذایی شامل موارد زیر می شوند:

علائم بیماری لیستریا در دوران بارداری

  • گیجی
  • احساس عدم تعادل
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • سردرد
  • تب یا لرز
  • گرفتگی گردن
  • احساس درد

علائم مسمومیت با سالمونلا در دوران بارداری

  • کم آبی بدن (که با نشانه هایی مثل خستگی، تشنگی شدید، ادرار تیره رنگ، سردرد و یبوست بروز می کند)
  • وجود خون در مدفوع
  • تب یا لرز
  • درد معده
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال

علائم مسمومیت با نورویروس در دوران بارداری

  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • تب
  • سردرد
  • خستگی

علائم توکسوپلاسموز در دوران بارداری

  • تاری دید
  • تورم غدد
  • تب
  • خستگی
  • سردرد
  • درد

حتما بخوانید: خوردن دوغ، پرتقال، طالبی، جگر و زیتون در دوران بارداری خوب است یا بد؟

اگر در دوران بارداری دچار مسمومیت غذایی شدیم چه کار باید کنیم؟

اگر مشکوک به مسمومیت غذایی هستید، صرف نظر از منبع عفونت باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. خبر خوب این است که با انجام کارهای زیر می توانید از خودتان در برابر مسمومیت غذایی در دوران بارداری محافظت کنید.

  • از مصرف ماهی، مرغ و گوشت قرمز خام خودداری کنید.
  • اگر گوشت، ماهی یا مرغ خام را روی تخته برش خرد می کنید، قبل از خرد کردن سبزیجات روی آن، تخته را کاملا بشویید.
  • فعلا از خوردن ساندویچ های گوشتی و هات داگ در خارج از خانه خودداری کنید.
  • قبل از خوردن میوه و سبزی آنها را کاملا تمیز بشویید.
  • از مصرف آب آشامیدنی تصفیه نشده خودداری کنید.
  • سالادتان را در خانه درست کنید و از خوردن سالادهای آماده خودداری کنید.
  • قبل از خوردن غذا دست هایتان را کاملا بشویید.
  • غذایتان را در جای کاملا بی خطر و سالم نگه دارید.
  • درجه یخچالتان را روی روی 4 درجه سانتیگراد یا کمتر تنظیم کنید.
  • اگر بیمار شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید تا مناسبترین درمان برای شما در نظر گرفته شود.

در ادامه بخوانید: ۱۰ تاثیر خوردن موز در دوران بارداری بر جنین

charbzaban

میلاد حیدری

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا