7 علت دروغگویی نوجوانان و روش مواجه و درمان آن

نوجوانی دورانی است که آن ها می خواهند مستقل تر باشند. با این که بیشتر اوقات حقیقت را می گویند، اما گاهی اوقات استقلال طلبی شان باعث به وجود آمدن تغییراتی در رفتار آن ها و دروغ گفتن می شود. در طول این دوران، لازم است فاصله خود با فرزندتان را کم کنید تا او احساس کند می تواند در مواقعی که دچار مشکل می شود برای کمک به شما پناه ببرد. درکِ این که چرا نوجوانان دروغ می گویند، چطور می توانید آن ها را تشویق کنید تا صادق باشند، و دانستن این که اگر دروغ می گویند چه طور با آن ها برخورد کنید، می تواند به شما کمک کند تا این دوران حساس را پشت سر بگذارید.
حتما بخوانید: 15 استراتژی موثر برای تربیت بهتر فرزند نوجوان
چرا نوجوانان دروغ می گویند؟
از آن جا که نوجوانان معمولا راست می گویند، وقتی دروغ می گویند، حتما برای این است که والدین شان را از خودشان نا امید نکنند. برای یک نوجوان، نا امید نکردن والدین می تواند انگیزه جدی تری برای دروغ گفتن باشد تا تنبیه نشدن. برخی از دلایل دیگری که باعث می شود نوجوانان دروغ بگویند، این است که:
- دچار مشکل نشوند.
- خجالت زده نشوند و احمق به نظر نیایند.
- از دوستان شان حمایت یا دفاع کنند تا آن ها دچار مشکل نشوند.
- احساسات شان را مخفی کنند؛ زیرا ابراز احساسات ممکن است آن ها را بچه یا لوس نشان دهد.
- با فریب والدین شان تحسین همسالان شان را به دست آورند.
- با بلوف زدن یا اغراق کردن خودشان را بهتر جلوه بدهند.
- آزادی و بی نیازی شان از والدین و معلمان را نشان بدهند.
حتما بخوانید: مشکلات نوجوانان چیست؟ 12 مشکل و راه حل
چه طور نوجوان را تشویق کنیم تا صادق باشد ؟
نوجوانان زمانی بیشتر دروغ می گویند که معتقدند والدین شان به حرفِ آن ها گوش نمی دهند یا به نظر آن ها احترام نمی گذارند. اگر بتوانید ارتباط قوی و بر پایه اعتمادی با فرزندتان ایجاد کنید، به احتمال زیاد آن ها هر وقت دچار مشکل شوند به جای متوسل شدن به دروغ، سراغ شما می آیند. چند راهکار وجود دارد که می توانید به کمک شان نوجوانتان را تشویق کنید، صادق باشد:
- ارتباط تان را با او حفظ کنید: وقتی فرزندتان بداند که می تواند با شما صحبت کند، باعث می شود تا یاد بگیرد که برای حل مشکلات، به دست آوردن آنچه نیاز دارد یا استقلال بیشتر لازم نیست دروغ بگوید.
- خون سرد باشید: وقتی فرزند نوجوان تان حقیقت را به شما می گوید، حتی اگر چیزی است که نمی خواهید بشنوید، سعی کنید آرام، محترمانه و بدون قضاوت رفتار کنید و ببینید آیا می توانید مشکل را با هم حل و فصل کنید یا خیر. با این که حقیقت تلخ است، اما بهتر از شنیدن دروغ است و باید با آن منطقی و بدون تنش برخورد کرد.
- حس اعتماد را تقویت کنید: اگر بتوانید به فرزندتان میدان بدهید که مستقل باشد و حریم خصوصی بیشتری داشته باشد؛ یعنی در واقع به او اعتماد کنید، ترغیب می شود تا با شما صادق بماند . اجازه دهید نوجوان شما بخشی از روند تعیین قوانین برای رفتارش و تصمیماتی باشد که به او ربط دارد. اگر نوجوان تان بخشی از این فرآیند باشد، احتمال این که با شما همکاری کند، بیشتر خواهد بود. سعی کنید اعتماد متقابل به وجود بیاورید، مشکلات را با هم حل کنید و برای نظرات او ارزش قائل باشید.
- در صداقت الگو باشید : فرزند شما به آنچه می گویید گوش می دهد و ناظر کار های شما است. پس تا حد امکان، الگوی صادقی باشید. درباره احساسات، ایده ها، موفقیت ها و شکستهای تان صادق باشید تا نوجوان تان متوجه شود که ایرادی ندارد تا اگر تجربیات خوب و بدش را صادقانه در میان بگذارد.
- برای گفتگو روی خوش نشان بدهید: اگر فرزند نوجوان تان احساس کند که هیچ فایده ای در صحبت کردن با شما وجود ندارد، ممکن است از برقراری ارتباط با شما اجتناب کند و به دروغ متوسل شود. اگر بتوانید با دادن کمی آزادی بیشتر به فرزندتان، اعتمادِ خود را به او نشان بدهید، به احتمال زیاد او هم با شما صادق خواهد بود.
- از بازجویی های توام با عصبانیت بپرهیزید : خیلی بعید است که عصبانی شدن و بازجویی از فرزندتان، او را تشویق کند که با شما صادق باشد. اگر فرزندتان را مورد بازجویی قرار دهید، احتمالا پنهان کارتر، محتاط تر و لجبازتر می شود. به جای این کار، سعی کنید به او نزدیک تر شوید و بگذارید تا نظرش را بگوید. شما مجبور نیستید با نظر و دیدگاهش موافق باشید، اما سعی کنید از نشان دادن آنچه به آن فکر می کنید؛ خودداری کنید تا بتوانید بدون تنش، در مورد مشکل صحبت کنید.
- خجالت زده اش نکنید : اگر فرزندتان خواست تا کاری که می داند از شنیدنش ناراحت می شوید را به شما بگوید، شرمنده اش نکنید. اگر فرزندتان چنین حسی داشته باشد، ممکن است دفعه بعد برای پیشگیری از این واکنش شما ناچار شود دروغ بگوید.
- منصف باشید : بی طرف بودن باعث می شود تا فرزندتان تشویق شود که راستش را به شما بگوید. در تنظیم قوانین خانوادگی و عواقبی که می خواهید فرزندتان بر اساس آنها رفتار کند، قاطع، باثبات و منصف باشید. بهتر است نوجوانتان بداند که می تواند حقیقت را به شما بگوید و شما از آن علیه اش استفاده نخواهید کرد.
به خاطر صادق بودن فرزندتان از او قدردانی کنید!
وقتی فرزندتان حقیقتی هر چند تلخ را به شما می گوید، به او نشان بدهید که قدر این صداقتش را می دانید و جمله ای مثل این بگویید: “ممنون که به اندازه کافی شجاع بودی و به من آن چیزی که نمیخواستی بدانم و بشنوم را گفتی.” اگر فرزند شما بداند که می تواند حقیقت را بگوید و شما بدون قضاوت و شرمنده کردنش به او گوش می دهید، به احتمال زیاد با شما رو راست خواهد بود.
وقتی نوجوان تان به شما دروغ می گوید؛ چطور باید پاسخ دهید؟
وقتی نوجوانان دروغ می گویند، معمولا نباید خیلی نگران شد. بیشتر دروغ های شان بی ضرر هستند، پس سعی کنید که خیلی سخت نگیرید. از زدن برچسب “دروغگو” به فرزندتان بپرهیزید و به جای آن، ارتباط تان را با او نزدیک تر کنید. از دروغی که فرزندتان گفته ناراحت نشوید، و آن را رفتار عادی نوجوانی در نظر بگیرید که بیشتر خواسته مستقل باشد تا این که بخواهد به شما صدمه بزند. اگر بتوانید روی دلیل اینکه چرا فرزندتان احساس میکند مجبور است دروغ بگوید، تمرکز کنید احتمالش بیشتر خواهد بود که او دفعه بعد با شما راحت تر شود.
و اگر فرزندتان خیلی به شما دروغ میگوید، تغییر شرایط ممکن است زمان ببرد. شما باید تبعات معقولی را برای مواقعی که به شما دروغ می گوید، در نظر بگیرید و در عین حال صمیمیت تان را هم با او حفظ کنید. تسلیم نشوید و یادتان باشد که در طول مسیر پیروزی های کوچک را جشن بگیرید.
دروغ در مورد مدرسه
گاهی اوقات نوجوانان در مورد مدرسه یا تکالیف شان دروغ می گویند؛ زیرا پیش می آید که در یک روز خاص حوصله این کار ندارند. با این حال، اگر فرزندتان عادت دارد در مورد مدرسه اش به شما دروغ بگوید، باید موشکافی کنید تا بفهمید چه اتفاقی در حال رخ دادن است . چنین دروغ هایی گاهی اوقات می تواند:
- واکنشی به یک مشکل اساسی در یادگیری باشد که باید مورد توجه قرار گیرد.
- نشانه ای از جانب فرزند شما برای ترک مدرسه به یک دلیل خاص باشد و به حمایت شما در مدرسه نیاز داشته باشد.
- نشانه این باشد که او از نظر اجتماعی مشکل دارد و نمی داند چه طور با مسائل کنار بیاید.
حتما بخوانید: چطور با فرزند نوجوان در مورد پیام های جنسی صحبت کنیم؟
مشکل هر چه هست، اگر نوجوان شما در مورد مدرسه دروغ می گوید، با مسئولین مدرسه صحبت کنید و تا بتوانید با همکاری هم به فرزندتان برای غلبه بر مشکلاتی که ممکن است او را به دروغگویی مجبور کرده باشد، قدم بردارید . گاهی اوقات کمی زمان می برد و پیدا کردن فرد مناسب برای این نوع گفتگو ها در مدرسه دشوار است، اما به تلاش تان ادامه بدهید. (منبع)

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!