سلامت کودکان

دندان نیش (آسیب) کودکان: زمان رشد، علت آسیب و رشد نامناسب

bestkid b

آیا تابحال به دقت به دندان های فرزندتان نگاه کرده اید؟ ممکن است تعجب کنید که تعداد دندان های شما و فرزندتان با هم متفاوت است. تعداد دندان های کودکان کمتر است و مسلما کوچکتر هستند. این با دندانهای یک فرد بالغ که زیادتر، بزرگتر، قوی تر و ماندگارتر هستند، متضاد است. در این مطلب به تفاوت بین دندان های کودکان و بزرگسالان پی ببرید.

نکات کلی درمورد دندان ها

آیا می دانید کودکان در مجموع ۲۰ دندان(که به آن دندانهای اولیه نیز گفته می شود) دارند؟ ۱۰ تا از این دندان ها در فک فوقانی و ۱۰ تا در فک پایین قرار دارند. یک فرد بالغ، ۱۲ دندان اضافی دارد – شش دندان اضافی در هر دو فک بالا و پایین.

بین سنین ۱۰-۱۲ سالگی، پرمولرهای اول و دوم رشد می کنند(پرمولرها درست قبل از دندان مولر یا آسیاب بزرگ قرار دارند و جانشین دندان های مولر شیری می شوند). به دنبال آن مولر سوم (دندان عقل) بین سنین ۱۷-۲۱ سال بیرون می آید. این نکته را می توان بصورت ساده تر توضیح داد:


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

حتما بخوانید: بهترین روش درمان دندان درد کودکان در منزل (کاملا موثر)

تعداد دندانهای کودک

هر کودک ۲۰ دندان دارد که شامل موارد زیر است:

  • چهار دندان پیشین(دو تا در فک بالا و دو تا در فک پایین)
  • چهار دندان کناری(در مجاورت دندان های پیشین بالا و پایین)
  • چهار مولر اولیه(دندان های آسیای فک بالا و فک پایین)
  • چهار مولر ثانویه(دندان های آسیای ثانویه در فک بالا و فک پایین)
  • چهار دندان نیش (دو تا در فک بالا و دو تا در فک پایین)

دندان نیش چیست؟

به طور معمول، هر بزرگسال در هر فک فوقانی و تحتانی دارای دو دندان نیش است. این دندان های درست در گوشه های دهان قرار گرفته اند. کودکان نیز به همین تعداد دندانهای نیش دارند اما معمولاً وقتی دندانهای بزرگسال (دائمی) جایگزین شوند، این دندانها ریخته می شوند.

دندانهای نیش برای عملکرد صحیح دندانها و همچنین از نظر ظاهری اهمیت بیشتری نسبت به سایر دندانها دارند. به همین دلیل است که دندانپزشکان و ارتودنتیست اصلاح موقعیت این دندان ها را توصیه می کنند.

حتما بخوانید: اطلاعاتی که راجب دندان درآوردن نوزاد و تب ناشی از آن حتما باید بدانید!

دندان های نیش چه زمانی رشد می کنند؟

اولین دندان های کودک در حدود ۶ ماهگی دیده می شود. بیست دندان اصلی کودک تا ۲ یا ۳ سالگی رشد می کند. بعبارت دیگر، کودک باید تا سن ۳ سالگی، ۲۰ دندان خود را داشته باشد. از ۲۰ دندان اولیه، ۴ عدد از آنها دندان نیش (۲ تا در بالا و ۲ تا در پایین) است.

رشد دندان های آسیاب و حالت محکم و تیز دندان های نیش، موجب می شود که کودک بتواند به راحتی غذا را بگیرد و آن را بجود.

  • ۱۶ تا ۲۲ ماهگی: دو دندان نیش فوقانی، خود را به فضای بین دندانهای پیشین و مولر اول می رسانند.
  • ۱۷ تا ۲۳ ماهگی: دو دندان نیش پایینی ظاهر می شوند.
  • ترتیب افتادن دندان های شیری درست به همان ترتیب رشد آنهاست. به این معنی که اول دندان های پیشین می افتند، سپس دو دندان مجاور آنها می افتند. این دندان های شیری بین سن ۶ تا ۱۲ سال می افتند.

اهمیت دندان های نیش چیست؟

دندان عقل نقش اساسی در دهان ندارد. اما دندانهای نیش فک بالا عملکردهای مهم زیادی را برعهده دارند ازجمله:

  • دندانهای نیش برای تراز کردن مناسب بقیه دندانها ضروری هستند. دندان های نامنظم می توانند منجر به بروز مشکلات مختلفی از جمله بروکسیم(دندان قروچه) ، پارگی بافت دهان ، اختلال مفصل تمپورومندیبولار (TMJ) یا سندروم مفصل گیجگاهی فکی و افزایش خطر ابتلا به بیماری لثه و پوسیدگی دندان شود.
  • آنها برای تنظیم موقعیت بقیه ی دندان ها مهم هستند. دندانهای نیش فک بالا اولین دندانهایی هستند که هنگام گاز گرفتن چیزی، احساس می شوند.
  • دندانهای نیش جزء آخرین دندانهای درآمده بشمار می روند(البته قبل از دندان عقل) و حدودا در سن ۱۳ سالگی بصورت دایمی رشد می کنند. این دندان در زیبایی اهمیت زیادی دارند و خنده ی شما را زیبا و جذاب می کند.

حتما بخوانید: اطلاعات بسیار مهم و جدید درباره دندان درآوردن نوزاد، علایم و عوارض

علل آسیب دندان نیش

دلایل مختلفی برای آسیب به دندان های نیش وجود دارد ازجمله:

  • روی هم افتادن دندان ها. درصورت رشد نامنظم دندان های جلو، ممکن است فضای کافی برای دندانهای نیش وجود نداشته باشد.
  • دندان های اضافی. هر دندان اضافی درآمده، می تواند دندانهای نیش را مسدود کند و از رشد آنها جلوگیری کند.
  • رشد دندان روی لثه. اگرچه این مورد نادر است اما می تواند مانع از رشد دندانهای نیش شود.

گاهی اوقات، به دلیل رشد دندان در فک و لثه، یک یا هر دو دندان نیش در وضعیت اشتباه قرار می گیرند. به عنوان مثال، آنها ممکن است در موقعیت اشتباه رشد کنند یا اصلاً بیرون نیایند.

این مشکل معمولاً در سنین ۱۰ تا ۱۴ سالگی مشاهده می شود. در این زمان می توان به دندانپزشک یا اورتودنتیست مراجعه کرد.

علت رشد نامناسب دندان ها چیست؟

دندان های نیش فقط یک نوع از دندان ها هستند. رشد برخی دندان ها در بعضی افراد دیده نمی شود که این می تواند یک بیماری ارثی باشد. برخی افراد دیگر از نظر اندازه ، تعداد یا هماهنگی دندانهایشان مشکل دارند. دلایل این امر می تواند ناشی از عدم تطابق در اندازه و شکل دندانها، بافتهای نرم و فک زیرین باشد – یا ممکن است در نتیجه ی کنده شدن سریع دندان های شیری رخ دهند. این می تواند یک بدشانسی بزرگ باشد!

حتما بخوانید: چرا بعضی از نوزادان زودتر دندان در می آورند؟

علت جابجایی و موقعیت نادرست دندان ها چیست؟

  • ممکن است دندان های نیش در یک یا هر دو طرف به طور کامل رشد نکنند. این می تواند موجب فاصله افتادن بین سایر دندانها بخصوص دندانهای پرمولر شود.
  • دندانهای نیش همچنین می توانند در جای اشتباه رشد کنند. آنها می توانند در زاویه اشتباه یا حتی در پشت دندانهای دیگر رشد کنند.
  • آسیب دیدن صورت هم می تواند موجب حرکت دندان ها و نامرتبی آنها شود. همچنین ضربه خوردن به دهان می تواند موجب جا به جایی فک، بیماری لثه و در نهایت کج شدن دندان ها شود.
  • ترمیم های نادرست دندان ها مانند روکش ها و بریج ها می توانند به دندان فشار وارد کنند و موجب حرکت آنها شوند.
  • علاوه بر این عادات غلط خوابیدن و یا استفاده از پستانک و غیره در کودکی، می تواند در بزرگسالی نمود پیدا کند.
charbzaban

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا