تغذیه کودک

۴ غذای کمکی نوزاد 4 تا 12 ماهه در طب سنتی

bestkid b

رشد نوزاد در ۸ ماه اول سیر صعودی شدیدی دارد. بنابراین تغذیه او در این ماه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بسیاری از متخصصان عقیده ای بر شروع غذا در ۴ ماهگی ندارد اما برخی دیگر از متخصصین عقیده دارند در صورتی که نوزاد با شیر به تنهایی سیر نمیشود یک غذای کمکی در رشد او کمک بسیاری میکند. از سوی دیگرشروع غذاهای کمکی ازاین زمان نوزاد را برای مصرف غذاهای جامد کمک میکند. در این مقاله به معرفی چند غذای کمکی که در۴ ماهگی میتوان به کودک داد میپردازیم.

موادغذایی که کودک در ۴تا 12 ماهگی میتواند استفاده کند:

  • آووکادو
  • موز
  • گلابی
  • آلو
  • سیب
  • هلو
  • شلیل
  • برنج سفید
  • برنج قهوه‌ای
  • سیب زمینی شیرین
  • سیب زمینی سفید
  • هویج
  • کدو
  • کدو تنبل
  • شلغم
  • هویج وحشی
  • ماست (بعضی از کارشناسان پیشنهاد می‌کنند تا ۶ ماهگی صبر کنید)
  • تخم مرغ

موادغذایی که کودک ۴ تا 12 ماه نباید استفاده کند:

  • عسل
  • سفیده تخم‌مرغ
  • شکلات
  • بادام‌ زمینی
  • خربزه
  • کیوی
  • آلبالو
  • گیلاس
  • انواع توت (توت فرنگی، توت سفید، شاه‌توت، تمشک)،
  • نوشابه‌ها و آبمیوه‌‌های صنعتی
  • قهوه
  • کاکائو
  • چیپس
  • پفک
  • سوسیس وکالباس
  • همبرگر

طرز تهیه چند خوراک برای نوزاد ۴ تا 12 ماهه

پوره میوه های مجاز برای کودک ۴ ماهه یکی از بهترین غذاهای کمکی است که در این دوران میتواند به نوزاد کمک کند.

۱- پوره گلابی و آووکادو:

مواد لازم


اپ چرب زبان

زبان یعنی آینده! اپلیکیشن آموزش زبان چرب زبان برای کودکان ایران کاملا رایگانه! همین الان دانلودش کن کلی وقت گذاشتیم فقط واسه کمک به ساخت آینده بهتر واسه فرزندان ایران عزیز!


 

  • ۱ عدد گلابی
  • ۱ عدد آووکادو
  • ۱ فنجان آب

طرز تهیه

  • گلابی را تکه تکه کنید.
  • گوشته آووکادو را از پوست آن جدا کرده و به همراه آب به داخل مخلوط کن بریزید.
  • برای غلیظ‌تر شدن ترکیب می‌توانید یا آب کمتری را بریزید یا اینکه از آووکادو بیشتری استفاده کنید.

۲-مخلوط آووکادو و موز

مواد لازم

  • موز به تعدا کافی
  • آووکادو به تعداد دلخواه

طرزتهیه

  • آووکادو و موز را تکه تکه کرده و داخل کاسه بریزید.
  • با یک چنگال آن‌ها را له کنید و زمانی که به غلظت کافی رسد می‌توانید از آن استفاده کنید.
  • می‌توانید از ترکیب آووکادو و شیر هم در این بخش استفاده کنید.

نکاتی پیرامون تهیه پوره میوه

  • برای تهیه پوره ی میوه ،میوه های رسیده و شیرین را انتخاب کنید.
  • ابتدا میوه را کاملا بشویید ، سپس پوست و هسته ی آن را جدا کنید و به قطعات کوچک خرد نمایید.قطعات میوه را در قابلمه ای بریزید و آب ساده یا آب سیب رقیق به آن اضافه کنید ( یک سوم لیوان آب به ازای یک لیوان قطعات میوه ).
  • اگر میوه کاملا رسیده باشد اضافه کردن آب یا آب میوه لازم نیست.در قابلمه را ببندید و با حرارت ملایم به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بپزید یا در همان مدت با بخار بپزید.
  • قطعات میوه پخته شده را در مخلوط کن دستی بریزید تا به شکل پوره ی نرم درآید.
  • اگر غلیظ است کمی آب یا آب سیب رقیق به آن اضافه کنید.اگر کودک غذای شیرین دوست دارد کمی شکر به آن اضافه کنید.
  • در هفته های اول و دوم شروع غذای کمکی ، میوه را بپزید و به صورت کمپوت درآورید ولی بعد از آن میوه ی رسیده را بدون پختن به همان روش به شکل پوره درآورید
  • در هفته های بعد میتوانید کمی حریره ی برنج به پوره ی میوه اضافه کنید تا پوره غلیظ تر شود یا مخلوطی از دو نوع میوه مثلا پوره ی سیب درختی و گلابی را به دو روش بالا تهیه نمایید.

۳-حریره بادام

مواد لازم

  • بادام شیرین ۵ تا ۶ عدد
  • شیر خشک و یا شیر پاستوریزه یک استکان
  • آب نصف استکان

طرزتهیه

  • ابتدا بادام ها را یک ساعت خیس دهید تا پوست آن نرم شود.
  • سپس پوست بادام ها را به راحتی جدا کرده و آسیاب کنید.
  • شیر و آب را همراه با بادام های آسیاب شده درون مخلوط کن بریزید تا مایع یکدستی ایجاد شود.
  • سپس آن را بر روی حرارت ملایم قرار داده، هم بزنید تا کمی غلیظ شود.

نکته: توجه داشته باشید که اگر از شیر خشک برای تهیه غذای کودک ۴ ماهه استفاده می کنید، نمی توان غذا را به مدت طولانی نگه داری کرد. درهنگام استفاده از شیر گاو پاستوریزه، توجه به نشانه های حساسیت به پروتئین گاوی ضرورت دارد.

۴-فرنی آرد برنج

مواد لازم

  • یک قاشق غذاخوری آرد برنج
  • نصف قاشق غذاخوری شکر
  • ۵ قاشق غذاخوری شیر

طرز تهیه

  • ابتدا آرد برنج را با آب و شکر روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید.
  • سپس شیر را اضافه کرده و فرنی را هم بزنید تا غلیظ شود.
  • غلظت فرنی این فرنی باید از شیر مادر کمی بیشتر باشد.

نکته:

اگر می‌خواهید این فرنی را با شیر گاو تهیه کنید بهتر است که قبل از مصرف آن را کاملاً بجوشانید تا از بابت سلامت شیر مطمئن شوید. همچنین از شیرخشک و شیر مادر نیز میتوان استفاده کرد.

نکات تکمیلی درباب غذای کمکی نوزاد ۴ تا 12 ماهه

۱-غذای کودک۴ ماهه نباید غلظت زیادی داشته باشد و باید غلظتی همچون شیرمادر داشته باشد تا عمل بلع برای نوزاد سخت نباشد.

۲-غذای کمکی باید از حجم کم شروع شود(روزی۱ قاشق مرباخوری) و به تدریج میزان آن را اضافه کرد.

۳-علاوه بر سن کودک به دیگر نکات رشد نوزاد خود توجه کنید از جمله گردن گرفتن، نشستن، تمایل نوزاد به غذا و…

۴-هنگام غذا دادن به کودک او را بنشانید و در حالت دراز کشیده به او غذاندهید.

۵-هنگام غذا دادن به نوزاد از قاشق کوچک، مقدار کم و حتما از سرد بودن غذا اطمینان حاصل کنید.

۶-اولین غذای کمکی که به شیرخوار داده می‌شود، باید نرم، ساده و با کمترین امکان ایجاد آلرژی باشد به همین دلیل معمولا از برنج استفاده می‌شود که آن را به صورت فرنی آرد برنج تهیه می‌کنند.

۷-حساسیت به بادام درختی که حریره از آن تهیه می‌شود بسیار کم است و آنچه بچه‌ها ممکن است به آن حساسیت داشته باشند، بادام زمینی و بادام هندی است. بنابراین حریره بادام نیزگزینه خوبی برای شروع است.

۸-در مورد بعضی از شیرخواران که به نظر می‌رسد فرنی یا حریره بادام را دوست ندارند، می‌توان از پوره میوه استفاده کرد.

۹-اگر نوزادتان رشد خوبی دارد و شیرکافی میخورد غذای کمکی را شروع نکنید زیرا ممکن است تمایل خود را به شیر از دست بدهد.

۱۰-در فصولی که میوه ی تازه وجود ندارد و کودک دچار سفتی مدفوع شده و عمل دفع او مشکل است میتوانید از انواع میوه های خشک شده مانند زردآلو ، انجیر ، سیب درختی و هلو پوره تهیه نمایید.

charbzaban

تیم تولید محتوا

سلامتی و بهروزی همه هموطنان آرزوی قلبی من است. سوالات و نظرات خود را مطرح کنید، من یا سایر هموطنان پاسخ خواهیم داد. به امید افزایش آگاهی و سلامتی روحی جسمی در بین همه ایرانیان در جای جای دنیا.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. فقط مدت زمان پخت مواد خیلی کم نوشتین،مثلا حریره بادام و برنج پخت بیشتر و اب خیلی بیشتری برای پخت کامل لازم دارن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا