نکات سلامتی مادران

درد استخوان لگن در بارداری نشانه چیست؟ روش درمان

درد لگن در بارداری می تواند نشاندهنده ی اختلال عملکرد سمفیز پوبیس (SPD) باشد. دلیل این امر این است که در بارداری مفصل جلوی لگن به نام سمفیز پوبیس کشیده و ناپایدار می ‌شود و همین امر موجب درد لگن خواهد شد. این درد می تواند از اوایل بارداری شروع شود و به تدریج تا اواخر بارداری بدتر شود. اگر شما هم در ناحیه ی لگن خود احساس درد می کنید، بهتر است این مطلب را بخوانید. در اینجا همه چیز در مورد اختلال عملکرد سمفیز پوبیس و خطرات احتمالی و همچنین روش های درمان آن آورده شده است.

اختلال عملکرد سمفیز پوبیس چیست؟

برای درک بهتر این اختلال، توصیه می شود که ابتدا به تصویر زیر توجه کنید.

بارداری | سلامتی مادر

اختلال عملکرد سمفیز پوبیس (SPD) یا درد کمربند لگنی (PGP)، هنگامی اتفاق می افتد که رباط هایی که به طور معمول استخوان لگن را در طول بارداری تراز می کنند، به دلیل فشار ناشی از افزایش وزن جنین، شل و کشیده می شوند (با نزدیک شدن زمان زایمان، ممکن است این وضعیت تشدید پیدا کند).

این وضعیت به نوبه خود می تواند مفصل جلوی لگن بنام سمفیز پوبیس را ناپایدار کند و علایمی ناخوشایندی از جمله درد لگن ایجاد کند.

آیا اختلال عملکرد سمفیز پوبیس در بارداری شایع است؟

بطور کلی می توان گفت که اختلال عملکرد سمفیز پوبیس در حدود 1 از 300 موارد بارداری اتفاق می افتد اگرچه برخی از متخصصان معتقدند با توجه به اینکه تمام موارد تشخیص داده نمی شود، حداکثر 25 درصد از کل زنان باردار این اختلال را تجربه می کنند.

علائم نزدیک شدن زایمان طبیعی و مراحل آن در رحم

علائم و نشانه های اختلال عملکرد سمفیز پوبیس چیست؟

متداول ترین علامت این اختلال، درد پایین کمر، کشاله ی ران و ناحیه ی پوبیس در زمان راه رفتن است (برخی از خانم ها می گویند که احساس می کنند لگن آنها بدرستی تراز نیست و حالت از هم گسیخته دارد). این درد به طور معمول در ناحیه شرمگاهی متمرکز است اما در برخی از خانم ها به قسمت فوقانی ران ها یا زانوها هم کشیده می شود.

درد لگن می تواند هنگام پیاده روی و انجام فعالیت های پرتحرک به ویژه مواردی که شامل بلند کردن یک پا مانند بالا رفتن از پله ها، لباس پوشیدن، سوار شدن و پیاده شدن از ماشین یا حتی تکان خوردن در رختخواب است، بیشتر شود.

چه عواملی باعث ابتلا به اختلال عملکرد سمفیز پوبیس می شود؟

مقصر اصلی اختلال عملکرد سمفیز پوبیس، هورمون ریلکسین است که به تقویت و کشش رباط ها در بارداری کمک می کند و موجب می شود که خروج جنین از رحم در زمان زایمان تسهیل پیدا کند.

گاهی اوقات ریلکسین باعث شل شدن رباط های اطراف استخوان لگن قبل از زایمان می شود و همین امر باعث درد در مفصل لگن می گردد. علاوه بر هورمون ریلکسین، استروژن و پروژسترونی که میزان آنها در دوران بارداری افزایش میابد نیز باعث شل شدن و تحرک بیشتر مفاصل می شود که همگی با هم موجب کشیدگی و ناپایداری مفصل جلوی لگن (سمفیز پوبیس) و در نهایت درد می شود.

