سلامت کودکان

8 دلیل نفخ کودکان و ۸ روش درمان خانگی در منزل

گاهی اوقات کودک بی تابی میکند، از دل درد به خود میپچد و دچار بیخوابی میشود. این علائم ممکن است علائم نفخ معده او باشد. نفخ یکی از شایع ترین مشکلات گوراشی کودکان است که براثر رژیم غذایی نادرست، عدم تکامل سیستم گوارشی و گاهی سبک زندگی به وجود می آید. در این مقاله دلایل اصلی نفخ معده کودک را بررسی کردیم و بهترین شیوه های درمان آن را به شما آموزش خواهیم داد.

دلایل نفخ کودکان

۱- ترکیبات شیر خشک یا شیر مادر

گاهی دلیل نفخ معده در کودکان شیرخوار ناشی از عدم تحمل پروتئین موجود در شیر مادر یا شیرخشک است. در صورتی که احساس کردید کودک بعد از مصرف شیر شما دچار نفخ شد رژیم غذایی را تغییر دهید و اگر به شیر خشک حساسیت نشان داد از پزشک کودک خود بخواهید تا شیر ضد حساسیت تجویز کند.

۲- خوردن برخی سبزیجات

کودکان نیز مانند بزرگسالان می‌توانند بعد از خوردن برخی سبزیجات مانند بروکلی و گل‌کلم دچار نفخ شکم شوند. مصرف این نوع از سبزیجات را متعادل نگه دارید و از پرخوری کودک خود خودداری کنید.

۳- نوشیدن آب‌میوه

هضم فروکتوز و ساکارز موجود در آب‌میوه‌های مختلف برای نوزادان و کودکانی که تنها با شیر تغذیه میشوند مشکل است و موجب درد، نفخ و گاهی اسهال نیز میشود.

۴- کمبود آب

نوشیدن آب برای شیرخواران زیر شش ماه توصیه نمی‌شود و آب آشامیدنی هم مشکل نفخ شکم را از بین نمی‌برد، اما یبوست نوزادان اغلب با گاز معده و درد شکمی همراه است و نوشیدن آب به رفع یبوست یا هر گونه مشکلی در دفع کمک می‌کند.

۵- راه رفتن هنگام غذا خوردن

بسیاری از والدین پرمشغله ممکن است هر کاری را برای تشویق بچه‌هایشان به غذا خوردن انجام دهند. از جمله‌ به آنها اجازه می‌دهند در طول وعده‌های غذایی در خانه بچرخند، تلویزیون تماشا کنند اگر فرزند شما یک پرسه‌زن بی‌قرار است، احتمالاً سریع غذا می‌خورد یا آن را می‌بلعد تا جویدن نتواند مانع بازی‌ کردنش شود که این کار برای هضم غذا هم خوب نیست وموجب ایجاد نفخ در کودک میشود.

۶- غذاهای چرب و حاوی فیبر بالا

خوردن زیاد غذاهایی مانند غلات یا غذاهای چرب مثل سیب‌زمینی سرخ‌کرده می‌تواند موجب نفخ در کودک شما شود. دستگاه گوارش بعضی از بچه‌ها به فیبر یا چربی حساس است.

تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان: ۱۲ روش موثر

۷- جویدن آدامس

هضم شیرین‌کننده‌های مصنوعی موجود در آدامس‌های بدون قند برای بعضی از کودکان مشکل است. این مواد در رودهٔ بزرگ به دام می‌افتد و باعث ایجاد گاز روده می‌شوند. همچنین جویدن آدامس احتمال بلع هوای بیش از حد را نیز افزایش می‌دهد.

علائم نفخ در کودکان

روش های درمان نفخ کودک

۱- پروبیوتیک اطفال

اضافه کردن پروبیوتیک اطفال به غذای کودک به مدت چند هفته ممکن است به تسکین نفخ نوزاد کمک کند. اگر کودک شروع به خوردن غذاهای جامد کرده است، مقداری ماست به او بدهید. این کار به شکم کمک می‌کند تا به انواع مختلف باکتری‌های روده عادت کند و میحط زیست میکروبی خود را ایجاد کند.

۲- سایمتیکون

سایمتیکون دارویی است که برای درد یا سایر ناراحتی‌های گوارشی ناشی از نفخ نوزاد تجویز می‌شود. این دارو با ترکیب حباب‌ها در معده و تبدیل آنها به حباب‌های بزرگ‌تر که می‌توانند راحت‌تر خارج شوند، باعث کاهش فشار می‌گردد.

۳- خواباندن کودک روی شکم

از زمانی که کودک شما به راحتی میتواند روی شکم بخوابد او را به شکم بخوابانید. این کار به او کمک می‌کند تا سریع‌تر از شر گازهای اضافه راحت شود. نیروی جاذبه باعث می‌شود که گازهای به دام افتاده سریع‌تر خارج شوند.

۴- کمک به آروغ زدن

آروغ زدن برای نوزاد مهم است زیرا هوای اضافه را از بدن خارج می‌کند. بهتر است آروغ زدن در وسط تغذیه و بعد از آن انجام شود. اگر کودک بلافاصله بعد از تغذیه آروغ نزد، وی را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بخوابانید و مجدداً تلاش کنید. هنگامی که او را بلند می‌کنید، احتمالاً هوا به طرف بالای معده حرکت کرده و آروغ زدن آسان‌تر خواهد شد.

۵- تغییر شیشه شیر

شیشه ای را انتخاب کنید که دارای پستانک نرم است و به به راحتی در دهان کودک قرار میگیرد و مانع از ورود هوای اضافی به بدن کودک میشود.

مولتی ویتامین برای کودکان: روش و زمان مصرف و نکات کاربردی

۶- ماساژ شکم کودک

در حالی که نوزاد شما روی پشتش قرار دارد, به آرامی شکم اش را در جهت حرکت عقربه های ساعت بمالید و سپس دست ها را روی شکمش بکشید. ماساژ دادن در جهت عقربه های ساعت به حرکت گاز به سمت مسیر روده کمک می کند. چندین بار تکرار کنید تا به انتقال گاز به دام افتاده کمک کنید.

۷- تغییر رژیم غذایی

بهترین کار برای شما این است لیستی از غذاهایی که کودک نسبت به آن ها واکنش نشان داده تهیه کنید تا بتوانید حساسیت غذایی اور را تشخیص دهید، همچنین در فواصل زمانی منظم به کودک خود غذا یا شیر دهید و اجازه ندهید کودک زیاد گرسنه بماند.

۸- انجام حرکت دوچرخه

حرکت دوچرخه در یک حرکت دایره ای می تواند به حرکت روده ها و گاز رها شده در شیار شکمی کمک کند. کودک خود را به پشتش دراز کنید, پاهایش را به دست بگیرید و آن ها را به آرامی به عقب و جلو بچرخانید, انگار که سوار بر دوچرخه است. لحظه ای استراحت کنید و بعد هر دو زانو را به آرامی در شکم اش فشار دهید تا فشار بیشتری ایجاد شود.

نکات تکمیلی

  • در هنگام شیر خوردن کودک، دهان او باید کاملا به انتهای سینه یا پستانک شیشه بچسبد.
  • حواس‌تان به عمل دفع فرزند‌تان باشد و دقت کنید که شکم بچه بعد از هر بار شیر خوردن کار کند. اگر تعداد دفع کودک کم و کمتر شود احتمال ابتلای او به یبوست زیاد می‌شود. به همین دلیل کودک به شدت نا آرام می‌شود و بی‌قراری می‌کند.
  • در صورتی که کودک به یبوست مبتلا شد، از ملیّن‌ها فقط یک یا دو بار استفاده کنید.
  • برای کودک شیرخوار‌تان می‌توانید به جای دارو‌های شیمیایی همچون گرایپ میکسچر، از عرق نعناع یا عرق زنیان استفاده کنید. به این صورت که آنها را گرم کرده و همراه با کمی ترنجبین شیرین کنید و به بچه بدهید.
  • مواد قندی و شیرین به کودک خود ندهید و رژیم غذایی کودک را با پزشک درمیان بگذارید.

۵ تا از بهترین کرم های ضدآفتاب برای کودکان


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. سلام. دختر پنج ساله من سه ماه قبل کرونا گرفته بعد از اون به طور مرتب و دوره ای یک هفته حالش خوبه ولی بعد علایمش با دل درد شدید و آروغ های خیلی بلند و مداوم و گرفتگی بینی شروع میشه و با سرفه ادامه پیدا میکنه که هر بار با مراجعه به پزشک آنتی بیوتیک و ضد حساسیت و ضد سرفه های مختلف دریافت کرده تا بعد چهار پنج روز خوب شده. آزمایش خون و مدفوع هم داده که التهاب کمی نشون داد و پزشکشون گفتن مال کروناس. این تکرار علایم خیلی بداش آزار دهنده شده و حتی برای مدرسه رفتن هم مشکل پیدا کرده لطفا راهنمایی کنید. سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا