طرز تهیه غذای کمکی نوزاد ۴ ماهه+ آماده کردن نوزاد برای غذاهای جامد
هنگامی که کودک شما ۴ ماهه است و می خواهید از غذاهای کمکی استفاده کنید، باید از پوره های ساده و ساخته شده از یک ماده ی غذایی استفاده نمایید. این می تواند به شما کمک کند تا آلرژی یا حساسیت غذایی را تشخیص دهید. هنگامی که از عدم حساسیت فرزندتان نسبت به همه ی غذاها مطمئن شدید، می توانید ترکیباتی را برای تقویت طعم و مزه به غذا اضافه کنید.
آیا کودک من برای خوردن غذاهای جامد آماده است؟
چگونه می توانید بگویید که کودک برای خوردن غذاهای جامد آماده است؟ در اینجا چند نکته وجود دارد:
- آیا رفلکس زبان کودک از بین رفته یا کاهش یافته است؟ این رفلکس که مانع از خفگی نوزادان نیز می شود باعث می شود که آنها مواد غذایی را از دهان خود خارج کنند.
- آیا کودک می تواند سر خود را نگه دارد؟ برای خوردن غذای جامد ، یک نوزاد نیاز به کنترل سر و گردن دارد و باید توانایی نشستن هم داشته باشد.
- آیا کودک شما به خوردن غذا علاقه دارد؟ نوزادی که در هنگام صرف غذا به شما خیره می شود و به سمت غذایتان می آید، به طور واضح برای خوردن غذاهای متنوع آماده است.
- اگر پزشک از شما می خواهد که استفاده از غذاهای جامد را آغاز کنید اما کودک ناخوشایند و بی علاقه به نظر می رسد، سعی کنید چند روز یا حتی چند هفته منتظر بمانید. غذاهای جامد در این مرحله فقط یک مکمل هستند زیرا شیر مادر و شیرخشک هنوز هم نیازهای اساسی غذایی او را برآورده می کنند.
حتما بخوانید: آموزش تصویری طرز تهیه سوپ سالم و خوشمزه برای کودکان زیر ۱۴ ماه
چگونه باید به کودکم دادن غذاهای جامد را آغاز کنم؟
- هنگامی که کودک آماده مصرف غذاهای جامد است و پزشک به شما این اجازه را داده است، زمانی را برای غذا دادن انتخاب کنید که کودک شما خسته یا بی حوصله نباشد.
- زمانی را انتخاب کنید که کودک کمی گرسنه باشد، اما نه آنقدر که بیقراری کند. اگر کودک از شدت گرسنگی گریه میکند، برای سیر کردن او ابتدا از شیر خودتان یا شیربطری استفاده کنید.
- از کودک خود بخواهید که در آغوشتان یا روی صندلی نوزاد، کاملا صاف بنشیند.
- رایج ترین غذای اولیه نوزادان، کمی غلات تک دانه غنی شده با آهن است که با شیر مادر یا شیرخشک مخلوط شده است.
- قاشق را نزدیک لب کودک خود قرار دهید و بگذارید کودک بو و مزه آن را احساس کند. اگر از خوردن اولین قاشق غذاخوری امتناع ورزید، تعجب نکنید. یک دقیقه صبر کنید و دوباره امتحان کنید. بیشتر غذاهایی که در این سن به کودک داده می شود، در آخر به اطراف دهان کودک یا روی لباس و پیشبند او ریخته می شود. در ابتدای کار باید صبر و حوصله ی زیادی به خرج دهید.
- غلات را به بطری شیر کودک اضافه نکنید، مگر اینکه پزشک از شما خواسته باشد. زیرا این می تواند باعث اضافه وزن نوزادان شود و در خوردن غذاهای جامد به کودک کمک نکند.
- وقتی کودک شما به خوردن غلات علاقه نشان داد، ممکن است وقت آن باشد که خوردن سبزیجات، میوه ها یا گوشت های خالص را هم امتحان کنید.
- آهسته پیش بروید و در هر بار فقط از یک نوع ماده ی غذایی استفاده کنید. یک بار یک غذا را امتحان کنید و چند روز صبر کنید تا از عدم حساسیت به غذا اطمینان حاصل کنید.
نحوه تغذیه ی کودک چهار ماهه
شیر مادر یا شیرخشک بهمراه:
- سبزیجات پوره شده (سیب زمینی شیرین، کدو)
- میوه های پوره شده (سیب، موز، هلو)
- گوشت پوره شده (مرغ، گوشت گوسفند، گوشت گاو)
- غلات غنی شده با آهن
- مقادیر کمی ماست شیرین نشده (بدون شیر گاو تا ۱ سالگی)
میزان تغذیه ی کودک چهار ماهه در روز
با حدود ۱ قاشق چایخوری غذای پوره شده یا غلات شروع کنید.
غلات را با ۴ تا ۵ قاشق چایخوری شیر مادر یا شیرخشک مخلوط کنید. (این غذا بسیار رقیق خواهد شد)
به ۱ قاشق غذاخوری غذای پوره شده یا ۱ قاشق غذاخوری غلات، شیر مادر یا شیرخشک اضافه کنید و روزی دو بار مصرف کنید.
اگر از غلات برای تغذیه ی کودکتان استفاده میکنید، با کم کردن آب مصرفی، به تدریج قوام آن را زیاد کنید.
نحوه معرفی غذاهای جدید به کودک
درباره ی نحوه ی معرفی غذاهای جدید به کودک، به نکات زیر توجه کنید:
- اگر کودک شما غذایی را برای اولین بار نخورد، پس از چند روز دیگر دوباره امتحان کنید.
- بعضی از پزشکان توصیه می کنند که غذاهای جدید را یک باره و به طور همزمان معرفی کنید. سعی کنید در صورت امکان، دو یا سه روز صبر کنید تا غذای جدید دیگری را پیشنهاد کنید. (اگر کودک یا خانواده شما سابقه آلرژی دارید، سه روز صبر کنید.)
- می توانید غذاهای مورد علاقه کودکتان را یادداشت کنید. اگر او به غذای خاصی واکنش نشان داد، از دادن مجدد آن غذا اجتناب کنید.
- ترتیب خوردن غذاهای جدید معمولاً مهم نیست. پزشک می تواند در این زمینه هم به شما کمک کند.
ممکن است کودک مدتی طول بکشد تا “یاد بگیرد” چگونه غذاهای جامد را بخورد. در طی این ماهها و تا دوسالگی، می توانید بهمراه غذاهای جامد، از شیرمادر یا شیرخشک هم استفاده کنید. بنابراین اگر کودک شما در ابتدا از خوردن برخی غذاها خودداری می کند یا به نظر علاقه ای ندارد، نگران نباشید. این می تواند مدتی طول بکشد.
حتما بخوانید: ۹ برنامه غذایی فوق العاده برای کودکان ۱ تا ۹ ماهه به تفکیک
از دادن کدام غذاها به کودک باید اجتناب کنیم؟
در صورتی که هر یک از اعضای خانواده به آلرژی غذایی یا بیماری های آلرژی مانند اگزما یا آسم مبتلا باشند، کودکان هم در معرض خطر ابتلا به آلرژی غذایی خواهند بود. درباره ی هرگونه سابقه خانوادگی آلرژی غذایی، با پزشک خود صحبت کنید.
در بعضی از بچه ها، احتمال ابتلا به آلرژی بادام زمینی، با زمان شروع مصرف محصولات بادام زمینی مرتبط است. در مورد چگونگی و زمان معرفی این غذاها به فرزند خود با پزشک صحبت کنید. علائم احتمالی حساسیت غذایی یا واکنشهای آلرژیک عبارتند از:
- راش یا دانه های پوستی
- نفخ یا افزایش فشار گاز
- اسهال
- استفراغ
برای واکنش های شدیدتر آلرژیک، مانند کهیر یا مشکل تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید. اگر کودک به یک نوع غذا واکنش نشان داد، از دادن مجدد آن غذا اجتناب کنید تا زمانیکه پزشک به شما اجازه ی اینکار را بدهد.
نکاتی برای تغذیه کودک با غذاهای جامد آماده
بسیاری از والدین در ابتدا تمایل دارند که فرزندشان را با غذاهای جامد آماده تغذیه کنند. در این مورد به نکات زیر توجه کنید:
- غذاها باید در ظروف کوچک و مناسب قرار گیرند و تولید کنندگان باید دستورالعمل های ایمنی و غذایی را رعایت کنند. از مارک هایی که دارای مواد افزودنی و قند هستند، استفاده نکنید.
اگر قصد دارید غذاهای کودک خود را در خانه تهیه کنید و آنها را در یک غذاساز یا مخلوط کن بریزید، به موارد زیر توجه داشته باشید:
- از قوانین بهداشت مواد غذایی، از جمله شستشوی خوب و مرتب دستها پیروی کنید.
- برای حفظ مواد مغذی موجود در غذای کودک، از روش های آشپزی استفاده کنید که بیشترین ویتامین ها و مواد معدنی را حفظ می کنند. به جای جوشاندن میوه ها و سبزیجات، آنها را بخارپز کنید تا مواد مغذی آن از بین نرود.
- غذاهایی را که قصد استفاده از آنها را ندارید، فوراً فریز کنید.
- از چغندرهای خانگی، اسفناج، لوبیا سبز، کدو یا هویج برای نوزادان کوچکتر از ۴ ماه استفاده نکنید.
حتما بخوانید: قد و وزن کودکان زیر ۴ سال به تفکیک سن و جنس چقدر باید باشد؟
۳ دستور تهیه ی غذای کمکی برای کودکان ۴ ماهه
اگر قصد دارید غذای کمکی فرزندتان را در خانه تهیه کنید، می توانید از دستورالعمل های زیر پیروی کنید.
مرغ پوره شده
تهیه ی مرغ پوره شده برای کودک، یک غذای خوشمزه و سرشار از پروتئین خواهد بود.
مواد مورد نیاز:
- ۲۰ تا ۲۰۰گرم سینه ی مرغ بدون پوست
- ۱ فنجان آب مرغ بدون نمک
- ۱ قاشق جعفری خشک
طرز تهیه:
۱- در یک قابلمه متوسط، مرغ و جعفری را با حرارت متوسط بپزید. پس از پخت کامل مرغ، اجازه دهید کمی خنک شود.
۲- تمام مواد را در مخلوط کن یا غذاساز بریزید تا به قوام دلخواه خود برسید و در صورت نیاز ۱/۴ فنجان آب مرغ اضافه کنید تا غذا کمی نرم شود.
پوره کدو و سیب زمینی
مواد مورد نیاز:
- ۳ عدد کدو سبز کوچک خرد شده
- ۱ عدد سیب زمینی کوچک خرد شده
طرز تهیه:
۱- سیب زمینی و کدو را در بخارپز قرار دهید تا بپزد. اگر بخارپز ندارید می توانید آنها را با بخار آب جوش درون قابلمه بپزید.
۲-سعی کنید کدو را روی سیب زمینی ها بچینید تا هر دو کاملا بپزند. پس از پخت، اجازه دهید سرد شوند.
۳- کدو سبز و سیب زمینی را به مدت ۱ دقیقه یا تا زمانی که کاملاً پوره شوند، در مخلوط کن یا غذاساز بریزید. در صورت نیاز کمی آب اضافه کنید.
حتما بخوانید: ۵ تا از بهترین و مقوی ترین غذاها برای نوزادان ۱ تا ۶ ماهه به تفکیک
پوره سیب و دارچین
پوره ی سیب و دارچین، اولین غذای فوق العاده برای کودک است! به دلیل عطر و طعم فوق العاده ی این غذا، کودک هم احتمالا به آن علاقه نشان خواهد داد.
مواد مورد نیاز:
- ۶عدد سیب درختی پوست کنده و خرد شده
- نصف فنجان آب
- یک چهارم قاشق چایخوری دارچین
طرز تهیه:
۱- در یک قابلمه متوسط، سیب ها، آب و دارچین را بریزید و روی حرارت متوسط به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه یا تا زمانی که سیب ها نرم شوند، بپزید. پس از پخت، بگذارید کمی خنک شود.
۲- تمام مواد را در مخلوط کن یا غذاساز بریزید و بمدت ۱-۲ دقیقه یا تا زمانی که کاملاً صاف شوند مخلوط کنید.
زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!