سلامت کودکان
علائم کم شنوایی در کودکان، طبق جدیدترین تحقیقات دنیا

یکی از اختلالات شنوایی در کودکان، کم شنوایی می باشد که عوامل متعددی می تواند زمینه ساز این مشکل شود. در این مطلب شما را با علائم کم شنوایی در کودکان آشنا می نماییم.
مقدمه:
انجام تست های شنوایی در زمان تولد برای همه نوزادان ضروری است تا مشکل در سریع ترین زمان شناسایی شود و درمان مناسب انجام گیرد. علت بسیاری از کم شنوایی یا ناشنوایی کودکان به عوامل ژنتیکی، وزن کم نوزاد هنگام به دنیا آمدن، زایمان زودرس یا بیماری های دوران جنینی مربوط می شود اما بقیه موارد بدون علت مشخصی بروز می کنند. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، بیش از نیمی از موارد ابتلا به کم شنوایی و ناشنوایی قابل پیشگیری و یا در صورت تشخیص به موقع، قابل درمان هستند.
با تکنیک های تشخیص کم شنوایی در کودکان آشنا شوید:
مطلب مشابه : لیست ۲۰ تا از بهترین مراکز شنوایی سنجی نوزادان در شهرهای مختلف ایران
علایم ضعف شنیداری در نوزادان و کودکان
همانطور که می دانید آمار کودکان کم شنوا در ایران وجهان بالاست و در حال حاضر ۵۲۰ هزار ناشنوا و نیمهشنوا در ایران زندگی میکنند و سالانه حدود ۱۴۰۰ ناشنوای عمیق در کشور متولد می شود که با مشاوره های ژنتیک حداقل نیمی از این آمار را می توان کنترل کرد. اگر کودک در ۲ سالگی قادر به تکلم نباشد، در ۳ سالگی تکلم نامفهوم و یا قادر به بیان جملات ساده نباشد، در ۵ سالگی قادر به ساختن جملات صحیح و روان نبوده و هنگام صحبت کردن دستپاچه و مضطرب شود و خیلی آرام یا بلند صحبت کند، نیاز به بررسی و معاینه از سوی پزشک دارد. علائم زیر در کودکان نشان دهنده کم شنوا بودن آنهاست که والدین باید به این علائم دقت کنند و از پیشرفت کم شنوایی در کودکان جلوگیری و آنرا درمان نمایند.
- کودک شما مدام می گوید که صدای تلویزیون را بلندتر کنید
- تلفظ نادرست یا اشتباه بعضی کلمات
- درخواست از مخاطب برای تکرار کلمات
- وقتی به حرف های شما گوش می دهد، یکی از گوش های خود را جلو می آورد
- عدم پیشرفت در زبان آموزی
- مبتلا شدن به اوتیت
- تمایل به افزایش صدای تلویزیون یا رادیو
- موقع شروع به صحبت، کودک صدای بلندتر از حد معمول دارد
- نداشتن واکنش طبیعی نسبت به صداهای ضعیف، متوسط و شدید
- بی توجه و حواس پرت به نظر آمدن
- نداشتن واکنش نسبت به شنیدن نام
- عدم پاسخگویی نوزاد و کودک از پشت سر یا جایی دیگر که امکان دیدن فرد را ندارد.
- ناتوانی در پیدا کردن شخصی که از فاصله ای دور در منزل او را صدا می زند.

- کودک راعادت دهید تا هنگام صحبت کردن با مخاطب به وی نگاه کند.
- کودک راعادت دهید تا در صورت عدم فهم کلمات،از مخاطب درخواست تکرار نماید.
- صداهای محیط را کاهش دهید تاکودک بتواند مکالمات را بهتر درک کند.
- هم راستا قرار گرفتن پدر و مادر با کودک برای صحبت کردن با او نیز خیلی مؤثر است.
همچنین بخوانید: مهم ترین علت حواس پرتی در کودکان ۲ تا ۹ ساله چیست؟
عوامل زمینه ساز کمشنوایی هنگام تولد کدامند؟
۱) نارس بودن نوزاد
۲) وزن کم هنگام تولد (به عنوان مثال، وزن نوزاد کمتر از ۱/۵ کیلوگرم باشد)
۳) زایمان طولانی مدت
۴) عفونت
۵) کمی اکسیژن
۶) یرقان یا زردی شدید دوران نوزادی که نیاز به تعویض خون پیش میآید. در این حالت هم بیلیروبین خون بالا میرود و هم مدت زمانی که نوزاد را درگیر میکند طولانی است. علتش هم این است که بیلیروبین روی هستههای مغز رسوب میکند و عوارض جبرانناپذیری را به وجود میآورد.
عوامل زمینه ساز کمشنوایی پس از تولد کدامند؟
۱- قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد یکی از علتهای خیلی مهم کمشنوایی است. طبق تحقیقات انجام شده، نتایج تکاندهندهای حتی در کودکان ۱۵ ماهه پیدا کردند و مشاهده کردند بچههایی که توسط والدینشان روی موتورسیکلت سوار شدهاند یا بچههایی که در اتومبیلهای با صدای موزیک بلند یا در ترافیک پر سر و صدای شهر هستند. دچار کمشنوایی یا افت شدید شنوایی و غیرقابل برگشت شدهاند که متاسفانه این موارد در کشور ما و بهخصوص درشهرهای بزرگ بسیار زیاد است.
۲- والدین باید گوش درد کودکان را خیلی جدی بگیرند. عفونتهای حاد و مزمن گوش میانی یکی از عواملی است که عدم درمان ,ن باعث کم شنوایی و در نهایت ناشنوایی می گردد. طبق آماری دراین زمینه ۷۰ تا ۸۰ درصد کودکان قبل از رسیدن به سن مدرسه یک بار گوش درد را تجربه میکنند.
۳- عفونت با ویروس سیتومگال
۴- بیماریهایی مانند اوریون، سرخچه، سرخک و… در همه جای دنیا زنان حداقل سه ماه قبل از بارداری باید واکسن سرخجه بزنند زیرا ابتلا به این بیماری در دوران بارداری عوارض بسیار وحشتناکی در جنین ایجاد میکند که یکی از آنها مشکلات در محدوده گوش و حلق و بینی است.
۵- مننژیت میکروبی دوران نوزادی که جزو مهمترین علل کمشنوایی و ناشنوایی محسوب میشود و بر اساس آمار شایعترین بیماری ایست که در دوره نوزادی میتواند به کاهش شنوایی درکی عصبی شدید تا عمیق منجر شود.
برخی عوامل هم هستند که ایجاد زمینه مناسب برای ابتلا به یک مشکل را میکنند مثل کمبود ید در یک بیماری به نام منیر که سبب ایجاد کاهش شنواییهای درکی عصبی و حملات سرگیجه میشود.
نکته ای که باید همواره به آن توجه داشته باشیم ! باید پس از تولد از کودک تستهای غربالگری شنوایی به عمل آورند. تا اگر کودکی دچار مشکل شنوایی است سریعا مداخله پزشکی در موردش انجام شود در نتیجه تکلم کودک به خطر نمیافتد.
چنانچه سؤال و یا اطلاعات جدیدی در مورد کم شنوایی کودکان دارید در بخش نظرات آنرا با ما در میان بگذارید.