آنچه باید درباره اختلال عملکرد سمفیز پوبیس بدانید

در موارد بسیار نادر ممکن است باز شدن لگن یا وضعیتی به نام دیاستاز سمفیز پوبیس (یا در رفتگی سمفیز) رخ داده باشد که می تواند باعث درد شدید در لگن، کشاله ران و باسن شود. در این وضعیت ممکن است دو استخوان پوبیس راست و چپ از هم فاصله بگیرند و موجب درد شدید شوند.

اختلال عملکرد سمفیز پوبیس ممکن است پس از زایمان بدتر شود و نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد اما این نیز بسیار نادر است.

دردهای زایمان را از زبان مادران بشنوید!

خوشبختانه در اکثر مادران، به محض تولد نوزاد و متوقف شدن تولید هورمون ریلکسین، رباط ها و حرکت لگن، به حالت طبیعی برمی گردند.

راه های تسکین و درمان اختلال عملکرد سمفیز پوبیس در بارداری

اگر شما هم جزء افرادی هستید که از درد لگن در بارداری رنج می برید، می توانید از راهکارهای زیر برای تسکین درد استفاده کنید:

  • تا جایی که می توانید از عوامل محرک درد دوری کنید. اولین قدم برای تسکین درد لگن در بارداری این است که تا جای ممکن از عواملی که موجب تشدید درد می شود، بپرهیزید. برای مثال هنگام لباس پوشیدن، بنشینید و یا از بلند کردن و هل دادن اجسام سنگین اجتناب کنید.
  • یک کیسه ی آب گرم یا کمپرس سرد روی استخوان شرمگاهی قرار دهید. کمپرس آب سرد و گرم می تواند به تسکین درد لگن کمک کنند. اگر از کیسه آب گرم استفاده می کنید، آن را بیش از 10 دقیقه در محل درد قرار ندهید زیرا مدت زمان بیشتر، می تواند دمای بدن جنین را افزایش دهد (برای اطمینان بیشتر می توانید اینکار را در فواصل 10 دقیقه ای انجام دهید).
  • از شکم بندهای بارداری استفاده کنید. شکم بندها و کمربندهای بارداری، استخوان لگن را سر جای صحیح خود قرار می دهند و از فشار آمدن به لگن و کمر جلوگیری می کنند. این وسایل بصورت آنلاین نیز قابل دسترسی هستند.
  • تمرینات کگل و لگن را انجام دهید. تمرینات منظم به تقویت عضلات لگن کمک می کنند. بنابراین شما می توانید برای تسکین درد لگن در بارداری، از این ورزش ها کمک بگیرید. توجه داشته باشید که بهتر است اینکار را با مشورت پزشک خود انجام دهید.
  • از داروهای مسکن استفاده کنید. اگر درد لگن خیلی شدید است، از پزشک بخواهید که داروهای مسکن تجویز کند. پزشک با توجه به وضعیت شما، نوع و دوز مناسب دارو را تعیین می کند.
  • با مشورت پزشک، از فیزیوتراپی کمک بگیرید. فیزیوتراپی نیز به تسکین درد لگن کمک می کند. البته در این مورد هم توجه داشته باشید که اینکار را تنها پس از اجازه ی پزشک متخصص زنان انجام دهید.

خوشبختانه درد لگن بارداری موقتی ست و پس از زایمان از بین می رود. احتمال بروز درد لگن در زنانی که در بارداری های قبلی به این عارضه مبتلا بوده اند، بیشتر است. به این خانم ها توصیه می شود که با تقویت عضلات کف لگن و شکم، احتمال بروز این عارضه در بارداری های بعدی را به حداقل برسانند.

با استفاده از روش های ذکر شده در این مطلب، درد خود را تسکین دهید و در مواقعی که درد خارج از حد تحمل تان است، به پزشک مراجعه نمایید. پزشک می تواند با در نظر گرفتن شرایط بارداری و وضعیت کلی شما، از روش های درمانی مناسب استفاده کند.

دردهای شایع دیگر بارداری

منبع 1 منبع 2


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا